Juoksemalla apua Ukrainaan 

Jutun kirjoittaja Anni Lappela (edessä) Nova Poshta Half Marathonilla Kiovassa 2019.
Lukulistalle
ClosePlease login

Sodasta kärsineitä ukrainalaisia voi auttaa myös juoksemalla. 

Pian Venäjän aloitettua hirvittävän hyökkäyssotansa Ukrainassa helmikuussa 2022 ukrainalaiset juoksijat kehittivät tapoja auttaa maataan myös juoksemalla. Iso juoksutapahtumien järjestäjä RunUkraine järjesti Run with Ukraine -onlinejuoksun.

Osallistuakseen piti luoda tili ukrainalaisen juoksuorganisaation sivulle, ilmoittautua tapahtumaan ja maksaa osallistumismaksu. Juoksunsa suoritettuaan järjestäjille piti lähettää kuvakaappaus juoksudatastaan tai linkki omaan Strava-profiiliinsa tai vastaavaan palveluun, jonka jälkeen järjestäjä kirjasi tulokset tapahtumasivulle tuloslistaan.  

Kaikki ohjeet olivat sekä ukrainaksi että englanniksi, ja suomalaisella pankkikortilla maksaminen oli helppoa. Järjestäjä lupasi lahjoittaa 70 % juoksun tuotoista hyväntekeväisyyteen ja Ukrainan asevoimille. Loput menivät juoksuorganisaation kuluihin. Matkoina olivat maraton, puolimaraton tai vapaavalintainen matka. Juoksun tarkoituksena oli kerätä kasaan Ukrainan rajaviivan pituuden verran kilometrejä ja niiden karttumista saattoi seurata RunUkrainen sometileiltä Facebookissa ja Instagramissa. 

Ilmoittauduttuani sain sähköisesti numerolappuni, joka oli mahdollista tulostaa. Tulostin itse oman numeroni sinikeltaisissa väreissään ja kiinnitin juoksupäivänä hakaneuloilla paitaani. Valitsin matkakseni kymmenen kilometriä, joka oli sopiva matka juosta kesken treenikauden vähän reippaampaakin vauhtia. Lisäksi se tuntui sopivalta matkalta siksi, että osallistuessani vuonna 2019 Ukrainassa Kiovassa Nova Poshta Half Marathon -tapahtumaan juoksin sielläkin kymmenen kilometriä. Silloinkin juoksu sijoittui keskelle treenikautta. Kiovan juoksusta kirjoitin jutun Juoksijaan 6/2019

Keväisenä päivänä kympin juoksu sujui varsin kevyesti Helsingissä Kalasataman alueen rantoja seuraillen. Päässäni oli luonnollisesti Kiovasta 2019 ostettu hiuspanta, Ukrainan sinikeltaisissa väreissä. Juoksun jälkeen lähetin sähköpostitse tuloksen ja kuvakaappauksen datastani juoksujärjestäjälle, joka liitti tuloksen online-tuloslistaan. Juoksusta tuli jälkeenpäin kiitokseksi vielä sähköinen diplomi. Puolisoni suunnitteli ja toteutti omassa juoksussaan meren jäällä viiden kilometrin pituisen Ukrainan rajojen muotoisen reitin, jota järjestäjät innolla jakoivat sometileillään. 

Ukrainan muotoinen GPS-kartta

Kesällä sodan valitettavasti jatkuessa ja muuttuessa julmemmaksi RunUkraine lanseerasi uuden online-juoksusarjan, Renovation Runin. Tässä juoksusarjassa kerättiin rahaa sodassa laajoja tuhoja kärsineiden kaupunkien uudelleen rakentamiseen. Kohdekaupunki vaihtui muutaman viikon välein. Juoksuun pystyi ilmoittautumaan helposti jo olemassa olevan tilinsä kautta järjestäjän sivuilta, ja tällä kertaa matkoina olivat puolimaraton, 10 km ja vapaavalintainen matka.  

Itse ilmoittauduin osajuoksuun Stage Bucha, jossa kerättiin rahaa Butšan kaupungin uudelleenrakennukseen. Renovation Run lähetti kaikille osallistujille postissa mitalin. Itselleen saattoi ostaa myös kisapaidan. Pienten internetissä hoidettujen tullimuodollisuuksien jälkeen meidänkin mitalimme ja puolisoni paita saapuivat Suomeen. 

Organisaatio vaikuttaa hyvin aktiiviselta, ja on siis hyvin todennäköistä, että he järjestävät tulevaisuudessa jälleen uusia online-juoksuja. Kannattaa siis seurata sivua: runukraine.org. (Pääsivu on vain ukrainaksi, mutta kun klikkaa siltä löytyviä eri juoksujen kuvakkeita, pääsee sivulle, jolla kielen pystyy vaihtamaan englantiin.)  

Sivulla onlinerunning.runukraine.org/en/ pääsee suoraan nyt käynnissä olevien online-juoksujen tietoihin. 

Juoksijana tuntui myös tärkeältä tukea Ukrainan juoksuyhteisöä, joka tarvitsee toivon tulevaisuudesta, jossa juoksutapahtumia järjestetään jälleen kaupunkien kaduilla. 

Sodan mittakaavassa hyväntekeväisyysjuoksuun osallistuminen tuntuu varsin mitättömältä, mutta yhdessä muiden Ukrainaan tehtyjen lahjoitusten kanssa sillä on tietenkin merkitystä. Juoksijana tuntui myös tärkeältä tukea Ukrainan juoksuyhteisöä, joka tarvitsee toivon tulevaisuudesta, jossa juoksutapahtumia järjestetään jälleen kaupunkien kaduilla. 

Jonakin päivänä toivon palaavani vapaaseen, itsenäiseen Ukrainaan, jonka aurinkoista kevättä 2019 muistelin juoksujeni aikana, ja juoksevani siellä tuhansien muiden kanssa. 

 

Teksti Anni Lappela  Kuvat Mika Perkiömäki 

 

Vastaa