Tubettaja Joona Hellman innostaa nuoria hiihtämään

Joona Hellman
Lukulistalle

Salolainen tubettaja Joona Hellman on innokas kuntohiihtäjä ja kilpahiihdon seuraaja. Hiihto on talvisin hänen Instagraminsa ja Snapchattinsa suosituinta sisältöä. Nuoret seuraajat ovat innoissaan siitä, että hiihto saa sosiaalisessa mediassa huomiota. Hiihto-lehti haastatteli Joonaa.

Teksti Heidi Lehikoinen
Kuva Seppo Anttila

Joona Hellman, 25, saapui kuvauksiin rullasukset ja sauvat kainalossa. Mies oli jo ehtinyt tehdä päivän rullalenkkinsä. Vaikka toukokuu oli kohta puolivälissä, sää Salossa oli hyisen kylmä ja lähiseutujen ylängöillä oli satanut räntää.

– Räntää ei satanut, mutta tuuli oli avoimilla suorilla niin kova, että tuskin pääsi eteenpäin, mutta hauskaa oli, Salosta kotoisin oleva suosittu tubettaja sanoo ja hymyilee.

Joona Hellman on nykyajan mediavaikuttaja, joka tekee työkseen sisältöjä sosiaaliseen mediaan. Hiihto on hänelle paitsi osa työtä myös henkisen palautumisen ja ideoiden lähde. Kilpailuissa hän kannustaa kaikkia ja jakaa aitoa innostustaan seuraajilleen sosiaalisen median eri kanavissa.

Vaikka viime talvi oli Joonalle ensimmäinen, jolloin hän ei päässyt Salossa kertaakaan hiihtämään, Etelä-Suomessakin pystyttiin sentään järjestämään hiihtokisoja. Erityisen tyytyväinen hän oli siitä, että pääsi tammikuussa paikalle Vantaan Suomen Cupiin kannustamaan hiihtäjiä ladun varteen.

Aivan lähietäisyydeltä hiihtäjien kovan vauhdin ja yrityksen sekä yleisön reaktiot aistii aivan eri tavalla. Näitä tunnelmia hän jakoi ahkerasti Instagramin tarinassaan.

Kilpahiihto innosti kuntoilemaan

Vantaan Suomen Cupissa Joona Hellman tapasi myös ystävänsä Riitta-Liisa Roposen, joka oli tullut Suomeen Denveristä kilpailemaan. Juuri Riitta-Liisa Roposen ansiosta Joona antoi aikoinaan hiihdolle toisen mahdollisuuden ankeiden alakoulun hiihtokokemusten jälkeen.

– Riitta-Liisan hiihto Vancouverin olympiaviestissä kolahti. Ajattelin, että vitsi toi vapaan hiihto näytti hyvältä. Aloin katsoa enemmän kisoja. Riitta-Liisa jäi mieleen, mutta olen aina kannustanut tasapuolisesti kaikkia suomalaisia.

– Kun menen hiihtämään hyvin luistavilla suksilla upeille baanoille, hiihtofiilis on ihan eri kuin aikoinaan koulussa.

Tubettajana Joona perusti oman yrityksen vuonna 2017. Nykyään hänen YouTube-kanavallaan on noin 125 000 seuraajaa ja Instagramissa noin 56 700 seuraajaa.
Miehen hiihtoinnostus näkyy ja kuuluu kanavilla säännöllisesti.

– Hiihdosta ja hiihtokisoista saan tosi hyvää sisältöä kanavilleni. Ihmiset pitävät hiihtokokemuksista niiden aitouden takia. Ne ovat Instagramini ja Snapchattini tykätyimpiä sisältöjä. Nautin siitä mitä teen ja kuvaan, ja ihmiset sanovat, että se on ihan parasta.

Onnistumisen kokemuksia hiihdosta

Vuoden 2011 alussa Joona hankki itselleen vapaan sukset. Kilpailuiden katsomisen lisäksi hän oli tutustunut ahkerasti tekniikkavideoihin YouTubesta. Se oli pohja, jolla hän lähti Salossa ensimmäisen kerran 2,5 kilometrin ladulle luistelemaan.

– Siinä lenkissä meni 45 minuuttia. En päässyt mäkiä ylös luistelemalla, kun en osannut tekniikkaa. Isä oli miettinyt jo, että pitääkö minut tulla hakemaan pois, hiihdonystävä muistelee yhdeksän vuotta myöhemmin ja nauraa.

Kipinä hiihtämiseen jäi, ja myöhemmin hän on saanut vinkkejä myös aktiivihiihtäjiltä.

– Minulla on ihan hyvä kestävyys, mutta ei nopeutta. Hiihdossa nautin erityisen paljon pitkistä ja rauhallisista lenkeistä.
Urheilua Joona oli harrastanut ennenkin. Kymmenen vuoden jalkapallo- ja koripalloharrastus eivät kuitenkaan tarjonneet niitä tunteita, joita hiihto alkoi hänelle antaa.

– On ollut ihanaa, kun saan hiihdosta onnistumisen tunteita. Olen enemmän yksilö- kuin joukkueurheilija.

Rullasukset hän hankki vuonna 2012. Vaikka lumitilanne on ollut Salossa haastava, lumettomana aikana olosuhteet rullahiihtoon ovat kunnossa. Kesällä hän hiihtää rullasuksilla kolmesta neljään kertaan viikossa ja lenkkeilee lisäksi.

Rullahiihto on Joonan mielestä monipuolista ja vauhdikasta kesäharjoittelua, jota mahdollisimman monen kuntohiihtäjän kannattaisi ainakin kokeilla.
Lumettoman ajan harjoittelullaan hän tähtää siihen, että jaksaa nautiskella talvisin laduilla pitkistä lenkeistä mahdollisimman paljon.

Hiihto palauttaa myös henkisesti

Joona Hellmanin työarki keskittyy sosiaaliseen mediaan, julkaisujen tekemiseen, asioiden jakamiseen ja ihmisten tapaamiseen. Elämä on sosiaalista, ja vaikka hän nauttiikin siitä täysillä, hiihdon antama vastapaino on tarpeen.

– Kaikki parhaat videoideat olen keksinyt hiihtoladulla. Siellä mieli vapautuu. Hiihto on henkisen palautumisen kannalta minulle elintärkeää.
Viime tammikuussa vietetystä lomasta osa kului Vuokatissa hiihdosta nauttien. Talvella Joona ehti ennen koronan tuomia rajoituksia myös Leville.

Kansallislaji läheiseksi nuorille

Joonan hiihtoinnostus on hänen nuorille seuraajilleen iso asia. Hiihtoa harrastavilta nuorilta hän saa myös koskettavaa palautetta:

– Tulee palautetta esimerkiksi siitä, miten paljon heille merkitsee nähdä minun puhuva hiihdosta. Moni nuori ei edes kehtaa koulussa kertoa hiihtävänsä. Ei mikään urheilulaji ole coolimpi kuin joku toinen, urheilu on kokonaisuudessaan valtavan hieno asia. On hienoa, että pystyn tuomaan nuorille esiin kansallislajiamme hiihtoa.

Hän haluaa myös kannustaa seuraajiaan hiihtämään. Niitä, joille hiihto koulussa on jättänyt negatiivisia tunteita lajia kohtaan, hän suosittelee antamaan hiihdolle uuden mahdollisuuden kunnon välineillä:

– Saan paljon viestejä että ”en ole itseasiassa vähän aikaan käynyt hiihtämässä, mutta nyt minäkin haluan mennä”. On mahtavaa, että jokainen voi mennä ladulle nautiskelemaan hiihdon hienoudesta. Meillä on Suomessa upeat metsät ja hyvät ladut, joista meidän pitää ottaa ilo irti.

(Artikkeli on julkaistu Hiihto-lehdessä 3/2020)

Kuva Jemina Böök