”Juokseminen antaa minulle energiaa, terveyttä ja omaa aikaa”

Lukulistalle

Ikaalisten tuore kaupunginjohtaja Eeva Viitanen saa päivittäisen piristysruiskeen juoksulenkistä. 

Eeva Viitanen aloitti tehtävässään Ikaalisten kaupunginjohtajana kevään korvalla, huhtikuussa. Vastuullisen ja vaativan työn vastapainoksi hän huolehtii jaksavuudestaan ja vireystilastaan päivittäisillä juoksulenkeillä.

Juoksemisesta harrastuksena hän kertoo lajia kiittävällä tavalla.

– Juoksu on helppo harrastus, sen voi aloittaa koska tahansa, se ei katso ikää, paikka tai aikaa. Lenkkarit jalkaan, ja heti kotiovelta pääsee suuntaamaan lenkille. Välillä haluan tehdä lenkin metsässä, välillä asfaltilla, hän sanoo. Juoksemisen merkittävyyttä elämässään hän kuvaa varsin selväpiirteisesti.

– Juokseminen on minulle tärkeä osa elämää ja arkea. Se on itselleni se juttu palautua arjesta ja ottaa hetkeksi omaa aikaa. Joillekin se voi olla vaikka käsityöt, lukeminen tai kuntosaliharjoittelu, minulle se on juoksu. Lisäksi juoksu pitää yllä hyvää fyysistä kuntoa ja on hyvää vastapainoa kokouksissa istumiselle.

Arkisin Viitasen päivän käynnistäjänä toimivat aamulenkit, viikonloppujen ja lomien pidemmät lenkit hän juoksee myös muihin aikoihin.

– Aamulenkki käynnistää päivän, ja se on vähän samanlainen aamurutiini kuin jollekin muulle on aamun lehden lukeminen tai kuppi kahvia. Juokseminen on minulle juoksutapahtumaan osallistumisen sijaan fyysisen ja henkisen kunnon ylläpitoa. Lisäksi nopea lenkki ennen kuin lapset (perheeseen kuuluu puoliso ja kuusi lasta) heräävät ei ole poissa yhteisestä ajasta.

 Juokseminen osaksi hyvinvointia

Eeva Viitanen työpaikkansa edessä eli Ikaalisten kaupungintalolla. Kaupungin hallinto muutti kauniista kaupungintalosta kuvan virastotaloon viime vuonna sisäilmaongelmien takia.

Eeva Viitanen tekee parhaillaan tuttavuutta Ikaalisten kanssa. Hän sijoittui tehtäväänsä Ruoveden kunnanjohtajan tehtävästä katsoessaan yli kymmenen vuoden työn jälkeen olevansa valmis hakemaan uusia haasteita.

– Ikaalisten kaupungilla on paljon potentiaalia hyödyntää muun muassa sijaintiaan Pirkanmaalla. Yrityselämän elinvoimaisuutta voidaan kasvattaa koulutuskeskittymällä, ja tähän liittyen pidän tärkeänä saada koulutus- ja työelämä tukemaan toinen toisiaan, kertoo Viitanen eräästä merkittävästä haasteesta.

Läheiseksi tavoitteekseen hän mainitsee myös yhteisöllisyyden lisäämisen.

– Haluan osaltani lisätä kaupungin elinvoimaisuutta tuomalla kaupunkilaisia avoimen osallistumisen turvin lähemmäksi toisiaan ja yhdessä vaikuttamaan Ikaalisten asioihin.

Tehtävän onnistumisessa Viitasta tukee hänen ihailtava tapansa ylläpitää terveyttä liikkumalla.

– Koko lapsuuteni urheilin kotikunnassani Orivedellä Eräjärven Urheilijoissa harrastaen yleisurheilua monipuolisesti, ja siitä syntyi kipinä urheiluun. Koko elämäni ajan olen pitänyt liikuntaa tärkeänä osana hyvinvointiani ja jaksamistani. Ennen lasten syntymää kävin salilla ja eri ryhmäliikuntatunneilla, mutta ajankäytön tehostamisen myötä kuntosaliharjoittelu vaihtui vähitellen lenkkeilystä hölkkään ja juoksemiseen, hän kertoo.

Lenkin väliin jääminen ei maailmanloppu

Eeva Viitanen kaipaa juoksemiseltaan hiljaisuutta tai korkeintaan linnunlaulua. Ikaalisissa Kyrösjärven rannalla kelpaa liikkua ja rauhoittua.

Eeva Viitanen arvostaa korkealle juoksemisen tarjoaman oman ajan ja siihen liittyvän hiljaisuuden.

– Se on todella tärkeää, se hetki pelkästään omien ajatusten kanssa, ja erityisesti keväisin linnunlaulua kuunnellen on parasta. Kun päivät ovat jatkuvaa aikataulutusta, paljon keskusteluja ja tapaamisia eri ihmisten kanssa, niin myös minä erittäin sosiaalisena ihmisenä nautin välillä hiljaisuudesta.

Eräässä artikkelissa Viitanen mainitsee työnsä tiimoilta määritteen kuntauskollisuus, mutta voisiko myös juoksua määritellä uskollisuuden kautta? Millaista on juoksu-uskollisuutesi?

– Kuntauskollisuudessa kaupunki saa minulta 110 prosentin panoksen ja teen uskollisesti työtä sen parhaaksi. Juoksu-uskollisuus? Se on varmasti sitä, että olen uskollinen juoksemiselle enkä näe itseäni vaihtavan muihin lajeihin kovin helposti. En ole sellainen, joka vaihtaisi lajia viikoittain, hän luonnehtii.

