Suunnistuskengät testissä – vaadi kengältä pitoa, istuvuutta ja kestävyyttä

Suunnistuskengät testissä
Lukulistalle

Suunnistaja haluaa keskittyä maastossa ainoastaan etenemiseen, eikä tuhlata aikaa miettimällä kengän pitoa tai hiertämistä. Vaikka kenkä sopisi omaan jalkaan sovitettaessa, kannattaa ottaa huomioon myös käyttötarkoitus.

Suunnistuskengissä käytettävät materiaalit kehittyvät, kevenevät ja vanhat ominaisuudet saadaan pakattua yhä tiiviimpään pakettiin. Kehitys siirtyy kevyempään suuntaan, mutta vaihtoehtoja riittää silti myös heille, joiden tarpeet löytyvät muualta kuin ketterimmistä kisakengistä. Osa kengistä vaatii edelleen hieman sisäänajoa, mutta entisaikojen koppuroista on siirrytty jaloille miellyttäviin jalkineisiin, jotka on mahdollista korkata suoraan kisatapahtumassa.

Juoksukenkiin verrattuna suunnistuskenkiä on markkinoilla huomattavasti vähemmän ja suuria teknologisia innovaatioita ei juuri tapahdu. Osa suunnistajista joutuu varmasti tekemään kompromisseja kenkiä valitessaan pidon, istuvuuden ja mate riaalien kesken. Suunnistuskengän valinnassa pätevät samat periaatteet kuin minkä tahansa kengän kanssa. Tärkeää on saada hyvä tuki kantapäälle ja jalan keskiosalle, sillä muuttuva maasto altistaa nyrjähdyksille tasamaata helpommin.

Vaikka sisäänajon tarve on vähentynyt kenkien kehittyessä, aivan täysin suunnistuskenkään tottumattomalta voi mennä aikaa myös siihen hetkeen, kun luotto kengän pitävyyteen liukkailla kallioilla on saavutettu.

Samat säännöt huipulla ja harrastajalla

Kun keskiarvosuunnistaja pärjää vuodessa yhdellä parilla kenkiä ja harvemmin käytössä olevat suunnistuskengät voivat hyvin kestää useammankin, kuluttaa huippusuunnistaja vuoden aikana vähintään tuplaten. Tampereen Pyrinnön maajoukkuesuunnistaja ja viestisuunnistuksen MM-hopeamitalisti Elias Kuukka ehtii kuluttaa vuoden aikana loppuun keskimäärin 4–5 paria kenkiä. Tähän on vaadittu 1 200–1 700  suunnistuskilometriä. Tahti riippuu myös maastojen ominaisuuksista. Yhteensä suunnistuskenkiä Kuukka omistaa kymmenisen paria.

Kengät valikoituu käyttötarkoituksen mukaan. Harjoituksissa voi käyttää tuetumpaa kenkää ja säästellä jalkoja ja kevyempiä kenkiä kisoja varten. Toiselle maajoukkuesuunnistajalle, keskimatkan

EM-kulta- sekä MM-hopeamitalisti Marika Teinille kamppailut jalkavaivojen kanssa ovat arkipäivää. Silloin suunnistuskenkien valinnassa täytyy ottaa huomioon useita tekijöitä.

– Kokemuksen perusteella tiedän, millainen kenkä sopii minulle. Usein suunnistuskengän sopivuudesta tietää vasta, kun sillä on juossut pari kertaa maastossa. Kun löytää hyvän merkin ja mallin, olen pitäytynyt siinä. Lisäksi jalkapohjavaivojeni takia kenkiä on jouduttu toisinaan muokkaamaan. Siihen olen saanut asiantuntevaa apua kenkämerkkini VJ:n väeltä. Kisoissa käytän pääsääntöisesti mahdollisimman kevyttä nastaria, mutta treeneissä suosin jalkaystävällisempiä nappulakenkiä tai paksupohjaisempia nastareita, Teini kertoo valinnoistaan.

Teini omistaa viitisen paria suunnistuskenkiä ja kuluttaa myös useamman kenkäparin vuoden aikana. Kauden jälkeen saa usein luopua yksistä kisakengistä sekä yhdestä tai kahdesta parista treenikenkiä.

– Pyrin käyttämään kenkäni loppuun asti, joten välillä treenaan jo melko pahasti repsottavilla kengillä, Teini myöntää.

Vaikka kenkien kulutus huipun ja satunnaisen suunnistajan välillä on eri luokkaa, samat valintakriteerit kengille pätevät silti. Sekä Kuukka että Teini listaavat kenkien tärkeimmiksi ominaisuuksiksi samoja asioita: istuvuus, pito, kestävyys ja ketteryys.

– Valitsen sellaisen kengän, joka istuu tiukasti ja mukavasti jalkaan eikä purista mistään epämukavasti, Kuukka täsmentää.

Kenkien elinikä pitenee, kun muistaa pitää niistä huolta. Kuukan metodeihin kuuluu putsata suunnistuskengät ylimääräisestä liasta aina käytön jälkeen ja säilyttää niitä kenkäystävällisessä lämpötilassa auringolta suojassa. Todistetusti on miellyttävämpää vetää jalkaansa puhtaat ja kuivat tossut, kuin mutaisen kosteat tai koppuraksi kuivuneet. Teini kertoo kuitenkin varmasti monelle suunnistajalle perinteisen version.

– Huollan kenkiä liian laiskasti. Yritän muistaa pestä vedellä enimmät kurat ja jätän kuivumaan jonnekin, missä ei ole suoraa auringonpaistetta tai lattialämmitystä. Tämä paikka on valitettavasti joskus kenkäpussi eteisen oven pielessä.

Suunnistuskengät testissä

Kenkiä testasi viiden suunnistajan ryhmä naisia ja miehiä, joilta löytyi erilaista suunnistustaustaa ja tarpeita. Testiryhmä totesi kenkämerkkien välillä olevan eroavaisuuksia kokoluokituksissa ja kengän mallin mukaan saatettiin kaivata toisinaan tiukempaa ja toisinaan väljempää kenkää. Kokoluokituksista löytyy aina eroja merkkien ja myös saman merkin mallien välillä, joten kannattaa olla tarkkana mitä ostaa ja sovittaa kenkää aina mahdollisuuksien mukaan. Väärän kokoisella kengällä hyvätkään ominaisuudet eivät ole parhaimmillaan.

Vaikka testikenkien kesken löytyi eroja pidossa, on muistettava, että jokaiselle kengälle on optimialustansa ja käyttäjäkuntansa. Hyviä yleiskenkiä löytyy myös. Testissä oli mukana erilaisia kenkiä kevyestä sprinttikengästä tukevampiin nastareihin, ja ero näiden välillä oli kuin paljasjalkakengällä ja panssarivaunulla. Testaajia yllätti se, miten ketteräksi myös testin jykevin kenkä Icebugin Zeal5 osoittautui. Toisessa ääripäässä Nviin Crazy Light antoi todellisen kevytjalkinekokemuksen.

Yksi tärkeä suunnistuskengän ominaisuus on, että sen hörpätessä vettä, siitä pääsee myös eroon. Kaikki testin kengät suoriutuivat hyvin, eikä vesi jäänyt häiritsemään yhdenkään kengän sisään. Myöskään kenkien ilteissä eikä nauhoituksissa löytynyt moitittavaa.

Henkilökohtaiset mieltymykset ja oman jalan muoto määrittelevät lopulta, mikä kenkä vie voiton. Kyse on pienistä eroista. Monessa tapauksessa ensivaikutelman ei saa antaa hämätä, ja kokeilemalla löytyy oma luottopari. Tässä testissä testattiin sekä nastakenkiä ja nappuloita, joille pyrittiin löytämään paras maasto ja suunnistajien kohderyhmä.

Nvii Crazy Light F2

”Sukkamaisen kevyt ja tunnokas kisakenkä”

 • Nappulat | Droppi 4 mm | 199 g (UK8) | 159 €

Suunnistuskengät testissä

Nvii on suunnistuskenkämarkkinoiden uusin tulokas. Crazy Light F2 on nimensä mukaisesti järjettömän kevyt. Todella kiertolöysä kenkä myötäilee kaikkia maastonmuotoja ja sitä voisi verrata lähes kevytjalkineisiin. Maasto-olosuhteissa pohjamateriaalin pito ei aina riitä ja herkkä kenkä laittaa jalkaterät kovalle rasitukselle. Pohjan runsas kuviointi menee myös herkästi märemmässä maastossa tukkoon. Sen sijaan kenkä on luotu helppoihin maastoihin ja kaupunkisprinttiolosuhteisiin, jossa tuntuma alustaan on mainio. Toimii parhaiten kuivalla kelillä. Vinoon muotoiltu iltti vähentää painetta nilkan etuosassa.

Ohut päällysmateriaali herätti epäilyksiä kestävyydestä, mutta testisuunnistuksissa ei havaittu ongelmia. Kengän oikea koko oli useammalla testaajalla normaalista poikkeava. Crazy Light F2 sopii erityisesti suunnistajille, jotka haluavat viilata viimeisetkin sekunnit ajasta pois. Kenkien mukana tuli ohuemmat kisapohjalliset, joiden kanssa tuntuma alustaan vielä herkempi.

Suunnistuskengät testissä

 • Kisakenkä
 • Superkevyt
 • Kaupunkiympäristöt, helpot ja kuivat maastot
 • Todella herkkä tuntuma alustaan

 

Nvii Forest 1

”Napakka ja herkkä”

 • Nastoja 15 | Droppi 4 mm | 239 g (UK8) | 160 €

Suunnistuskengät testissä

Kisamaisen kevyisiin tossuihin erikoistunut Nvii pitää lupauksensa ja Forest 1 onkin ketterä kisakenkä keveyttä, tuntumaa ja pitoa arvostavalle. Tuntuma on hyvin tarkka. Todella kiertolöysä kenkä ei vaatinut sisäänajoa istuvuuden puolesta, mutta saattaa aiheuttaa kipeytyviä jalkaterän lihaksia tottumattomalle. Jo tunnin kestävissä suorituksissa kevyen kengän rasitukset jalkaterälle huomasi selkeästi. Jalkaterän sisäsyrjän ProtectOR-tuki pitää jalkaterän vakaana kengässä.

Kenkää verrattiin tuntumaltaan myös VJ:n Boldiin. Lesti on kapeahko ja kenkä istuu napakasti jalkaan. Osa testaajista kaipasi enemmän tilaa varpaille. Sukkamainen istuvuus varmisti hyvän tuntuman juoksualustaan. Pyöreät nastat eivät antaneet testin parasta pitoa kallioilla, mutta Forest 1 toimi luotettavasti kaikilla alustoilla ja tiepätkätkin taittuivat mukavasti. Pohjan kuviointi on runsas, mutta ei kerää mutaa. Myös näiden suunnistuskenkien mukana tuli ohuemmat kisapohjalliset. 

Suunnistuskengät testissä

 • Kevyin nastakenkä kisakäyttöön
 • Tunnokas metsässä, mutta hyvä juosta tielläkin
 • Ei tarvitse ajaa sisään
 • Kallioilla pidossa toivomisen varaa

 

Inov-8 Oroc 270

 • Nastoja 2 x 12 | Droppi 3 mm | 270 g (UK8) | 170 €

Suunnistuskengät testissä

Inov-8 Oroc Ultra 290

 • Nastoja 2 x 12 | Droppi 6 mm | 290 g (UK8) | 170 €

Suunnistuskengät testissä

”Täydellistä pitoa ja suojaa”

Inov-8 Oroc 270 ja Ultra 290 ovat kaksi hyvin saman tyyppistä suunnistuskenkää. Oroc 270 on varustettuna pienemmällä dropilla, painaa hieman vähemmän ja on alustan suhteen herkempi. Hieman enemmän tukea, vaimennusta tai pitkille suunnistusmatkoille helpotusta kaipaavan valinta on aavistuksen jämäkämpi Oroc Ultra 290, jonka pohja säilyy silti tunnokkaana.

Inovin kenkien nastoitus poikkeaa muista. Vierekkäin sijaitseva tuplanastat lisäävät pitoa hurjasti. Molemmat kengät tarjosivat testin parasta pitoa kallioilla liikuttaessa. Kenkien päällysmateriaali on kova ja aiheuttaa kävellessä ikävää painetta jalkapöydälle. Siirryttäessä metsässä juoksuun, tuntemus katoaa, eikä kenkään kiinnitetty juuri huomiota. Saattaa silti vaatia verrokkeja enemmän totuttelua. Vastapainona materiaalin kovuudelle päällinen antaa hyvän suojan iskuilta. Nastakenkien matalin kantakuppi, mikä saattaa joskus vaikuttaa kengän tukevuuteen.

 

Suunnistuskengät testissä

 • Superhyvä pito kallioilla
 • Tukevan tuntuinen materiaali…
 • …joka voi aluksi tuntua myös jäykältä
 • Omimmillaan metsän siimeksessä

 

VJ Bold X

”Ei kompromisseja”

 • Nastoja 15 | Droppi 5 mm | 245 g (UK8) | 169 €

Suunnistuskengät testissä

Kestosuosikki Bold X ei petä. Tästä kengästä saa hakemalla hakea huonoja puolia. 15 tähtinastaa pitää huolen testin parhaista pidoista Inov-8:n kenkien kanssa ja Fitlock kengän sisäsyrjällä antaa jalkaterälle juuri sopivasti tukea. Hieman Nviin Forest 1 kenkää tukevampi, joten vaihtelu näiden kahden välillä voi varmasti toimia tuntemusten mukaan.

Testin luotettavin suunnistuskenkä, jonka olemassaolon unohti nopeasti. Jalkaterän kesiosan tuen ansiosta kenkä muotoutuu mukavasti oman jalkaterän mukaan, samalla kun kantapää pysyy tukevasti paikallaan. Kiertolöysyys voi olla ongelma enemmän tukea kaipaavalle. Lesti on kapea, mutta antaa päkiälle hieman lisää tilaa. Rullaa nätisti tielläkin, mutta on parhaimmillaan vaihtuvassa ja vaativassa maastossa, jossa ei ole aikaa miettiä mihin jalkansa asettaa.

Suunnistuskengät testissä

 • Kestosuosikki ja varma valinta
 • Fitlock tukee jalkaterää
 • Tähtinastoissa loistava pito
 • Tuntuma alustaan kuin alustaan erinomainen

 

VJ Irock 3

 • Nappulat | Droppi 6 mm | 240 g (UK8) | 159 €

”Nappulakenkä haastaa nastalliset”

Suunnistuskengät testissä

Irockin kolmas versio jatkaa edeltäjiensä linjoilla. Nappulapohjainen monitoimikenkä toimii useimmilla alustoilla ja varsinkin pito märillä kallioilla haastaa nastalliset suunnistuskengät. Bold X:stä tuttu Fitlock tukee jalkaterää. Materiaalit ovat pehmeitä, kenkä istui testaajilla napakasti jalkaan olematta kuitenkaan liian tiukka, eikä kenkä vaatinut suurempaa sisäänajoa käyttäjältään. Pohjamateriaalin loistavan pidon vastapainona nappulat kuluvat kohtalaisen herkästi.

Pohjan kuviointi on isoa eikä pohja mene helposti tukkoon mutaisimmillakaan alustoilla. Tuntuma alustaan on hyvä, mutta hieman vähäisempi kuin vähemmän vaimennetussa Bold X:ssä ja varsinkin Nviin Crazy Lightissä. Kenkä toimii monitoimisessa käytössä eri matkoilla ja alustoilla ja rullailee tielläkin, vaikka isot nappulat hieman tuntuvat menossa.

Suunnistuskengät testissä

 • Loistavaa pitoa ilman nastoja
 • Monitoimikenkä suunnistukseen ja poluille
 • Pohjan kuviointi ei mene tukkoon
 • Vaimennusta, tunnokkuutta unohtamatta

 

Icebug Zeal5

”Tukea, suojaa ja jämäkkyyttä”

 • Nastoja 16 | Droppi 6 mm | 340 g (UK8) | 160 €

Suunnistuskengät testissä

Testin järein suunnistuskenkä Zeal5 on hyvä peruskenkä enemmän suojaa, vaimennusta, kiertojäykkyyttä ja tukea kaipaavalle. Pohjan kuviointi on testin heikoin, mutta pito riittää perusmenoon. Ulkomuodon perusteella ei ehkä uskoisi, kuinka hyvän maatuntuman kengällä saa. Kevyen kengän tarkkuuteen ja tunnokkuuteen ei Zeal5 yllä ja kannan korkeus saattaa muodostua ongelmaksi kiikkeryyden kannalta.

Kenkä toimi hyvin metsässä ja antoi sopivasti suojaa varpaille. Myös mitoitus pituuden ja lestin leveyden suhteen miellytti useimpia testaajia. Zeal5:n lestistä löytyy tilaa leveämmällekin räpylälle. Kantapää on myös hyvin suojattu kummaltakin puolelta. Minkä tällä kengällä hiekkatien rullaavuudessa menettää, saa sen takaisin metsän karuimmissa olosuhteissa, eikä kepit ja kivet tule pohjasta läpi.

Suunnistuskengät testissä

 

 • Tukea ja vaimennusta
 • Kenkä kestää kovia olosuhteita
 • Leveämpää lestiä kaipaavalle
 • Toimii myös treenikenkänä

 

Lue myös Suunnistuskengät eri olosuhteisiin

Teksti Anu Uhotainen

Vastaa