Lasten ja nuorten taitoharjoittelusta ja kisailusta kestävyyttä

lasten ja nuorten kestävyysharjoittelu
Lukulistalle

Lasten ja murrosikäisten nuorten hapenottokyky kehittyy ilman tehokasta intervalliharjoittelua. Hiihtokoulut ja treeniryhmät erilaisine peleineen ja taitoharjoitteineen tukevat lasten luontaista kasvua ja ovat samalla tärkeitä sosiaalisia kasvuympäristöjä.

Asuessani Norjassa seurasin usein paikallisen Lynin hiihtoseuran lastenryhmien harjoituksia. Aina kun olin näkemässä, he leikkivät, pelasivat, kisasivat viestein tai temppuilivat suksilla. Ja he viettivät paljon aikaa suksilla.

Yhdysvalloissa näin saman ilmiön: leikkiä, pelejä, taituruutta ja kisailua ryhmissä. Enkä yhtään hämmästele, että heiltä on nousemassa urheilijoita suoraan junioreista maailmancupin pisteille.

Mistä nämä esimerkit kertovat, ja miten voimme tukea Suomessa valmiuksien kehittymistä jo lasten hiihtokouluista alkaen? Viime vuonna julkaistu väitöskirja (Landgraff ym. 2020) osoittaa, että hapenottokykyä kehittävä harjoittelu, joka on yksi ratkaisevista tekijöistä maastohiihdossa, vaikuttaa eri tavalla lapsiin ja murrosikäisiin nuoriin kuin aikuisiin.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa