Teneriffa – täydellinen treenikohde

Teneriffa polkujuoksu
Lukulistalle

Luonnoltaan monimuotoinen Teneriffa on unelmakohde kestävyyslajien harrastajalle. Suuret korkeuserot, rikas luonto, aina sopiva lämpötila ympäri vuoden ja laajat polku- ja tieverkostot juoksuun, pyöräilyyn ja vaeltamiseen varmistavat liikuntaloman onnistumisen.

Lähes 4 000 metriin kohoava tulivuori, raikkaita mäntymetsiä valtavine puineen, satoja kilometrejä hienoja vuoristo- ja metsäpolkuja juoksuun, vaeltamiseen ja pyöräilyyn. Useita luonnonpuistoja, sumumetsien rehevän täyteläistä tunnelmaa, jylhien vuoristojen keskellä mutkittelevia maanteitä ja syviä rotkoja. Vanhoja ja syrjäisiä kyliä, karua kuunmaisemaa, moderneja turistikohteita, valkoisia hiekkarantoja ja sopivan lämmintä uimavettä ympäri vuoden.

Teneriffan luonnosta kestävyyslajien harrastaja löytää ympäri vuoden lähes kaiken tarvitsemansa olipa oma laji juoksu, polkujuoksu, vaeltaminen, maastopyöräily, maantiepyöräily, suunnistus tai vaikkapa triathlon.

Teneriffa pyöräily

Teneriffa – Luonto hellii liikkujaa

Kanariansaarista suurimman ja korkeimmalle kohoavan Teneriffan luonto on hyvin vaihtelevaa ja rikasta. Rehevä pohjoisosa ja kuivempi ja hyvin aurinkoinen eteläosa eroavat toisistaan miltei kuin yö ja päivä.

Niiden välissä on metsäinen vuoristoalue, jota hallitsee majesteettinen 3 718 metrin korkeuteen kohoava Pico del Teide. Oikeastaan saaren voi jakaa jopa kuuteen osaa, joista jokaisella on omat luonteenpiirteensä.

Anagan vuoristo saaren koillisosassa on kuuluisa rehevyydestään ja sumusateistaan. Luoteisosassa Teno-vuoriston syvät rotkot ja rosoiset kalliojyrkänteet ovat jylhimmillään. Tulivuori Teiden etelärinteillä kohoaa massiivisia lähes 60-metrisiä kanarianmäntyjä. Suurten korkeuserojen ansiosta saarella on useita kasvillisuusvyöhykkeitä, mikä monipuolistaa myös liikkumismahdollisuuksia ja tarjoaa koettavaa kaikille aisteille.

Vulkaaninen toiminta on muovannut myös Teneriffan maisemia, mutta luonto on rikasta ja vuoristoissa on paljon metsiä karujen ylänköjen vastapainoksi.

Karuhkon rantavyöhykkeen jälkeen subtrooppiset lehtimetsät laakeripuineen kasvavat aina kilometrin korkeudessa. Kanarianmäntymetsät levittäytyvät rinteille 1 000–2 000 metrin korkeudella. Pilvimeren yläpuolella yli 2 000 metrissä kasvaa vain matalia pensaita. Ilmasto vuoristossa on viileä, ja talvisin pakkanen voi olla kipakkaa.

Teide patikointi

Maratonia ja polkujuoksua

Laaja polkujen ja pikkuteiden verkosto kulkee saaren sisäosien korkealla sijaitsevissa metsissä. Aamulla voit vaeltaa lumella Pico del Teiden rinteillä, käydä juoksemassa tai pyöräilemässä mäntymetsien poluilla ja viettää iltapäivää uiden tai meloen.

Teneriffalla järjestetään monia hyvin erilaisia juoksukisoja kaupunkimaratoneista vaativiin maastoultriin. Juoksijoiden ja vaeltajien lisäksi maasto- ja maantiepyöräilijät löytävät laajasta tie- ja polkuverkostosta hyvin eritasoisia reittejä helpoista rannikkoteistä vuoristossa kierteleviin pikkuteihin ja polkuihin. Myös suunnistajat leireilevät Teneriffalla.

