Hiihtotunneli – mainettaan parempi hiihtokauden avaus

hiihtotunneli
Lukulistalle

Hiihtotunneli tuo mukavasti hiihtofiilistä ja -tuntumaa kauden alle. Ruuhkat ja sohjoinen lumi ovat kuitenkin pilanneet tunnelien mainetta. Hiihdimme lokakuussa 2016 kaikki kuusi tunnelia läpi, eikä lumenlaadussa ollut suurta moittimista Kivikon hiihtohallia lukuun ottamatta. Hinnat tarkistimme syksyllä 2018.

TEKSTI JA KUVA SEPPO ANTTILA

Finnfoam paippi, Paimio

Paimion Paippi oli iloinen yllätys, sillä lumi oli liukasta ja riittävän kiinteää. Vain nousussa se oli hieman jauhomaista. Sekä perinteisen ladut että luistelu-ura olivat hyvässä kunnossa. Testikäytössä ollut pitokarvasuksi piti ladulla hyvin.

Lumi oli myös puhdasta, joten luisto ei tunnin hiihdon aikana juuri heikentynyt. Hiihtäminen oli monin verroin mukavampaa kuin esimerkiksi Kivikon hiihtohallissa.

Paimion 700 metrin rata on helppo, eikä siinä ole juuri korkeuseroja. Helppo profiili sopii mainiosti kaikenikäisille kuntohiihtäjille, kauden alun totutteluhiihtoon ja tekniikkatreeneihin. Hiihtobaana on hieman kapea, ja kaksi perinteisen latua kulkee suhteellisen lähellä toisiaan, mikä on ruuhkaaikana hieman häiritsevää.

Kertamaksu 12 €

paippi.fi

Kivikon hiihtohalli, Helsinki

Kivikon hiihtohallin lumi on ollut useana vuonna jauhomaista. Hiihtäjiä onkin käynyt viikonloppuisin pääkaupunkiseudulta esimerkiksi Paimiossa hiihtämässä.

Kivikon huonolaatuinen lumi on heikentänyt jopa muiden hiihtotunneleiden mainetta.

Myös tällä testikerralla Kivikon lumi oli pehmeää sohjoa. Luistelu-uralla sukset kyntivät syvällä. Kaikissa muissa tunneleissa hyvin toiminut pitokarvasuksi ei juuri potkuissa pitänyt. Tämä johtui siitä, että pehmeää jauholunta oli ladulla myös tasaisilla osuuksilla niin paljon, ettei lyhyt karva saanut otetta irtonaisesta lumesta.

Skinisuksen ostajan ei siis kannata olla huolissaan, vaikka tuliterät sukset eivät Kivikossa pitäisikään. Muissa tunneleissa ne saa pitämään paremmin.

kertalippu 14 €, 5 krt 50 e, 10 kertaa 90 € , hel.fi

Vahterusring, Uusikaupunki

Uudenkaupungin Vahterusringin lumi on yleensä ollut vielä lokakuussa liukasta ja puhdasta. Tälläkään kertaa tunneli ei tuottanut pettymystä, vaikka lumi oli nousuissa hieman sohjoista.

Kilometrin kierroksella on mukavasti korkeuseroa, 16 metriä, ja reitille osuu vain yksi tiukka ja ahdas käännös. Tilaa on kohtuullisen hyvin. Perinteisen ladut kulkevat luistelubaanan molemmilla reunoilla.

Vahterusringissä on kiinnitetty erityishuomiota hiihtotunnelin ilman laatuun. Ilma onkin puhdasta ja raikasta ekologisen hiilidioksidia käyttävän jäähdytysjärjestelmän ansiosta. Sen myös huomaa hiihtäessä.

kertalippu 14 € vahterusring.fi

Jämin hiihtotunneli, Jämi

Jämin hiihtotunnelin lumi on aina ollut riittävän hyvälaatuista, kun olemme hiihtäneet siellä. Niin oli lokakuussakin, kun Hiihto-lehden avustaja, valmentaja Aku Nikander vei nuoret valmennettavansa Jämille. Hän oli erittäin tyytyväinen lumeen. Vaikka hiihtäjiä oli paljon, jopa ruuhkaksi asti, ladut ja luistelubaana pysyivät sopivan kiinteinä.

Jämillä maastot ovat hienot, joten lenkkiä on mukava tehdä ulkosalla hiihdon vastapainoksi. Parinkymmenen kilometrin päässä sijaitseva Ikaalisten kylpylä on hyvä majoittautumiskohde, jos matkaan lähdetään koko perheen voimin.

kertalippu 14 €, 10 kertaa 130 €  jamikeskus.fi

Vesileppiksen hiihtoputki, Leppävirta

Leppävirran hiihtoareena on vuosia ollut Hiihto-lehden toimituksen suosikki, sillä lumi on ollut siellä aina hyvälaatuista ja liukasta. Kallioon louhitussa luolastossa on myös tilaa päästellä 40 metriä leveällä hiihtoareenalla alamäen jälkeen kovaa ja tehdä erilaisia tekniikkaharjoituksia ja askelluksia. Pituutta kierroksella on 1,1 kilometriä.

Lumi oli liukasta, puhdasta ja riittävän kiinteää vauhdikkaaseen hiihtoon. Olemme jopa testanneet luistelusuksia Leppävirralla, koska siellä on tilaa hiihtää vauhdikkaasti.

Tunnelin yläpuolella oleva hotelli ja Vesileppis-kylpylä tekevät paikasta mainion koko perheen leirikohteen.

Kertalippu 13 €, päivälippu 16 € vesileppis.fi

Vuokatin hiihtotunneli, Vuokatti

Vuokatin hiihtotunneli on kisahiihtäjien suosikki, sillä sen maasto on riittävän vaativa. Vuokatissa pääsee kuitenkin jo lokakuun puolivälin tienoilla uloskin hiihtämään, kun säilölumesta tehty latu valmistuu.

Kuntoilijalle Vuokatin 2,4 km:n reitti voi olla aavistuksen raskas, vaikka lumi olisi tunnelilumeksi hyvälaatuista. Suksien luisto heikentyy vääjäämättä, jolloin ylämäet alkavat tuntua ikävän raskailta. Loppukesän ja alkusyksyn leirikohteena Vuokatti on ylivoimainen.

Hiihtotunneli päivälippu 15 €, hiihtotunneli & ensilumenlatu 20 € vuokattisport.fi

Julkaistu alunperin Hiihdossa 5/2016