Spirulina – vihreää voimaa

Lukulistalle
ClosePlease login

Spirulina on mikroskooppinen makean veden levä, jolla on erittäin korkea ravintoainetiheys. Spirulina sisältää runsaasti vitamiineja ja mineraaleja, ja lisäksi sen painosta jopa 60–70 % on helposti imeytyvää proteiinia.

Spirulina onkin suosittu lisäravinne, ja etenkin urheilijalle kokeilemisen arvoinen mikroravinteiden ja proteiinin buustaaja. Tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että spirulina saattaa lisätä suorituskykyä ja hapenottoa kestävyysurheilussa.

Spirulinassa on muun muassa sinkkiä, rautaa, magnesiumia ja muita mineraaleja sekä beetakaroteenia, B-ryhmän vitamiineja, E- ja K-vitamiinia ja lisäksi lehtivihreää (klorofylliä) sekä harvinaista sinivihreää väripigmenttiä (fykosyaniinia), joka on tehokas antioksidantti. Spirulina tukee vastustyskykyä, puhdistaa maksaa ja alentaa kolesterolia.

Kestävyysurheilija tarvitsee proteiinia noin 1,2–1,8 g/kg/vrk, rankalla harjoitusjaksolla vielä enemmän. Kahdessa ruokalusikallisessa spirulinajauhetta on noin 10 grammaa proteiinia. Se on siis ihan mukava proteiinilisä, vaikka sitä käytetäänkin pieniä määriä kerralla.

Spirulinan melko voimakas maku jakaa mielipiteitä, monet käyttävät sitä esimerkiksi vihersmoothiessa. Juoksijan reseptissä spirulinajauhe sujahtaa toisen ravintorikkaan vihreän vihanneksen, lehtikaalin, kaveriksi peston sekaan.

Lehtikaalin paras satokausi Suomessa on syys–lokakuussa. Lehtikaalissa on runsaasti kuitua ja enemmän rautaa kuin naudanlihassa. Sekä lehtikaali että spirulina sisältävät reilusti K-vitamiinia, joka vaikuttaa muun muassa kalsiumin aineenvaihduntaan ja vahvistaa luustoa. Mainio vihreä kaksikko siis! 

Resepti

Superfood-pesto

  • ½ sitruunan mehu
  • 30 g lehtikaalia
  • 20 g tuoretta basilikaa
  • 2 tl spirulinaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl chilihiutaleita
  • 100 ml pastan keitinvettä suolaa ja pippuria
  • LISÄKSI pinjansiemeniä ja parmesan-juustoa

Keitä pastaa suolalla maustetussa vedessä, jätä hieman napakaksi. Laita sivuun 1 dl keitinvettä.

Laita peston ainekset blenderiin ja sekoita, kunnes pesto on tasaista.

Sekoita pesto valutettuun lämpimään pastaan. Paahda pinjansiemeniä kuivalla pannulla ja ripottele ne annoksen päälle parmesanin kera.

Lue myös:

Ravintorikkaat kasvimaidot

Täysjyvä on toista maata

TEKSTI MARIKA HEILIMO KUVA SHUTTERSTOCK

Mainos
Vastaa