Etiopian juoksujuhla

Etiopian juoksujuhla
Lukulistalle

Addis Abebassa iloittiin juoksusta pandemiasta huolimatta.

Great Ethiopian Run on 10 kilometrin katujuoksu, joka järjestetään vuosittain Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa. Tapahtuma sai alkunsa siinä nosteessa, jota etiopialaisjuoksijoiden huima menestys (neljä kultaa, yksi hopea, kolme pronssia) synnytti vuoden 2000 Sydneyn olympialaisissa.

Seuraavana vuonna, 2001, järjestettiin ensimmäinen Great Ethiopian Run, joka oli samalla Etiopian ensimmäinen massajuoksutapahtuma.

Tapahtumaa oli ideoimassa juoksijalegenda Haile Gebrselassie, joka itse voitti Sydneyssä jo toisen kerran 10 000 metrin olympiakultaa. Asiantuntemusta katujuoksun järjestämiseen saatiin myös ulkomailta. Muun muassa ex-huippumaratoonari Britanniasta, Richard Nerurkar (Helsingin vuoden 1994 EM-kisoissa 4. sija) on ollut vahvasti mukana tapahtuman luomisessa ja kehittämisessä.

Ensimmäisen Great Ethiopian Run -kisan marraskuussa 2001 Haile Gebrselassie lähetti ensin matkaan, sitten juoksi ja voitti. Tapahtuma henkilöityy edelleen vahvasti Haileen, joka lähettää juoksijat matkaan, jakaa palkinnot – ja antaa muutenkin kasvot etiopialaiselle juoksulle. Hän on maassaan laajalti kunnioitettu hahmo myös hyväntekeväisyystoimintansa ansioista. Haile toimii hallituksen puheenjohtajana taustaorganisaatiossa, jonka tarjontaan kuuluu nykyään muitakin juoksutapahtumia.

Kahden vuosikymmenen aikana katukymppi on kasvanut vakuuttaviin mittoihin; normaaliaikoina kisaan osallistuu yli 40 000 juoksijaa, mikä tekee siitä Afrikan suurimman katujuoksutapahtuman. Tapahtuma kerää juoksijaeliittiä Etiopiasta, mutta myös etenkin muista Afrikan maista. Tosin se, että Addis Abeba sijaitsee 2 300 metrin korkeudessa, karsii joukosta niitä, jotka ovat kiinnostuneita vain huippuajoista.

Samalla tapahtuman julkilausuttuna tavoitteena on alusta pitäen ollut se, että laajoja joukkoja saataisiin innostumaan juoksemisesta. Kilpasarjoilta otetaan aika, ja kärki kisaa mittavista palkinnoista. Muut voivat rauhassa haastaa itseään ja nauttia tapahtuman karnevaalimaisesta tunnelmasta. Jotkut saattavat juoksun lomassa piipahtaa vaikkapa kadun varren baareihin virvokkeille.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa