Ehkäise rasitusvammat, kun siirryt lumelta ja jäältä juoksuun

Ehkäise rasitusvammat
Lukulistalle

Tänä keväänä runsasluminen talvi jatkuu vielä pitkään. Juoksijan tekee kuitenkin mieli jo juoksulenkeille komean talven jälkeen.

Siirtyminen lumisilta ja jäisiltä teiltä pitävälle alustalle on tietysti odotettu asia, mutta siihen liittyy myös rasitusvammojen riski. Jänteet ja lihakset ovat ihmeissään, kun olosuhteet muuttuvat nopeasti. Totuttelu ja maltti on tarpeen.

1

Vaikka talvi vielä jatkuu, aloita totuttelu sulaan maan lenkkeihin ajoissa. Jos käytössäsi on sisähalleja ja juoksumattoja, ala tehdä osa harjoittelustasi kuivalla alustalla. Kevät myös sulattaa maanteitä ja katuja, joten etsi pitävä tienpätkä, jota voit juosta vaikka edestakaisin.

2

Ellei sinulla ole käytössäsi sisähalleja, totuttele kuivan maan juoksualustaan kotona sisällä. Tee pieniä hyppelyjä ja askelluksia paikallasi pitävällä lattialla. Naruhyppely on muuten oiva harjoitus tähän asiaan!

3

Tee jalkajumppaa ja voimaharjoittelua pohkeille ja nilkoille. Seuraavilla sivuilla on tarjolla yksi versio pohjeharjoitteista.

4

Kaikki muutokset harjoittelussa kannattaa tehdä asteittain ja maltillisesti, myös olosuhdemuutokset. Älä nosta harjoittelun määrää ja tehoa liian nopeasti, kun keväiset juoksualustat avautuvat. Jos jatkat hiihtoa pitkälle kevääseen – mikä on aivan suositeltava asia myös juoksijalle –, lisää kuitenkin juoksua tekemällä sitä pieniä määriä hiihtolenkkien päälle tai sitten antamalla juoksulle pari omaa päivää jo viikon aikana.

 

Lue myös:

Janne Holmén: Kevään riemut, mutta myös riskit

 

Teksti Ari Paunonen Kuva Ari J. Hyytiäinen 

Vastaa