Juoksukohteena Teneriffa on hyvin monipuolinen, koska pikkuteiden lisäksi polkuja risteilee metsävyöhykkeellä ja maaseudulla 2 000 kilometrin verran. Esimerkiksi liikunnanharrastajien verkkoyhteisöjen kautta löytyy Teneriffalta paljon hienoja lenkkipolkuja. Polkujuoksijoille saarella riittää koluttavaa viikoiksi. Vastapainoksi tasaista maastoa löytyy rannikoilta tunnettujen lomakohteiden läheltä.

Pääkaupunki Santa Cruzin lähistöllä saaren pohjoisosassa juostava Teneriffan maraton on monen lomailijan suosikki. Vuokra-autolla matka taittuu saaren eteläosista lähtöpaikalle noin tunnissa. Saaren julkinen liikenne on hyvin järjestetty, ja eri linjat kattavat koko saaren.

Pohjoisessa järjestetään myös Santa Cruz Extreme -polkujuoksu luonnonpuiston huikeissa maisemissa.

Teneriffa juoksu

Ultrajuoksu saaren halki

Eritasoisia reittejä tarjoava Bluetrail-polkuverkosto ja vuosittain järjestettävä Teneriffa Bluetrail -ultrajuoksu antavat hyvän kuvan saaren luonnon monimuotoisuudesta ja hienoista liikuntamahdollisuuksista. Suosiotaan tasaisesti kasvattava kisa on tällä hetkellä maailmalla myös yksi tunnetuimmista Kanariansaarten kilpailuista.

Korkeimmillaan Bluetrailin 103-kilometrinen reitti käy Teiden rinteillä 3 550 metrin korkeudessa. Pääosa matkasta kuljetaan hienoilla poluilla, ja vain 13 % taipaleesta juoksijat joutuvat tarpomaan asvaltilla.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla huippukuntoinen ultrajuoksija, vaan voit tutustua samoihin maisemiin ja polkuihin vaeltaen, juosten ja pyöräillen. Nähtävää saarella on niin paljon, että viikko tai kaksi siihen tuskin riittää.

Vaelluksia ja polkujuoksua

Vaelluskohteena Teneriffa on monipuolinen, sillä nähtävää on harvinaisen paljon. Jos et vaella omatoimisesti, voit lähteä lukuisille järjestetyille retkille. Tarjolla on myös lyhyitä mutta kiinnostavia reittejä.

Tulivuori Teiden huipulle nouseminen vaatii maksuttoman luvan, joten huipulle on turha lähteä seikkailemaan ilman sitä. Jos valitset opastetun Teide-retken, varmistu, että siihen sisältyy myös nousu huipulle.

Teiden ylärinteiden lisäksi Mascan alueella Teno-vuoristossa maisemat ovat karun jylhät. Syvät rotkot kulkevat kapeiden vuorenharjanteiden välissä. Vaellusreitit noudattelevat vanhoja vuohipolkuja.

Esimerkiksi vain 4-kilometrinen polku Mascan rotkossa alas merenrantaan on hieno. Rotkon seinämät kohoavat pystysuorina. Vaativa polku laskeutuu suoraan alaspäin yli puoli kilometriä merenrantaan saakka.

Saaren pohjoisosassa tunnin ajomatkan päässä Santa Cruzista sijaitseva Anagan luonnonpuisto tunnetaan mm. sumumetsistään ja rikkaasta kasvillisuudestaan. Anagan vuoristo kuuluu myös UNESCOn biosfäärialueiden listaan.

Pyöräilijän paratiisi

Teneriffa on myös suosittu maantiepyöräilykohde. Kovat nousut tosin lisäävät monien reittien haasteita. Vaihtoehdoista löydät netistä paljon tietoa pyöräily- ja triathlonaiheisilta sivustoilta ja esimerkiksi osoitteesta webtenerife.co.uk.

Matkaan voi lähteä niin saaren pohjois- kuin eteläosista ja polkea vaikkapa Puerto de La Cruzista ja La Orotavasta Teiden kansallispuistoon. Etelästä voi startata esimerkiksi Costa Adejesta ja suomalaisille tutusta Playa de las Américasista.

Yhdellä brittisivuston suosittelemalla 162 kilometrin ympyräreitillä Costa Adejen ja Guímarin kautta kertyy nousumetrejä yhteensä 4 000 ja korkeimmillaan poljetaan yli 2 000 metrissä. Teneriffalla on myös yksi Euroopan pisimmistä, ellei pisin yhtämittainen nousu, jossa kiivetään 25 kilometrin matkalla yli 2 000 metriä.

Vähemmän polkeneille hyvä aloitus on helpohko rannikolla kiertelevä 70-kilometrinen ympyrälenkki Costa Adejen, Las Galletan ja El Medanon kautta.

Jylhiä maisemia etsivä pyöräilijä voi suunnata myös saaren luoteisosaan Teno-vuoriston teille.

Maastopyöräilyä mäntymetsissä

Maastopyöräilyssä polkijoilla on käytössään runsaasti polkuja. Osa niistä on vaativia ja nousut raskaita. Helpoimmin sopivat reitit löytyvät maastopyöräilyretkiä järjestävien yritysten avustuksella tai verkkoyhteisöjen kautta. Yrityksiltä voi tilata myös kuljetuspalveluita, jolloin retkistä ei tule liian rankkoja.

Reittien alkuun pääsee pohjoisesta esimerkiksi Tacorontesta, jonne voi matkustaa julkisilla kulkuneuvoilla tai omalla autolla lähellä sijaitsevista turistikohteista, kuten Puerto de la Cruzista ja pääkaupunki Santa Cruzista. Tacorontesta polut levittäytyvät kohti etelää ja metsäisiä seutuja.

Verkosto koostuu neljästä pääreitistä, joilla jokaisella on omat erityispiirteensä. Saaren pisin 84-kilometrinen maastopyöräreitti kulkee metsien ja 15 kylän kautta. Idästä länteen kulkeva reitti alkaa La Raicesista, josta on tehty myös suunnistuskartta. Päätepiste on länsirannikolla. Sen lisäksi pohjoisessa Anagassa on todella hienoja maastopyöräilyreittejä.

Teiden etelänpuoleisilla rinteillä sijaitsevat kuuluisat Vilaflorin kylän ympäristön kanarianmäntymetsät La Coronan luonnonpuistossa. Suurimmat lähes 60-metriset kanarianmännyt kasvavat kylän yläpuolella Las Canadasiin johtavan tien varrella. Myös 1 400 metrin korkeudessa sijaitseva kylä on tutustumisen arvoinen.

Liikuntalomailijalle Teneriffa on hyvä kohde, koska kaikista tunnetuista lomakohteista pääsee vähällä vaivalla oman lajin pariin hienon luonnon keskelle.

Teneriffa maastopyöräily

Teneriffa

  • Kanariansaarista suurin, 2 034 neliökilometriä
  • Hyvin monimuotoinen luonto, useita luonnonpuistoja
  • 3 718-metrinen tulivuori Pico del Teide, Espanjan korkein vuori
  • Saaren eri osista löytyy sopivia maastoja ja lämpötiloja ympäri vuoden
  • Paljon polkuja kävelyyn, juoksuun ja pyöräilyyn
  • Keskilämpö 23 astetta, talvella päivälämpötila noin 17 astetta ja kesällä 25
  • Saaren etelärannikolla noin 300 aurinkoista päivää vuodessa
  • Mahdollisuus nauttia auringosta ja vedestä myös keskitalvella

Lisää tietoa

webtenerife.com

webtenerife.co.uk

Teneriffan tapahtumia

maratondetenerife.com

vueltaalteide.com

tenerifebluetrail.com

santacruzxtreme.com

[Tämä artikkeli on mainossisältöä.]
Vastaa