Juoksukenkien valinta jalka-analyysin avulla

Juoksukenkien valinta
Lukulistalle

Jalkojen kolmiulotteiseen kuvaamiseen, anturimattoon ja suureen tallennettuun tietomäärään perustuva jalka-analyysi helpottaa ja nopeuttaa juoksukenkien valintaa.

Urheilukauppaketju XXL on ottanut käyttöönsä kaikissa Suomen 17 myymälässään 3D-skannaukseen perustuvan jalka-analyysin. Fitstation-skanneri mittaa jalan muodot ja mitat tarkasti ja analysoi jalan kuormituslinjan eli miten paino jakautuu jalan alla askeleen aikana.

Näiden tietojen perusteella järjestelmä suosittelee asiakkaan jalan muotoihin ja käyttötarpeisiin mahdollisimman hyvin sopivia juoksukenkiä.

Kengän ostajan profiilin luomiseksi kysytään kengän käyttötarkoitus, kertyvät juoksukilometrit ja harjoituskerrat sekä juoksijan tavoitteellisuus. Jalka-analyysi tehdään sukkasillaan, ja siihen kuluu aikaa 3–5 minuuttia. Sen jälkeen asiakas saa halutessaan sähköpostiinsa kolmiulotteisen kuvan jaloistaan ja jatkossa myös kuvan dynaamisesta testistä, eli siitä, miten jalka kuormittuu askeleen aikana.

Ensin laite mittaa kolmiulotteisesti jalan muodot, kantapään leveyden, jalkaterän tarkan pituuden varpaista kantaluun uloimpaan kohtaan, holvikaarien korkeudet ja muut jalkaan liittyvät tiedot. Sen jälkeen on vuorossa lyhyellä anturimatolla dynaaminen testi, joka antaa tietoa jalkaterän kuormituslinjasta joko kävellen tai juosten.

Juoksukenkien valinta-apuna käytettävä laite ei korvaa myyjää

Laite tarjoaa sopivia kenkämalleja parhaan istuvuuden ja käyttötarkoituksen mukaan. Järjestelmään on syötetty valtava määrä kenkävalintoja erilaisten jalkatyyppien ja mittojen mukaan, ja tietoa uutuuskengistä kertyy koko ajan lisää.

Kenkäsuositusten lisäksi Fitstation-analyysi antaa vinkkejä pohjallisten valintaan. Myöhemmin on mahdollista saada myös yksilöllisiä pohjallisia, jotka on tehty 3D-skannauksesta saatujen mittojen mukaan.

Janne Niukkanen XXL Lahden myymälästä korostaa, ettei Fitstation korvaa myyjän asiantuntemusta, mutta algoritmeihin perustuva järjestelmä helpottaa ja nopeuttaa oleellisesti juoksukenkien valintaa.

–Fitstation antaa hyvin tarkat jalan mitat ja muut tiedot, mutta se ei poista myyjän roolia. Myyjän on osattava poimia parhaat kengät laitteen ehdottamista vaihtoehdoista jokaiselle juoksijalle, Janne Niukkanen sanoo.

Tarkka tieto omien jalkojen mitoista on muutenkin hyödyllistä, sillä jalkojen kokoero voi olla juoksijan omaa arviota vielä paljon suurempi, ja juoksukenkien valinta on tehtävä aina suuremman jalan ehdoilla. Jalan mitat myös muuttuvat iän mittaan, koska esimerkiksi kaaret laskeutuvat.

Fitstation käytössä ympäri Suomea

Jatkossa järjestelmää tullaan laajentamaan niin, että Fitstation antaa suosituksia myös esimerkiksi hiihtomonoista, luistimista ja jalkapallokengistä. Tietopankkia on rakennettu 7 miljoonasta skannauksesta, ja tietomäärä täydentyy koko ajan.

–Oleellista on se, että järjestelmä on käytössä kaikissa 17 myymälässämme ympäri Suomea. Tämä helpottaa esimerkiksi uutuusmallien myyntiä, kun kenkävalinnoista saatavaa tietoa kertyy nopeasti lisää. Myös nettikauppa helpottuu, Niukkanen sanoo.

Jokaisesta kenkäostoksesta ja ostajan jaloista tallentuvat kaikki tiedot järjestelmään. Jo noin 30 skannauksen jälkeen järjestelmä pystyy antamaan suosituksia, millaiseen jalkaan tietty kenkä sopii. Se kertoo myös, minkä kokoisia kenkiä juoksijat ovat valinneet tietyn kokoiseen ja tyyppiseen jalkaan.

–Vahva kanta-astuja saattaa tarvita enemmän vaimennusta kannan alueelle. Varvastyönnön tehokkuudesta voi arvioida kengän kiertojäykkyyden tarvetta.

–Laite antaa myös tietoa siitä, onko juoksijan tarpeen käyttää tuetumpaa mallia. Pronaatiotuettujen kenkien valikoima on nykyään selvästi suppeampi kuin aiemmin. Kuluttajat ovat myös valveutuneempia siitä, milloin pronaatiokengälle on todellista tarvetta, Janne Niukkanen sanoo.

 

Teksti ja kuva Seppo Anttila

Lue myös Kengät kevääseen

Vastaa