Laura Philipp urakoi miehiä kovemman ajan Ironman Tahko -triathlonilla

Ironman Tahko - Laura Philipp voitti Ironmanin EM-kisan.
Lukulistalle
ClosePlease login

Ironman Tahko, viralliselta nimeltään Ironman Finland Kuopio-Tahko kisattiin ensimmäistä kertaa lauantaina. Kilpailun voiton ja samalla Ironmanin EM-kultaa vei saksalainen Laura Philipp.

Ironmanin naisten täysmatkan EM-kilpailu houkutteli Tahkolle 14 pro-sarjan triathlonistia. Pienehköstä joukosta huolimatta kilpailun taso nousi kovaksi Laura Philippin pysäyttäessä kellot Piazzalla aikaan 8.38.29. Häntä ripeämmin matkasta ei selvinnyt yksikään mies.

– En odottanut näin kovaa aikaa, koska reitti on vaativa. Uinnin suhteen minulla oli hyvä tunne tässä järvessä jo harjoituksissa ja uinti kilpailussa sujuikin mahtavasti. Pyörällä ajoimme kolmestaan koko matkan ja odotin, että myös juoksisimme yhdessä, mutta juoksu tuntui alussa todella hyvältä ja juoksin ensimmäisen kierroksen todella kovaa. Pääsinkin muilta karkuun todella nopeasti. Loppu oli taistelua, mutta jaksoin tulla hyvällä vauhdilla, Philipp totesi kisajärjestäjien haastattelussa.

Tahkolla täysmatkan päättävän maratonjuoksun reitti on varsin mäkinen. Philippin juoksuaika 2.52.45 olikin todella kova.

Avoimen EM-kilpailun kakkoseksi ehti Yhdysvaltain Jocelyn McCauley, jonka loppuaika oli 8.59.26. Pronssille ylsi Sveitsin Imogen Simmonds ajalla 9.02.52.

Neljännestä sijasta kävivät tiukan väännön Triathlon Suomen Tiina Pohjalainen ja SKB Racingin Heini Hartikainen, joka oli edellä juoksun alkaessa. Pohjalainen sai neljän kierroksen juoksun kolmannella kierroksella Hartikaisen kiinni. Maalissa eroa oli puolisentoista minuuttia Pohjalaisen eduksi.

Ironmanin MM-kisoihin Havaijille pääsi ammattilaisista kolme nopeinta. Pohjalainen jäi paikasta 13 minuuttia. Ylen haastattelussa hän kertoi, ettei nelossija kismittänyt vaan hän oli tyytyvinen suoritukseensa.

Ironman Tahkolla kisattiin myös täysmatkan Suomen mestaruudesta. Naisten kolmas oli Anni Antikainen.

Ironman Tahko – ensimmäinen miesten voittaja Juuso Manninen

Miehet kilpailivat Tahkolla ikäsarjalähdöissä. Miehistä ensimmäisenä maaliin juoksi Juuso Manninen, jonka loppuaika oli 8.42.39. Manninen alitti ensimmäistä kertaa täydellä matkalla yhdeksän tuntia ja oli luonnollisesti tyytyväinen suoritukseensa.

Yleisen sarjan miesten SM-kisassa toinen oli Tero Setola ja kolmas Ilkka Utriainen. Setola valmentaa naisten kisan viitosta Heini Hartikaista. Heidän valmistautumistaan kesäkauteen seurasimme juttusarjassamme.

Ironman Kuopio-Tahkon juoksureitti kiertelee Tahkon lomakylällä.
Ironman Kuopio-Tahkon juoksureitti kiertelee Tahkon kylällä ja sen lähistöllä. Neljänä kierroksena juostavalla maratonilla korkeuseroja piisaa. Kuva Getty Images

Ensimmäinen täysmatkan Ironman Suomessa

Ironman Tahko oli ensimmäinen Suomessa järjestetty täysmatkan Ironman-brändin kisa. Täysmatka on triathlonin kuninkuusmatka, jossa uidaan 3,8 kilometriä, pyöräillään 180 kilometriä ja juostaan maraton eli 42,195 kilometriä.

Tapahtumaan osallistui 800 kilpailijaa. Järjestäjien mukaan moni ilmoittautunut oli siirtänyt osallistumisen seuraavalle vuodelle koronatilanteen takia. Kilpailijoista 45 prosenttia tuli silti Savoon Suomen ulkopuolelta.

Kilpailun järjestelyistä vastasi Ironman Finland, jonka väki on tuttua Finntriathlonin järjestelyistä. Ironman sopi ostavansa Finntriathlonin juuri koronapandemian alla tammikuussa 2020. Finntriathlon oli järjestänyt jo aiemmin puolimatkan Ironman-kisaa Lahdessa. Myös Tahkon järjestelyt olivat yrityskaupan julkistuksen aikaan pitkällä. Lopulta kisa piti koronapandemian takia perua kesältä 2020.

– Tapahtuma sujui järjestelyjen puolesta hyvin ja sekä Tahko että kisajärjestelyt ovat saaneet runsaasti kiitosta kilpailijoilta. Tahko on hyvin erilainen paikka Ironman-kilpailulle, ja erityisesti suomalainen luonto teki suuren vaikutuksen kilpailijoihin, maajohtaja Tiina Boman kertoi.

Boman viittaa siihen, että valtaosin Ironman-kisat järjestetään suurten kaupunkien kupeessa. Ironman Tahko on kiertueen pohjoisin kilpailu. Lämpenevien kesien myötä märkäpukukiellot jännittävät vuodesta toiseen, mutta Tahkolla todennäköisyys märkäpuvulla uintiin on todella hyvä. Kisaa edeltävässä mittauksessa veden lämpötila oli 20,3 Celsius-astetta.

Myös kilpailun voittanut Laura Philipp ylisti Tahkoa kilpailupaikkana.

– Suomi on hieno maa ja suomalaiset ovat todella ystävällisiä. Koko kilpailu ja organisaatio toimi mahtavasti ja voin suositella Kuopio-Tahkon kilpailua kaikille, Laura Philipp sanoi.