Valitse pyöräilykengät triathloniin oikein

Pyöräilykengät triathloniin
Lukulistalle

1 Vaihtamisen nopeus

Pyöräilykengät triathloniin varustetaan lähes aina isolla tarranauhalla lähellä nilkkaa sekä mahdollisesti pienemmällä tarrakiinnityksellä kärjessä. Isomman tehtävänä on sitoa jalka vaihdossa nopeasti ja tiukasti kenkään, pienempi hienosäätää istuvuutta. Usein iso tarranauha aukeaa sisältä ulospäin, jolloin se ei mene ketjun ja eturattaan väliin, kun jalka otetaan kengästä pois ennen vaihtoaluetta. Kengän vetämistä jalkaan helpottaa myös kantapäässä oleva suuri vetolenkki.

Mitä lyhyempi kisa, sitä suurempi merkitys vaihtamisen nopeudella on. Harjoittele kenkien vetämistä jalkaan ja niiden kanssa juoksemista etukäteen. Jos haluat optimoida vaihdon, treenaa kenkien pukemista jalkaan niin, että ne ovat valmiiksi kiinni polkimissa.

2 Veden poisto ja hengittävyys

Useimmissa triathlonpyöräilykengissä on pohjassa reikiä, joiden kautta vesi pääsee valumaan pois. Joissakin malleissa on käytetty kengän alaosassa verkkomaista materiaalia, joka parantaa veden poistumista ja samalla myös viilentää jalkoja helteisissä kilpailuissa. Kenkien avoin päällinen paitsi hengittää hyvin, auttaa myös niiden pukemista ja riisumista nopeasti.

Käytä triathlonkenkiä vain kilpailuissa ja vaihtoharjoituksissa. Päältä avoimet mallit ja voimakkaasti tuuletetut kengät eivät sovellu tavallisille pyörälenkeille yhtä hyvin kuin siihen tarkoitukseen tehdyt tukevammat ja suojaavammat jalkineet.

3 Pyöräilykengät triathloniin: mukavuus

Hyvissä triathlonkengissä on muotoillut pohjalliset, jotka tukevat jalkojen kaaria. Jos sellaisia ei ole, pohjalliset kannattaa hankkia erikseen. Pyöräilyosuuden jälkeen kun edessä on vielä juoksu, jossa jalkaterän tehokas toiminta on tärkeää. Koska triathlonissa ainakin lyhyemmillä kilpailumatkoilla edetään koko kisa ilman sukkia, pyöräilykenkien tulisi olla sisäpinnaltaan mahdollisimman saumattomat ja materiaaliltaan mukavat.

Kiinnitä materiaalien mukavuuden lisäksi huomiota riittävän tilavaan varvasosaan, joka mahdollistaa varpaiden liikuttelun ennen juoksuun siirtymistä. Pidemmillä kilpailumatkoilla voit hyvin käyttää myös tavallisia pyöräilykenkiä, jotka useimmiten ovat mukavammat ja napakammat.

TEKSTI ILKKA JÄRVIMÄKI KUVA ARI J. HYYTIÄINEN

 

Julkaistu alunperin Pyöräily+Triathlonissa 1/2017

Vastaa