Otsalampun käyttäjä: näin pienennät paristojen ympäristövaikutusta!

Lukulistalle

Paristovalmistaja GP haluaa kannustaa ulkoilijoita ja retkeilijöitä siirtymään kestävämpään paristojen käyttöön vuonna 2021. Suomalaisilla on vielä paljon parannettavaa, sillä tällä hetkellä vain alle puolet kannettavista paristoista ja pienakuista kierrätetään.1 Yksi tapa vähentää ympäristövaikutusta on siirtyä ladattaviin akkuihin.

Paristojen myynti huipentuu vuosittain uuden vuoden ympärillä, jolloin on aktiivisin pimeässä liikkumisen aika. Silloin ostamme paljon paristoja muun muassa otsa- ja taskulamppuihin. Noin puolet näistä paristoista päätyy käytön jälkeen talousjätteeksi tai jäävät suomalaisten laatikoihin odottamaan käyttöä. Kestävämpi paristojen kulutus edellyttää sekä kertakäyttöisten paristojen aktiivisempaa kierrätystä että ladattavien akkujen käytön lisäämistä. Uuden sukupolven GP ReCyko -akkuja voi ladata jopa 500 kertaa2.

”Ulkoliikkujat ja -urheilijat miettivät paljon ympäristöasioita ja haluavat parasta elinympäristölleen. Paristojen aiheuttamien ympäristöhaittojen pienentäminen on kestävä lupaus, jonka kaikki suomalaiset luonnossa liikkujat voivat tehdä. Siirtyminen kertakäyttöisistä paristoista ladattaviin akkuihin on yksi helpoimmista asioista, jonka jokainen voi tehdä vähentääkseen omaa ympäristövaikutustaan”, sanoo Suomen GP:n paristoasiantuntija Liisa Veisto.

Kolme vinkkiä paristojen ympäristövaikutusten pienentämiseksi

Näillä keinoilla vähennät helposti omaa ympäristökuormaasi:

1.

Vaihda ladattaviin akkuihin. Uuden sukupolven GP ReCyko -ladattava akku korvaa jopa 3500 kertakäyttöistä paristoa, koska sitä voi ladata jopa 500 kertaa2.

2.

Kierrätä. Olemme Pohjoismaissa kierrättämisen huippuja, mutta vielä on varaa parantaa. Kannettavien paristojen ja pienakkujen EU:ssa määritelty keräysastetavoite nostetaan nykyisestä 45 prosentista 65 prosenttiin vuonna 2025 ja 70 prosenttiin vuonna 2030.3 Yhdessä voimme vaikuttaa sen puolesta, ettei paristoja päädy lainkaan roskiin.

3.

Valitse sellaisia paristoja, joiden valmistajilla on selkeät kestävyyssitoumukset ja -tavoitteet.
Jotta kuluttajien olisi helpompi tehdä kestävä valinta, kannattaa kiinnittää huomiota sertifioituihin ympäristömerkkeihin, joita ovat pohjoismainen joutsenmerkki sekä GP:n oma Green Investment -merkki. GP:llä on joutsenmerkki UltraPlus-paristoissa. Green Investment tarkoittaa, että osa GP Batteriesin ladattavien akkujen ja LED-lamppujen myyntituotoista käytetään muihin kestävän kehityksen projekteihin.

Keräysaste ei ole parantunut viime vuosina

Vaikka ladattavien akkujen myynti on kasvanut tasaisesti viime vuosina, tilastot osoittavat, että paristojen keräysaste on pysynyt suunnilleen samana (45 %) viiden viimeisen vuoden ajan. Paristoja ja akkuja kerättiin Suomessa vuonna 2019 yli 1 600 000 kiloa. Asukasta kohden tämä on 295 grammaa akkuja ja paristoja eli noin 13. AA-sormipariston verran.4

Kaikki paristot voidaan kierrättää. Lähes 90 prosenttia kaikista kerätyistä paristoista ja akuista on kertakäyttöisiä alkali- tai vastaavia paristoja. GP ReCyko -akut ovat ECV-sertifioituja5, ja yli 10 prosenttia niiden sisällöstä on peräisin kierrätetyistä materiaaleista, mikä vähentää energian ja raaka-aineiden kulutusta. Tämä osaltaan vähentää ympäristökuormitusta. Kierrätysajattelu on viety myös pakkauksiin, jotka ovat sataprosenttisesti kierrätettäviä.

__________________________________________________________________________

1 https://www.paristokierratys.fi; www.ymparisto.fi
2 Koskee ReCykon AA-akkuja kahden akun paketissa. Näiden suorituskyky on 2100 mAh verrattuna GP Super Alkaline -paristoihin.
Vertailu tehtiin digitaalikameroiden käytössä

3 https://www.paristokierratys.fi/blog/2020/12/16/akkusaantely/
4 https://www.paristokierratys.fi/
5 Koskee ReCyko AA- ja AAA-akkuja

Vastaa