Akku, älä hyydy!

akunkesto
GRIT X PRO (499 €) kuuluu Polarin lippulaivamalleihin. Siihen voi tarvittaessa vaihtaa huollossa uuden akun.
Lukulistalle

Mikä neuvoksi, kun luottokellosi toimii yhä, mutta akunkesto on tiiviin käytön seurauksena heikentynyt?

Uutta laitetta hankittaessa kannattaa kenties huomioida kellon huollettavuus. Myös käyttötottumukset voivat vaikuttaa akun käyttöikään. 

Urheilukellojen akkujen kapasiteetti on yksi valmistajien keskeisimmistä kehityskohteista. Akunkestot ovatkin parantuneet huimasti akkujen energiatehokkuuden kehityksen myötä. Modernien gps-kellojen täyteen ladattu akku riittää useimmiten vähintäänkin muutamia harjoituksia sekä päiväkausia päivittäiskäyttöä. Joissakin huippumalleissa akku kestää gps-käytössä jopa yli sata tuntia.

Urheilukellojen akuissa kellon fyysinen koko vaikuttaa akunkestoon, koska pieneen kelloon ei kovin isoa akkua mahdu. Itse akun materiaali on kuitenkin pitkälti samaa kaikissa kelloissa.

– Kalliimmissa malleissa on enemmän ominaisuuksia ja isompi akkukapasiteetti. Pienempi akku on silti samalla tekniikalla valmistettu eli laatu ei riipu akun koosta, sanoo Polarin tuotepäällikkö Sanna Meriö.

Toisella kotimaisella valmistajalla on asiasta hivenen erilainen näkemys.

– Suunto 9 Peak ja Suunto 9 Peak Pro kelloissa on käytetty kalliimpaa akkutekniikkaa. Ero ei liity niinkään materiaaleihin vaan akun rakenteeseen, kertoo Suunnon tuotepäällikkö Markus Kemetter.

SUUNTO lupaa 9 Peak Prolle (499 €) 40 tunnin akunkeston tarkimmassa gps-tilassa. Kellon akku on myös vaihdettavissa.

Odotukset käyttöiästä vaihtelevat

Uusimpienkin kellojen akkujen käyttöikä saattaa joissakin tapauksissa olla kuluttajalle pettymys. Kellovalmistajien edustajien vastauksista päätellen käyttäjän on kuitenkin turvallista olettaa, että kello kestää ainakin kaksi vuotta tavanomaisessa käytössä, jonka jälkeen akun kapasiteetti voi alkaa heikentyä. Kellon malli, akun koko ja käyttö vaikuttavat kuitenkin suuresti, joten vaihteluväli käyttöiässä on laaja.

– Virallista oletettua elinikää meidän kelloille ei ole vielä määritelty, mutta normaalikäytössä kellon voi arvioida kestävän ainakin viisi vuotta, jonka jälkeen akun kapasiteetissa näkyvä alenema voi alkaa häiritä käyttöä, Suunnon Kemetter sanoo.

Garmin Nordicin tuotepäällikkö Magnus Marlind huomauttaa, että myös kuluttajan odotukset riittävästä akunkestosta vaihtelevat. Marlindin mielestä akut ovat kuitenkin pitkäikäisiä.

– Yleisesti ottaen litium-ioni-akkujen kapasiteetista on jäljellä 80 prosenttia vielä 3–5 vuoden käytön jälkeen, riippuen miten niitä on käytetty. Fysiikan lait kuitenkin pätevät akuissa ja niiden kapasiteetin heikkenemistä käytön myötä ei voi estää, Marlind sanoo.

akunkesto
FORERUNNER 955 on Garminin edistyksellisimpiä juoksukelloja. Kuvan Solar-versiossa (669 €) on myös aurinkolataus

Lataussyklin vaikutukset

Myös erilaiset käyttötottumukset sekä äärilämpötilat voivat vaikuttaa akun kapasiteettiin heikentävästi. Monissa kellomalleissa – kuten Suunnon koko mallisto – on myös älykäs lataus, joka estää latauksen sallitun lämpötila-alueen ulkopuolella.

Valmistajien mukaan ns. lataussyklien määrä on keskeinen tekijä siihen, miten kauan kellon akku säilyttää kapasiteettinsa. Suunnon Markus Kemetterin mukaan akun valmistaja takaa mallista riippuen 300 tai 500 kokonaista lataussykliä. Polarin tuotekehityksen asiantuntija Heikki Ohjalehto kertoo samansuuntaista, mutta huomauttaa myös käyttötottumusten vaikutuksista.

– Testeissä on rajana vähintään 500 lataussyklin kestoikä, mutta akun tehokkuus alkaa laskemaan noin kahden vuoden päivittäisen käytön jälkeen. Jos akkua säilyttää tyhjänä pitkiä aikoja tai aina täyteen ladattuna, se voi vaikuttaa akun käyttöikään. Akun kestoikä paranee, jos kellon laittaa lataukseen, kun akkua on jäljellä vielä 10 % ja lopettaa latauksen 90 % tasolla, Polarin asiantuntijat vinkkaavat.

On huomattava, että yksi lataussykli tarkoittaa täysin tyhjästä kokonaan täyteen. Eli osittain tyhjentyneen akun lataaminen täydeksi kuluttaa siis vain osan lataussyklistä.

Optimoi virrankulutus

Kellovalmistajat sitovat laitteidensa käytön puhelinsovelluksiin. Ne houkuttelevat käyttäjiä seuraamaan esimerkiksi aktiivisuutta ja sykettä. Kellot ovatkin usein ympäri vuorokauden liitettynä bluetooth-yhteydellä puhelimeen. Ja tämä syö virtaa.

Voisiko siis eniten virtaa kuluttavien ominaisuuksien kytkeminen pois päältä itse asiassa pidentää kellon akun käyttöikää?

– Kyllä, akkujen ikääntyminen lasketaan täydestä tyhjään sykleinä, joten virrankulutuksen pienentäminen pidentää käyttöikää, Polarilta vastataan.

Myös muiden valmistajien edustajat vahvistavat ajatuksen. Toisin sanoen esimerkiksi näyttöä himmentämällä, jatkuvan rannesykemittauksen, gps:n tai bluetooth-yhteyden kytkeminen pois päältä harventaa kellon lataustarvetta – ja siten pidentää kellon käyttöikää.

Harjoittelussa tarvittavat ominaisuudet (rannesyke ja gps) käyttäjä voi kytkeä erikseen päälle harjoittelun ajaksi, mikä toki edellyttää kellon valikoiden tuntemista. Kulutusta voi toki vähentää myös monista kelloista löytyvällä virransäästö-toiminnolla.

On sitten makuasia, miten tärkeiksi käyttäjä kokee virtaa eniten kuluttavat ominaisuudet. Onko jokaisen älykkään ilmoituksen saapuminen ranteeseen bluetoothilla tai 24/7-sykemittaus tarpeellista? Jokainen päättäköön tahollaan.

Akun vaihtokin voi onnistua

Jos urheilukellosi akku on jo ehtinyt hyytyä, tilanteen voi ehkä vielä korjata. Joissakin malleissa akku on todellakin vaihdettavissa. Esimerkiksi Polarin nykyisistä laitteista Grit X, Grit X Pro ja Vantage V2 ovat sellaisia, jossa akun tai akun ja takakannen yhdistelmän voi vaihtaa huollossa. Suunto näyttää olevan tässä vieläkin pidemmällä

– Kaikki urheilukellomme ovat lähtökohtaisesti huollettavia, eli myös akku on vaihdettavissa. Tämän hetken mallistossa on yksi poikkeus, eli Suunto 5 Peak, jossa runko on suljettu hitsaamalla, jolloin avaaminen ei onnistu rikkomatta kelloa, Markus Kemetter sanoo.

Huollettavuudesta kysyttäessä ainoastaan Suunnon Kemetter ottaa esiin ympäristönäkökohdat.

– Huollettavuus ja korjattavuus ovat merkittävässä asemassa kellojen suunnittelussa, sillä se vaikuttaa valmistettavuuteen sekä ympäristöjalanjälkeen. Mitä pidempään kello on käytössä, sitä pidemmälle ajalle sen valmistuksesta aiheutuneet ympäristövaikutukset jakautuvat, Markus Kemetter kertoo.

Garminin Magnus Marlind kertoo yllättäen, ettei ”juuri mihinkään” merkin kelloista voi vaihtaa uutta akkua. Marlind painottaa akunvaihdon olevan usein hyvin vaikeaa, mutta kalliimpien mallien osalta se voi olla järkevä toimenpide. Akunvaihto tulisi joka tapauksessa suorittaa merkin omalla tehtaalla. Akunvaihdon sijaan Garmin tarjoaa ongelmatilanteissa korvaavan tuotteen tai takuuajan ulkopuolella uuden tuotteen erikoishinnalla.

Joka tapauksessa pieneen tilaan mahdutetun korjattavan korkean teknologian tuotteen valmistaminen ei ole mikään helppo tehtävä.

– Monet vaatimukset ovat haastavia toteuttaa samassa laitteessa kuten purettava ja huollettava laite, vesitiiveys esimerkiksi 50 metriin asti, pieni koko ja siisti ulkonäkö ilman näkyviä ruuveja, Polarin asiantuntijat sanovat.

Vinkki!

Pidä virtaa kuluttavat ominaisuudet pois päältä, kun et niitä tarvitse – pidennät kellosi akun käyttöikää!

Lue myös:

Onko kallis juoksukello tarkempi kuin edullisempi?

Garmin HRM Pro, Fēnix 6-, Forerunner 945

Suunto 9 Peak

TEKSTI PENA REKIRANTA KUVAT VALMISTAJAT

Juoksija 1/2023

Vastaa