Jotkut juoksua harrastavat saattavat murehtia ja kantaa huolta lenkin väliin jäämisestä, mutta Eeva Viitanen ei millään muotoa lukeudu tähän itseään jopa umpikujaan ajavaan ryhmään.

– Yleensä juoksen päivittäin, mutta jos lenkki jää väliin, se ei ole maailmanloppu todellakaan. En suorita juoksemista, vaan ammennan siitä energiaa. Mutta sanotaanko näin, että jos jostain syystä on jäänyt parin päivän lenkki väliin, niin kovasti sitä jo mieli halajaa lenkkipolulle. Juoksupäiväkirjan kertomaa Eeva Viitanen saa juoksemisesta valtavasti energiaa arkeen ja juhlaan. Hän juoksee fiiliksen mukaan, eikä halua siitä tulevan pakkopullaa tai väkisin suorittamista. Juoksijan lukijoita kuitenkin kiinnostanee saada tietoa huipputarmokkaan, arjessa toisinaan viiden tunnin yöunilla pärjäävän naisen viikkojuoksuista.

– Eräällä huhtikuun lopun viikolla näyttäisi juoksua tulleen reilut 60 kilometriä, ja aikaa siihen on mennyt noin kuusi tuntia.

Juoksukilometreihin vaikuttavat säät ja tietysti se, miten kiireinen viikko on ollut kyseessä.

Pidemmän tarkastelun kaava antaa lisätietoa hänen juoksuistaan.

– Katsoin, että muutaman kuukauden ajalta viikkokilometrit ovat vaihdelleet 40–70 kilometrin välillä, eli skaala on hyvin laaja. Välillä teen pidempiä, matalatempoisia lenkkejä, välillä lyhyempiä ja vauhdikkaampia lenkkejä, sanailee Viitanen juoksemisesta fyysisen ja henkisen kunnon ylläpitäjänä.

Kysymykseen juoksevan kaupunginjohtajan esimerkistä kaupunkilaisille hän vastaa korostaen roolinsa maltillisuutta.

– En halua nostaa itseäni esille mitenkään erityisesti. Mieluummin lähestyn asiaa siitä näkökulmasta, miten työssä käyvä perheenäiti saa liikunnalla jaksamista arkeensa. Ehkä tämä on se lähtökohta ja viesti.

Ikaalisista liikunnan merkkikaupunki

Asiantuntijat keskustelevat mediassa säännöllisin väliajoin sekä liikkumisen että liikkumattomuuden vaikutuksista antaen samalla suosituksia liikunnan aloittamiseen. Millaisia mahtavat olla Eeva Viitasen mietteet aiheesta suhteessa kuntalaisten hyvinvointiin.

– Mielestäni tähän asiaan ratkaisuna kunnissa tulisi kiinnittää enemmän huomiota oman hyvinvointikertomuksen tuloksiin. Tämän perusteella voitaisiin sitten nykytilanne huomioiden miettiä millaisia toimenpiteitä kunnissa voitaisiin tehdä hyvinvoinnin parantamiseksi, hän sanoo.

Myös työpaikoille ja varsinkin pk-yritysten toimintakulttuuriin Viitanen haluaisi vaikuttaa.

– Mielestäni liikunnan tuoma hyöty esimerkiksi työssä jaksamisen kannalta on tärkeää, ja sen tulisi olla osa jokaisen yrityksen kulttuuria.

Mikä onkaan kaupunginjohtaja ja juoksija Eeva Viitasen mielipide suomalaisten kaupunkien tavoista brändätä itseään lauseilla, kuten ”Olemme Sinua odottaneet” tai ”Meillä viihdyt varmasti”. Voisiko liikunnallisen Ikaalisten kaupungin teema tulevaisuudessa olla ”Suomen liikunnallisin kunta” tai jopa ”Suomen juoksevin kunta”?

– Todellakin. Mielelläni liputtaisin tuon asian puolesta. Nämä ovat tärkeitä tekoja, ja esimerkiksi liikunnallinen kunta -titteli mahdollistuu seurojen ja kaupungin kanssa tehtävällä yhteistyöllä. Tällä tavalla liikunnasta saatavaa iloa ja riemua saadaan juurrutettua ihan lapsista ja nuorista lähtien, Viitanen sanoo. 

 

Ikaalinen

Ikaalinen sijaitsee Pirkanmaan maakunnassa, ja kaupunkiin on etelän suunnasta Tampereelta matkaa 55 kilometriä. Vajaan 7 000 asukkaan kaupunki tunnetaan muun muassa kylpylästään (Ikaalinen Spa & Resort) sekä harmonikkamusiikkiin keskittyvästä Sata-Häme Soi -festivaalistaan, joka täyttää tänä vuonna 50 vuotta.

Nykyisistä Ikaalisten tunnetuista urheilijoista mainittakoon maastohiihtäjä Krista Pärmäkoski, pituushyppääjä Eero Haapala, aitajuoksija Reetta Hurske ja pikajuoksija Samuli Samuelsson. Takavuosien tunnettuja urheilunimiä ovat muun muassa hiihdon olympiavoittaja Matti Pitkänen, suunnistaja Outi Borgenström, kiekonheittäjä Timo Sinervo ja keihäänheittäjä Pietari Skyttä.

TEKSTI JARI HEMMILÄ KUVAT VIIVI HAUTAMÄKI

Vastaa