Janne Holmén: Muinaisen Sumerin ja Egyptin urheilu

Sumerin ja Egyptin urheilu
Lukulistalle

Urheilun historiallista alkuperää on tapana etsiä muinaisesta Kreikasta, missä eräänä esimerkkinä ovat noin vuonna 700 e.Kr. alkaneet antiikin olympiakisat. Urheilua kuitenkin tiedetään harrastetun jo paljon aikaisemmin Sumerissa ja Egyptissä.

Jo kaikkein vanhimmassa tuntemassamme kirjallisessa kulttuurissa, nykyisen Irakin eteläosassa Sumerissa, urheilu näyttää kuuluneen yhteiskuntaan sen tärkeänä osana. Sitä kauemmaksi emme urheilun historiassa pääse ainakaan niin kauan kuin pysyttelemme kirjallisissa lähteissä. Kirjoitustaito keksittiin Sumerissa noin 3500–3000 e.Kr., minkä jälkeen sumerilainen sivilisaatio oli voimissaan noin 1000 vuoden ajan ennen joutumistaan pohjoisesta saapuneen kansan nielaisemaksi.

Sumerilaiset kirjoittivat meidän aikaamme asti säilyneille savitauluille, ja niinpä tiedämmekin heistä enemmän kuin monista myöhemmistä kansoista. Urheilumuodoista sumerien savitaulut mainitsevat muun muassa nyrkkeilyn ja painin samoin kuin maahockeytä muistuttavan väkivaltaisen joukkuepelin.

Sumer muodostui itsenäisistä kaupunkivaltioista, jotka saivat toimeentulonsa maanviljelyksestä Eufrat- ja Tigris-jokien hedelmällisessä suistossa. Sadosta suuri osan koottiin ja säilöttiin kuninkaitten palatseihin ja temppeleihin nykyyhteiskunnan verotuksen tapaan. Nämä resurssit käytettiin erilaisiin julkisiin tarkoituksiin. Temppeleissä ja palatseissa järjestettiin useita juhlia ja festivaaleja, joiden yhteydessä pidettiin myös urheilukilpailuja. Varsinkin Innana- ja Ishtarjumalattarien festivaaleihin liittyi urheilua, minkä lisäksi myös hääjuhlallisuuksissa saattoi esiintyä urheilutapahtumia.

Kuninkaat halusivat esiintyä kestävinä juoksijoina

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa