Finlandian hiihtävä Minna Kauppi kertoo valmistautumisestaan hiihtomaratonille  

Kuva Finlandia-hiihto
Lukulistalle

Entinen maajoukkuesuunnistaja on nykyään kirjaimellisesti sunnuntaihiihtäjä. Juoksumatto ja harjoittelun yhdistäminen muihin askareisiin tuo lisätunteja- ja kilometrejä arkipäiviin. 

Suunnistuksen yhdeksänkertainen maailmanmestari ja lähes parikymmenkertainen MM-mitalisti Minna Kauppi, 40, on lopettanut uransa huippu-urheilijana, mutta sykemittarin tietoihin kertyy edelleen kilometrejä ja muuta dataa. Vauhtikaan ei ole aina ihan huonoimmasta päästä, kuten suunnistuksen Viestiliigaa ja Venlojen viestiä kesäisin seuranneet ovat huomanneet.   

Onnistuminen kesän suunnistuskisoissa vaatii edelleen harjoittelua, ja talven välitavoitteet kuten Finlandia-hiihto tuovat motivaatiota käydä lenkillä.  

Toinen Finlandia 

Finlandiassa Kauppi sivakoi 62 kilometriä perinteisellä. Maastohiihto ei ole Kaupille vieras laji, sillä hän hiihti kilpaa aina 18-vuotiaaksi asti. Sijoitukset SM-kisoissa olivat kymmenen tietämillä.  

Suunnistajan ominaisuudet erottuivat hiihdossakin.  

 – Pärjäsin niissä kisoissa, joissa oli juostavia mäkiä. Tasatyöntöpätkillä en pärjännyt, Kauppi summaa.

 – Finlandiaan hän osallistuu nyt toista kertaa elämässään. Kauppi on muistikuviensa mukaan hiihtänyt viidenneksi vuonna 2000. 

– En kehdannut silloin kysyä parempaa lähtöpaikkaa ja starttasin takaa. Muistan vieläkin, kun ohitin siellä ihmisiä ojan kautta. En tiedä, mihin oma suoritus olisi riittänyt paremmalla starttipaikalla, Kauppi muistelee.

Seuraava osallistuminen Finlandiaan tuleekin heti 23 vuotta edellisen jälkeen. Valmistautumista rajoittaa työtä tekevän perheenäidin arki. Jotain suuntaviivoja harjoitteluun on kuitenkin vedetty.  

– Tavoitteena on ollut hiihtää vähintään 50 kilometriä viikossa. Välillä on ollut niin kiire, että sunnuntaina on pitänyt hiihtää vähintään kolmekymppiä, jotta tavoite täyttyisi. Hiihtotreenit painottuvat kyllä vahvasti viikonloppuun, joten olen ihan kirjaimellisesti sunnuntaihiihtäjä. 

Tämän talven hiihtokilometrit ovat kirjoitushetkellä jossain 300:n ja 400:n välissä.  

Juoksumatto apuna 

Talvisää Lahden seudulla on ollut vaihteleva, eivätkä kelit ole aina olleet kohdallaan. Välillä viidenkympin viikkotavoitteesta on joutunut tinkimään, mutta hiihdon on korvannut juoksu.  

Tietkin ovat olleet välillä huonossa kunnossa.  

 – Meillä on kotona juoksumatto. Juoksussa on sekin hyvä puoli, että treenin tekeminen on ajankäytöllisesti tehokasta. Hyvän harjoituksen saa 50 minuutissa, kun verryttelee alle ja päälle 10 minuuttia, ja juoksee siinä välissä 30 minuutin vetotreenin.

Kauppi tekee osan töistään kotoa käsin. Lapset ovat päivähoidossa.  

 – Yrittäjän hommissa on se hyvä puoli, että välillä voi nipistää sen vajaan tunnin työpäivästään siihen treeniin. Muuten treenaaminen on sitä, että se yhdistetään johonkin muuhun arjen hommaan, esimerkiksi lasten hakuun päiväkodista.

Matto on tuonut harjoitusviikkoon nimenomaan tehotreenin.  

 – Ei matolla voi juosta muuta kuin kovaa. Se on sen verran tylsää hommaa, Kauppi muistuttaa. 

Finlandia mielessä Kauppi pyrkii tekemään myös yhden lihaskuntoharjoituksen viikossa. Aiemmin niitä tuli tehtyä kerran vuodessa.  

Hiihto on myös välineurheilua. Kaupin onnistuminen kaluston suhteen riippuu kelistä.  

 – Loskakelissä tulee varmasti iso ero suksella, mutta kyllä minulla on ihan hyvä pakkaskelin suksi. 

Mitenkäs suksihuolto? 

Isä varmaan huoltaa sukset. Se tykkää siitä hommasta.  

Minna Kaupin viikkoharjoittelun pääpiirteet kohti Finlandiaa:  

  • Vähintään 50 kilometriä hiihtoa viikossa, 
  • Yksi pidempi hiihtolenkki
  • Yksi tai kaksi tehotreeniä juosten 
  • Yksi lihaskuntoharjoitus
  • Loput arjen liikuntaa peruskestävyysteholla, pääosin juoksua. 
     
Vastaa