Kannattaako maratonvauhtinen harjoittelu?

maratonvauhtinen harjoittelu
Lukulistalle

Kuntoilijalle ei ole välttämättä suurtakaan etua maratonvauhdilla harjoittelusta. Kilpajuoksijalla tilanne saattaa olla toinen.

Millaista tehotreeniä kannattaa tehdä jos tähtäimessä on maraton? Vai tarvitseeko kuntoilijan ylipäätään juosta kovempia harjoituksia? Millaista treeniä kilpamaratoonari tarvitsee? Kysymykset jakavat mielipiteitä.

Valtaosa juoksuvalmentajista on siitä samaa mieltä, että suurin osa harjoittelusta pitäisi olla kevyttä, aerobista peruskestävyysharjoittelua. Ainoastaan pieni osa, 10–20 prosenttia, kannattaa olla kovempaa juoksua. Tällainen niin sanottu polarisaatio ei ole mikään uusi idea, vaikka se on noussut pinnalle viime vuosina.

Uudempi tulkinta polarisaatiosta on se, että tehotreenit kannattaa suurimmaksi osaksi tehdä niin sanottua anaerobista kynnysvauhtia kovemmalla teholla. Sitä muun muassa tukee norjalaisessa Agdenin yliopistossa työskentelevän liikuntatieteiden professorin Stephen Seilerin ja hänen kollegansa tutkimustyö.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa