Pyöräreitti: Keski-Suomen Vihreä väylä

Taukopaikka
Kohokohta
Reittipiste
Klikkaa symboleita saadaksesi lisätietoja.
GPX Kartta: Keski-Suomen Vihreä väylä
Lukulistalle

Keski-Suomen järvimaisemissa on hienoja pyöräilyreittejä joka lähtöön.

Vihreä väylä on Vaajakoskelta Konginkankaalle kulkeva vanha nelostie. Uusi tie rakennettiin 1950–60-luvulla kiertämään järvet toiselta puolelta alle 10 kilometriä lyhyempänä. Vanhalla reitillä liikenne on vähäistä ja rauhallista, eli pyörällä voi kunnolla keskittyä olennaiseen – ajamisesta ja maalaismaisemista nauttimiseen.

Kevyesti kumpuilevaa

Alueen maasto on paikoin kumpuilevaa, mutta reitillä ei ole isoja nousuja. Mäkeä, mutkaa ja maiseman vaihtelua on sopivasti pitämään ajo hauskana alusta loppuun.

Jyväskylästä lähdettäessä Vaajakoskelle pääsee hyväkuntoisia pyöräteitä pitkin. Vaajakoskelta ajetaan rauhallisen autotien laitaa.

Leppäveden kohdalta voi ajella hyväpintaista pyörätietä suoraan Laukaaseen tai itäpuolelta mukavia pikkuteitä. Molempiin suuntiin kääntyy useita hyviä lenkkivaihtoehtoja. Laukaasta väylä jatkuu Kuusaan kohdalta oikealle Äijälään ja Suonenjoentietä vasemmalle.

Tästä Nelostielle asti ajamalla pääsee kenties suosituimmalle taukopaikalle, Hirvaskankaalle. Yleinen yhteislenkkireitti jatkaa siitä Uuraisille ja takaisin Jyväskylään, jolloin matkaa tulee reilu 100 kilometriä. Vihreää väylää jatkettaessa käännytään Suolahteen ja Sumiaisten kautta Konginkankaalle.

Vaihtoehtoja myös nappularenkaille

Reitin suuntaisesti kulkee myös erittäin hienoja hiekkateitä. Noin kolmen kilometrin päässä Laukaan keskustasta voi käydä ihailemassa Kuhankosken vanhaa vesivoimalaa ja jatkaa Simunan kautta Äijälään lähes pelkällä hiekkapäällysteellä.

Maastopyörällä pääsee Metsoreittiä pitkin Jyväskylän Ampujien majalta Suolahteen asti. Reitti on talvella erittäin hyvä hiihtämiseen, ja sen varrella on runsaasti opasteita ja taukopaikkoja. Metsoreittiä pääsee Kuusaasta Hietasyrjän harjulle ajamaan todella upeita pururatamaisia polkuja.

 

Useita tapahtumia

Reitillä järjestetään 27.7.2014 toista kertaa kuntopyöräilytapahtuma Peurunka Pyöräily. Kyseessä on kuntoajo maantiellä ilman ajanottoa. Matkavaihtoehtoja on kolme: 47, 84 ja 127 km.

 

Keski-Suomen Vihreä väylä

Pituus

  • noin 90 km

Taukopaikat

Jyväskylästä lähdettäessä on huoltoasema Vihtavuoressa. Laukaassa St1 kestitsee myös paikallisen pyöräilyseuran CC Picaron kokouksia. Kuusaan Koskikahvila on hienolla rantapaikalla.

Kohokohdat

Hyviä retkeilykohteita ovat Saraakallion kalliomaalaukset Laukaassa, Sumiaisten Laulavan mörön retki- ja luontopolku ja Hirvaskankaalta Kapeenniemen virkistysalue. Kuusaankoski tarjoaa hienot maisemat maantiepyörän selästäkin. Paikalla järjestetään myös koskenlaskua. Suolahteen pyöräiltyään voi palata Jyväskylään myös vesiteitse Viiden kanavan risteilyllä.

Yhteislenkit

Alueella ajetaan paljon yhteislenkkejä Jyväskylästä ja Laukaasta. Niitä järjestävät Jyväskylän Pyöräilyseura ja CC Picaro. Tarjolla on eripituisia ja -vauhtisia lenkkejä. Eri versiot Jyväskylästä lähdettäessä voi kiertää esimerkiksi Leppäveden kautta tai Laukaasta Vehniäntien kautta Tikkakoskelle. Laukaasta Suolahteen ajettaessa voi kiertää vasemmalle Suonenjoentietä Hirvaskankaalle ja Uuraisille. Idän puolelta löytyy myös useita reittivaihtoehtoja rauhallisia maanteitä.

 

Teksti Joona Toivanen

Julkaistu Pyöräily+Triathlonissa 3/2014

GPX-kartta 2018

 

Vastaa