Endofibroosi – mystiset jalkaongelmat johtuivatkin verenkierrosta

endofibroosi
Lukulistalle

Reisivaltimon endofibroosi on edelleen vähän tunnettu ilmiö, joka pahimmassa tapauksessa saattaa päättää kilpaurheilijan uran. Toimittaja-triathlonisti Marcus Lindqvist kertoo sekä omat että kilpajuoksija Suvi Miettisen kokemukset vaivasta.

Jotain oli vialla. Tunne oli täysin vieras Suvi Miettiselle. 3 000 metrin ratakisa ei mennyt odotusten mukaisesti. Enemmän Miettistä häiritsi kuitenkin omituinen tunne vasemmassa jalassa. Se ei toiminut normaalisti. Se oli puutuneen oloinen. Pari tuntia kilpailun jälkeen hänellä ei kuitenkaan enää ollut tuntemuksia.

Vaiva kuitenkin palasi. Yhä useammin vasemmasta jalasta hävisi voimaa kilpailun aikana. Pikkuhiljaa se alkoi vaivata myös kovissa treeneissä. Tunne oli hyvin vaikeasti selitettävissä.

– Tuntui siltä, että raahaan vasenta jalkaa mukanani. Se ei toiminut ollenkaan. Mukautin harjoitusohjelmaa siinä toivos sa, että vaiva helpottaisi, Miettinen kertoo.

– Huomasin että oireet alkavat vasta noin neljän minuutin jälkeen, joten aloin tehdä lyhyempiä vetoharjoituksia, juoksin paljon alle kolmen minuutin vetoja, jotka sujuivat vielä kohtuullisesti.

Mystisiä oireita

Seuraavan parin vuoden aikana Miettinen kävi lukemattomien eri lääkärien, fysioterapeuttien ja kiropraktikoiden vastaanotolla. Kukaan ei oikeasti osannut sanoa mikä Miettistä vaivasi. Oireiden aiheuttajaksi epäiltiin selkävaivaa, hermopinnettä, piriformissyndroomaa tai jalkaterän ongelmia. Miettinen kävi röntgentutkimuksissa, magneettikuvauksissa ja hermoratatutkimuksissa. Monta kertaa hänen teki mieli vain luovuttaa ja lopettaa kilpaura siihen.

– Sain monta eri diagnoosia. Välillä en juossut ollenkaan, välillä juoksin vähän, välillä tein korvaavia harjoituksia. Tein paljon kuntouttavia liikkeitä, kävin hieronnassa, kävin jopa akupunktiossa. Mikään ei auttanut, hän kertoo.

– Oli päiviä jolloin jalka toimi paremmin. Joskus se lähti käyntiin kesken treenin kun oli tarpeeksi lämmennyt. Pahinta oli nopeat pyrähdykset ilman kunnon lämmittelyä.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa