Pyöräreitti: Vihdintien iltalenkki

Taukopaikka
Kohokohta
Reittipiste
Klikkaa symboleita saadaksesi lisätietoja.
GPX Kartta: Vihdintien reitti
Lukulistalle

Hyvän tieverkoston ansiosta 42-kilometriselle Vihdintien lenkille voi liittyä useasta eri kohdasta omasta asuinpaikasta riippuen.

Pääkaupunkiseutu on täynnä erinomaisia pyöräilyreittejä. Suurin haaste on niiden löytäminen. Seikkailijasieluinen hyväkuntoinen pyöräilijä pystyy kartoittamaan valtavan määrän tieverkostoa kesän (ja talven) aikana.

Vihdintien lenkin yksi lähtöpaikka on Hämeenkylän kartano Vantaalla. Kartanon pihan perältä pääsee pyörätietä pitkin Kehä III:n yli.

Seuraavaksi ylitetään Askistontien ja ajetaan Uudenkyläntietä pitkin kohti Juvanmalmin teollisuusaluetta. Vanha tie on rauhallinen, ja pyöräilijä pääsee nauttimaan hetkeksi maaseudun rauhasta.

Maalaismaisema vaihtuu valitettavan nopeasti teollisuusalueeksi. Juvan teollisuuskadun ylityksen jälkeen jatketaan Juvankartanontietä pitkin kohti Espoota. Tällä tienosuudella on jonkin verran liikennettä, joten kannattaa ajaa varoen.

Parin kilometrin jälkeen käännytään Anfallintielle, ja maalaismaisema aukeaa jälleen – tällä kertaa lähes pysyvästi. Tehoharjoituksia tekevät voivat jo nostaa vauhtia.

Anfallintien päättyessä tehdään jyrkkä käännös vasemmalle Röyläntielle, jota ajetaan aina Bodomintien risteykseen saakka. Käännytään oikealle Bodomintielle, jota ajetaan useampi kilometri vaihtelevasta maastosta nauttien aina Velskolantien risteykseen, josta käännytään oikealle.

Velskolantie on tuttu ainakin Tour de Helsinki -pyöräilytapahtumasta. Harjoitustienä se on erinomainen vähäisen liikenteen ja vaihtelevan maaston ansiosta. Velskolantietä ajetaan kunnes ylitetään Vihdintie ja tie muuttuu Lakistontieksi. Tähän mennessä keho on jo varmasti lämmennyt ja meno maistuu.

Mäkivetoja molemmista suunnista

Lakistontietä edetään maalaismaisemia ihaillen Rinnekodintien risteykseen. Pidemmän lenkin ystävä voi jatkaa suoraan ja kiertää kohti Klaukkalaa. Tällä kertaa haemme kuitenkin mäkistä maastoa ja kurvaamme oikealle. Yksi seudun parhaista nousuista alkaa heti risteyksen jälkeen. Loiva ylämäki jatkuu Rinnekodin ohi, ja sen vaativampi osa alkaa, kun käännytään oikealle kohti Skogbyntietä. Tie kulkee golfkentän reunaa pitkin nousun muuttuessa koko ajan jyrkemmäksi.

Huipulta lähtevä lasku kannattaa ottaa varovasti. Jyrkän laskun loppuvaiheessa tien pinnassa on usein irtohiekkaa, joten vauhdin hurmaa kannattaa vastustaa ja tulla varovaisesti.

Mäkivetoja suunnittelevalle tämä kohta on mitä parhain. Nousu on vaativa molemmista suunnista, joten tehoharjoituksen tekeminen on helppoa.

Skogbyntie vaihtuu lennossa Lepsämänjoentieksi, ja matka jatkuu vaihtelevassa maastossa kohti Lahnuksentietä. Lahnuksentietä ajetaan aina pyöräilijöiden suosimalle Shellhuoltoasemalle asti, jossa onkin hyvä pitää kahvitauko tai täydentää juomavarastoja.

Shellin kohdalta voi halutessaan siirtyä seuraamaan Vihdintietä pyörätietä pitkin kohti lenkin alkupistettä tai jatkaa Vihdintien yli Röyläntietä pienelle lisälenkille. Röyläntien maasto on erittäin vaihtelevaa. Lenkin tässä vaiheessa pyörä kulkee mukavasti ja vauhdin tunteesta pääsee nauttimaan toden teolla.

Röyläntietä edetäänkin aina siihen asti, kunnes kierros umpeutuu. Halutessaan voi kääntyä oikealle Anfallintietä omia jälkiään seuraten Hämeenkylän kartanolle. Lenkin pituutta on helppo lisätä seuraavalla kierroksella: Anfallintien risteyksestä Röyläntietä Bodomintien risteykseen. Bodomintietä Snettaksentien risteykseen, josta käännytään oikealle. Snettaksentietä niin pitkään, että tullaan takaisin Röyläntielle.

Tämä kierros myötäpäivään ajettuna on maastoltaan vaihteleva, ja mikä parasta, tietä ei tarvitse ylittää kertaakaan, joten se on hyvin turvallinen. Lisälenkin mitta on noin 10 km.

 

Vihdintien iltalenkki

PITUUS

  • 42 km

TAUKOPAIKAT

Velskolantien risteyksestä suoraan noin kilometrin poikkeaman päässä on Pirttimäen kahvila, joka on ehdottomasti pysähdyksen arvoinen. Lahnuksen Shell on toinen hyvä taukopaikka.

KOHOKOHDAT

Ehdoton kohokohta on Skogbyntien nousu. Se saa kokeneemmankin pyöräilijän puuskuttamaan toden teolla. Röyläntiellä on muutama maastonkohta, jossa vauhti nousee helposti kovaksi – vauhdin hurma on aina kohokohta.

YHTEISLENKIT

Vantaankosken kahvilalta lähtee useita eri yhteislenkkejä (sijaitsee 3 km Hämeenkylän kartanolta Tampereentien suuntaan). Eri viikonpäivinä on tarjolla eritasoisia ryhmiä, josta varmasti löytää omansa.

OIVALLUS

Tämä reitti on siinä mielessä poikkeuksellinen, että täysin tasaista maastoa ei juurikaan ole. Välityksiä vaihdetaan jatkuvasti tai yhdellä välityksellä ajaessa jalkoja kuormitetaan koko tehoalueella. Vaikka lenkin mitta on vain 42 km, on harjoitusvaste erinomainen. Lisärasitusta saa helposti, kun pyörittää koko ajan eli myös alamäet. Reitti on tuulelta hyvin suojassa.

 

 TEKSTI CHRISTIAN SELIN

Julkaistu Pyöräily +Triathlonissa 5/2014

GPX-kartta 2018

Vastaa