Juoksija-lehti 1/1979: Juoksu parantaa sydämen

juoksu parantaa sydamen
Lukulistalle

Sydänsairauksien syyt ja parantamiskeinot on tunnettu tarkasti jo tuhansien vuosien ajan. Silti sönkötys jatkuu. Ihmiset eivät halua nähdä totuutta ja hihkuvat innoissaan kuin pilvenpiirtäjän katolta hypännyt mies viidennen kerroksen ohitettuaan: "Tähän asti kaikki on mennyt hienosti!” Optimismi on aina ihailtavaa, mutta tyhmyys sen sijaan ei ole. Varsinkin kun se tulee kaikille kalliiksi.

Vuonna 1189 jKr. Maimonides, hebrealainen ajattelija, teki kiinnostavia havaintoja ihmisen terveydestä. Egyptin hallitsija pyysi häntä kertomaan pojalleen pitkän iän salaisuudet. Kirjassaan ”Nuoruuden säilyttäminen” Maimonides totesi, että pitkän iän saavuttamiseksi on vältettävä rasvaa, irroittauduttava ripeästi ruokapöydästä, vältettävä jälkiruokia ja harrastettava liikuntaa hengästymiseen saakka.

Eli hänen huomautuksensa ovat täysin samat, mitkä nykyajan tiedemiehet tuovat esille elämäntavoista riippuvina sydäntautien riskitekijöinä. Ainoastaan tupakointia ei ole Maimonideksen listalla, mutta silloin ihmiset olivat vielä niin sivistymättömiä, etteivät osanneet edes tupakoida.

Tervettä järkeä käyttäen ja tarkkoja havaintoja tehden Maimonides pääsi kahdeksansataa vuotta sitten tuloksiin, jotka olisivat merkinneet paljon lääketieteen kehityksessä, jos niiden merkitys olisi aikoinaan ymmärretty.  — Ymmärretäänkö hänen sanojensa merkitys vieläkään täysin ... tavallisen kansan ... lääkärien ... päättävien elinten keskuudessa. Miettiköön jokainen vastausta itse.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa