Sopiva kenkä kesätreeniin

Lukulistalle
ClosePlease login

Juoksukengät ovat kehittyneet viime vuosina reilusti sekä sileille alustoille että poluille. Keräsimme vinkit uutta kenkäparia harkitsevalle hiihtäjälle.

1

Monitoimitossut

Varma valinta ainoiksi juoksukengiksi yhdistää kohtuullisen vaimennuksen ja keveyden rullaavuuteen, joka riittää myös vauhtitreeneihin. Monitoimitossut eivät ole aivan yhtä nopeat kuin varsinaiset kisakengät etenkään kovavauhtisilla juoksijoilla. Silti kisaaminen hoituu nykypäivänäkin myös ilman erikoiskenkiä.

Juoksijan 3/2024 testissä kategoriaa edustivat selkeimmin Asics Novablast 4, Hoka Mach 6, New Balance 880v14 ja Saucony Endorphin Speed 4. Kaupoista löytyy myös selvästi vaimennetumpia työjuhtia, mutta niillä yleensä ripeän juoksun ominaisuudet kärsivät. Mikäli sulan maan harjoittelussa eri lajit vuorottelevat, jalat ehtivät palautua iskutuksesta ja myös kenkien vaimennuksen tarve vähenee.

2

Superkengät

Jokseenkin kaikilla katujuoksumerkeillä on hiilikuitulevyllä ryyditetty kisakenkänsä kestävyysmatkoille. Osa on tuonut rinnalle paremmin harjoituksiin ja harrastajille sopivan mallin. Kuitulevy ei yksinään tee kengistä nopeaa vaan se toimii yhdessä vaimennusvaahdon kanssa.

Yleensä tällaisissa hintavissa malleissa yhdistyvät keveys, vaimennus ja jäykkyys, joista viimeisellä tavoitellaan askeleeseen sitoutuneen energian palauttamista ponnistusvaiheessa. Superkengät eivät tietenkään ole välttämättömät, mutta tuovat pienen edun aikakokeisiin ja hauskan säväyksen vauhtijuoksuun. Rinnalla kannattaa käyttää löysempää kenkää, jotta jalkaterän lihakset eivät passivoidu.

Huippujuoksijoista naiset ovat parantaneet aikojaan enemmän kuin miehet hiilikuitulevyllisten kenkien tultua markkinoille. Jäykkä pohja saattaa auttaa erityisesti kovaa juoksevia naisia, mutta lisää tutkimuksia tarvitaan havainnon vahvistamiseksi. Lue lisää aiheesta täältä.

3

Polkujuoksukengät

Lajiin suunnitellut kengät tuovat polkujuoksuun pitoa, tarkkuutta ja suojaavuutta. Yhden polkuparin taktiikassa kannattaa haeskella maltillisesti tai kohtuullisesti vaimennettu kenkä, joka rullaa, pitää märilläkin pinnoilla sekä välittää juoksijalle riittävästi viestejä alustasta. Polkujuoksukengässä istuvuus on erityisen tärkeää.

Vaimentamattomat mallit tarjoavat välittömimmän tuntuman alustaan ja auttavat siten haastavien polkujen opettelua. Iskutus kuitenkin tulee läpi, mikä useimmilla rajoittaa etenemistä matkan kertyessä. Toisaalta todella vaimennetuilla malleilla reagointi maastonmuotoihin heikkenee.

On Cloudventure Peak
On Cloudventure Peak 3 tarjoaa luotettavan pidon märillä kivillä ja pärjää jopa mudassa, vaikka kuvio on matalahko. Sveitsiläismerkille tyypillinen kaksikerroksinen pohja tuntui vaativilla poluilla epävakaalta ja toisaalta vaimensi terävien muotojen osumia. Pehmeillä ja helpoilla alustoilla kenkä loisti Polkujuoksijan testissä. Kanta vaati tarkkaa nauhoitusta, mutta keskiosasta kenkä suorastaan liimautui jalan ympärille.

Lue Juoksijan ja Polkujuoksijan arvostelut kauden uutuuskengistä:

5 kenkää pitkikselle

Monitoimitossut testissä

Polkukenkien testi 2024: Juostavuutta, pitoa ja vaimennusta

Hiilikuitua juoksijalle!

Teksti Tomi Savolainen

Hiihto 3/2024

Vastaa