5 vinkkiä kevätlaitumelle kirmaavalle juoksijalle

kevätjuoksu
Lukulistalle

5 juoksuvinkkiä:

1. Maltillinen siirtyminen juoksuun

Jos olet juossut talvikaudella vähemmän, totuttaudu juoksun iskutukseen asteittain. Pidä mahdollisesti muita lajeja alkuun juoksun rinnalla, ja lisää juoksumäärää maltillisesti. Lumen ja jään alta paljastuva asfaltti on kova juoksualusta. Jos saat jalkoihisi erityiseen rasitukseen viittaavia tuntemuksia, reagoi välittömästi. Korvaa juoksulenkki vaikkapa vesijuoksulla tai kuntosalilla sinulle mieluisalla kardiolaitteella. Hieman malttia, ja saatat säästyä helposti isommalta murheelta.

 

2. Tarkkana tehojen kanssa

Siirtyminen nastalenkkareilla rouhimisesta sulalle tielle nostaa juoksuvauhteja automaattisesti. On upea huomata, että paremmissa olosuhteissa samalla sykkeellä voi juosta kovempaa. Mopo saattaa kuitenkin lähteä helposti keulimaan eli teho nousta liikaa esimerkiksi palauttaviksi tarkoitetuilla lenkeillä. Seuraa siis tarkasti, että harjoitukset pysyvät tavoitelluilla sykealueilla – erityisesti palauttavilla ja peruskestävyyslenkeillä.

 

3. Hyödynnä mäkiharjoittelu

Maissa, joissa tiet pysyvät sulana, mäkijuoksu on juoksijoiden harjoitusohjelmassa ympärivuotisesti. Suomessa juoksijoiden mäkikausi alkaa perinteisesti silloin, kun ulkoa löytyy sula mäki. Mäkivedot sopivat kaikille juoksijoille, ja ne kehittävät juoksuvoimaa ja -tekniikkaa sekä tietenkin kestävyyttä. Kevään ensimmäiset mäkivedot voit tehdä vauhtikestävyysalueella ja siirtyä tiukempiin maksimikestävyysalueen vetoihin kevään edetessä. Mäkivetoihin kannattaa valita sopivan loiva mäki, ettei harjoitus mene juoksun sijaan kiipeilyksi.

 

4. Varmista juoksukenkiesi kunto

Siirtyminen runsaaseen juoksuun asfaltilla aiheuttaa jo itsessään riskin erilaisiin rasituskipuihin. Riskin minimoimiseksi kannattaa tarkistaa, että työvälineesi eli juoksukengät ovat kunnossa iskunvaimennuksen osalta. Kuluneet kengät on siis hyvä päivittää keväällä uusiin. 

 

5. Fiilistele

Lintujen laulu, lumen alta paljastuvan nurmikon tuoksu sekä lisääntynyt valo ja lämpö nostavat hymyn huulille. Juoksuvarustukseni kevenee ilmojen lämmetessä alkuun juoksutrikoiden lahjetta lyhentämällä, vaikka päässä saattaa olla vielä pipo. Minulle joka kevät erityisen fiiliksen antaa ensimmäinen lenkki paljailla pohkeilla. Se on merkki siitä, että kohta kilpaillaan jo maastojuoksussa, ja kesän kilpailukausikin alkaa olla lähellä.

Lue myös:

Juoksukengät 2022 – 11 kenkää testissä!

Polkujuoksukengät 2022 testissä – ennätyskenkien ominaisuuksia poluille

 

Vinkit antoi kestävyysjuoksija ja valmentaja SANNA KULLBERG

KUVA SHUTTERSTOCK 

Juoksija 3/2022

Vastaa