Toimivatko skinisukset kisassa?

Skinisukset kisassa - ovatko karvasukset riittäävän nopeat?
Lukulistalle

Skinisukset kisassa tuo helpoutta voiteluun, mutta saako karvasuksella kilpailukykyisen suorituksen?

Vaihtelevissa keleissä hyvin toimivat karvasukset ovat kuntoilijoille varteenotettava vaihtoehto pitkiin massahiihtoihin. Sen sijaan kisatason hiihtäjillä karvasuksi ei toimi riittävän hyvin tehokkaassa tasatyönnössä, koska paino siirtyy työnnön alussa voimakkaasti eteen päkiöille.

Kuntohiihtäjillä skinit toimivat hyvin muutamin selkein varauksin. Skinit luistavat ja pitävät sitä paremmin, mitä paremmassa kunnossa latu on. Jos joudut starttaamaan takajoukoista ja ladut jauhaantuvat hyvin huonoon kuntoon, karvasuksi saattaa olla huono valinta.

Mikäli tasapainotaidoissasi on puutteita, silloinkaan skini ei ole paras valinta, koska esimerkiksi laskuissa voi tulla ikäviä yllätyksiä.

Skinisukset kisassa – keli ratkaisee

Kaudella 2017–2018 saimme palautetta useammalta kuntoilijalta sitä, että skinisukset olivat täysin väärä valinta esimerkiksi Finlandia-hiihtoon, jossa oli pehmeäksi jauhaantuneet ladut. Hiihtäminen oli raskasta ja epävarmaa suksien tökkimisen takia, ja laskuissa sai pelätä kaatumista.

Täysin vastakkaista palautetta tuli Vuokattihiihdosta, jossa ladut olivat mainiossa kunnossa, mutta keli oli reitin eri kohdissa pitovoitelun kannalta hankala. Maalissa moni skinisuksilla hiihtänyt kiitteli hyvää luistoa ja mainiota pitoa.

Jos sukset eivät toimi, vika on todennäköisesti väärässä valinnassa. Olemme törmänneet useampaan tapaukseen, jossa asiakkaalle on myyty hänelle sopimattomat sukset.

Tunne hiihtotyylisi

Toisaalta oma hiihtotyyli vaikuttaa. Jos ei ole tottunut hiihtämään käyttämällä selkeää yhden suksen liukua, tasapaino voi olla huono. Silloin karvasukset tökkivät helposti, jos painopiste seilaa liukuvaiheessa edestakaisin kantapäiltä päkiälle ja takaisin. Tilannetta pahentaa liian löysä suksi.

Kisasuksen runkoon suunniteltu karvasuksi on parhaimmillaan hyvin liukas, mutta kuntoilijan kannattaa varmistaa, että saa sukset pitämään myös loppumatkasta.

Lue myös: Skinisuksien testi – karvasuksien vauhti kiihtyy