Rottefellan Move-side siirtyy vaikka kesken hiihdon

rottefellan move-side
Lukulistalle
ClosePlease login

Rottefellan täysin uusi NNN-profiilin side siirtyy tarvittaessa jopa kesken hiihdon sukset jalassa. Erityisen paljon Move-side hyödyttää pitokarvasuksilla hiihtäviä, koska pitoa ja luistoa on helppo säätää. Maratonhiihdoissa skinisuksien käyttö on lisääntynyt selvästi. Varsinkin hyvillä laduilla karvasuksi toimii hyvin.

(Juttua päivitetty ajantasaiseksi 4.2.2019)

Sidemarkkinoilla on tapahtunut kahdessa vuodessa enemmän kuin edellisten 10 vuoden aikana.

Ensin Salomon lanseerasi NNN-yhteensopivan Prolink-siteensä. Sen jälkeen Fischer ja Rossignol suunnittelivat oman Turnamic-siteensä.

NNN-järjestelmän kehittänyt Rottefella ei jäänyt seuraamaan kehitystä sivusta, vaan kehitti siirrettävän Move-siteen.

Mullistavin asia Movessa on se, että siteen siirtäminen on helppoa. Suksea ei tarvitse irrottaa jalasta, vaan siirto tapahtuu kiertämällä salpaa 180 astetta.  Side siirtyy vaikka hiihtäjän paino lepää sen päällä. Vauhdissa siirtäminen voi kuitenkin olla riski, koska pitokarva saattaa tökätä ärhäkästi kiinni lumeen.

Säätövaraa eteenpäin on yksi askel eli 12 mm ja taakse kaksi kertaa 12 mm eli 24 mm. Sen lisäksi sidettä voi säätää erikseen 6 milliä eteen ja taakse.

Move-siteen voi asentaa sopivan osasarjan avulla kaikkiin suksiin.

rottefellan move-side
Rottefellan Move-sidettä voi säätää vaikka kesken hiihdon sukset jalassa kääntämällä kädellä salpaa sivulle.

Pitokarvasukset yleistyvät perinteisen maratonhiihdoissa

Peltosen tallipäällikkö Asko Lahdelma on uutuudesta innoissaan.

– Kaikkein suurin merkitys siteen nopealla ja helpolla säädöllä on pitokarvasuksilla hiihtäessä. Rottefellan uusi Move-side tulee lisäämään entisestään pitokarvasuksien käyttöä pitkissä massahiihdoissa ja muutenkin.

Move-side lisää pitokarvasuksen toiminta-aluetta selvästi. Jos edessä on pitkä nousuosuus, siteen saa siirrettyä helposti eteenpäin vain kumartumalla alas. Pitkän laskuosuuden alkaessa sidettä voi liikuttaa taaksepäin vauhdissa.

Äärimmäinen esimerkki on Birkebeiner-hiihto, jonka alussa on 13 kilometrin nousuosuus ja lopussa lähes vastaavat laskut. Toisaalta muutama hiihto päättyy vaativaan loppunousuun, jossa siteen siirtämisestä on paljon hyötyä. Esimerkiksi Marcialongassa keli voi olla kisan lopussa haastava pitovoitelun kannalta.