Vaikka lajilegenda Eliud Kipchoge ei ole mukana, on sunnuntain Lontoon maraton osallistujalistojen perusteella todennäköisesti kovatasoisin koskaan juostu maraton. Niin miesten kuin naistenkin sarjassa.
Miesten kilpailussa on mukana kaksi alle 2:02 juossutta urheilijaa, alle 2:04 painaneita on seitsemän ja alle 2:05 juoksijoita kymmenen. Tämän joukon ulkopuolelta mukana ovat lisäksi kestävyysjuoksun legenda Sir Mo Farah sekä puolimaratonin kolminkertainen ja maastojuoksun kaksinkertainen maailmanmestari Kenian Geoffrey Kamworor. Ei tällaista porukkaa ole koskaan ennen nähty.
Ennätysvertailun mukaan ykkösmies on Etiopian 40-vuotias Kenenisa Bekele, jonka meriittilista on uskomaton. Radalta olympiavoittoja löytyy kolme, maailmanmestaruuksia radalta ja maastosta huikeat 17. Kaksi ja puoli vuotta sitten hän painoi kaikkien aikojen toiseksi kovimman ajan 2:01.41. Se jäi vain kaksi sekuntia sen aikaisesta Kipchogen ME:stä. Viime vuonna Bekele oli Lontoossa viides ajalla 2:05.53, olisivatko parhaat päivät jo takana?
Nuori ihmemies Kelvin Kiptum
Tuoreempaa superennätystä tarjoilee Kenian vasta 23-vuotias Kelvin Kiptum. Hän voitti joulukuussa Valencian maratonin kaikkien aikojen kolmanneksi kovimmalla ajalla 2:01.53. Hämmästyttäväksi suorituksen teki se, että kilpailu oli Kiptumin uran ensimmäinen maraton. Hänellä ei ole toistaiseksi vielä edes yhtäkään arvokilpailuedustusta. Puolimaratonin ennätys kaverilla on 58.42. Harva urheilija tekee ensimmäisessä kilpailussaan uransa parasta tulosta. Kiptumilla on Eliud Kipchogen ME-aikaankin matkaa vain 44 sekuntia.
Mukana ovat myös kaikkien aikojen listan nelonen ja viitonen, etiopialaiset Birhanu Legese (2:02:48) ja Mosinet Geremew (2:02.55). Molemmat juoksivat ennätyksensä vuonna 2019. 28-vuotias Legese juoksi viime vuonna Lontoossa kuudenneksi ajalla 2:06.11. 31-vuotias Geremew on juossut urallaan neljä kertaa alle 2:05, viimeksi vuosi sitten Soulissa 2:04.43.
Viivalla on myös viime vuonna Lontoon ajalla 2:04.39 voittanut Kenian Amos Kipruto. Hänen ennätyksensä viime vuodelta Tokiosta on 2:03.13. Niin on myös hallitseva maailmanmestari, Etiopian Tamirat Tola. Hänen ennätyksensä on 2:03.39, viime vuonna maailmanmestaruuden jälkeen joulukuussa Valenciassa aika oli 2:03.40. Tasaisuutta siis löytyy.
Kuka heistä sitten voittaa? Tekisi mieli sanoa Kelvin Kiptum, mutta kyseessä on vasta nuorukaisen toinen maraton. Kokemuksella on merkitystä. Siksi uskon, että suurin voittajasuosikki on viime vuoden voittaja Amos Kipruto. Kokenut kettu pystyy takomaan aina 2:03-2:06 aikoja näillä suurmaratoneilla. Hän oli se mies, joka pystyi ahdistamaan Eliud Kipchogen tiukimmille vuosi sitten Tokiossa. Miten veteraani Kenenisa Bekele? Josko sittenkin…
Millaisia aikoja voimme odottaa? Ennusteiden mukaan säätilan pitäisi olla suhteellisen otollinen, tuuli tosin voi olla navakahko. En usko, että se vaikuttaa loppuaikaan merkittävästi. Selvää on, että alusta asti lähdetään jänisten avulla pitämään hurjaa tahtia. Jos kaikki osuu nappiin, ei Kipchogen neljän vuoden takainen reittiennätys 2:02.37 ole lainkaan mahdoton.
Naisten kilpailussa huikean tasaista
Naisten puolella Paula Radcliffe juoksi tasan 20 vuotta sitten järkyttävän kovan ajan 2:15.35. Se on yhä reittiennätys. Nyt mukana on kuitenkin ME-nainen Brigid Kosgei, joka juoksi Chicagossa 2019 huumaavan ME:n 2:14,04. Hänen kuntonsa on kuitenkin hieman arvoitus, vaikka vuosi sitten Tokiossa hän voitti ajalla 2:16.02. Helmikuussa hän juoksi puolikkaan 1:06.34, joka jää hänen ennätyksestään liki kaksi minuuttia.
Yksi varteenotettava suosikki on Etiopian Tigist Assefa. 29-vuotias juoksija paineli viime syksynä Berliinissä 2:15.37, mikä on kaikkien aikojen tilaston viidenneksi paras aika. Assefan ennätyslista on mielenkiintoinen, sillä hän on juossut 400 metriä 54,05 ja 800 metriä 1.59,24. Niistä on toki aikaa jo yhdeksän vuotta, mutta silti.
Jokerikortti Etiopiasta – tai Hollannista
Todellinen jokeri voisi olla vasta 23-vuotias etiopialainen Yalemzerf Yehualaw. Hän pinkoi reilu vuosi sitten Espanjan Castellonissa maatiekympin maailmanennätyksen 29.14. Tammikuussa Valenciassa hän jäi ME-ajastaan vain viisi sekuntia. Yehualaw voitti viime vuonna Lontoossa ajalla 2:17.26, ennätys on kolme sekuntia parempi. Puolimaratonilta löytyy kaikkien aikojen kakkosaika 1:03.51.
Eikä kannata unohtaa myöskään hallitsevaa olympiavoittajaa Kenian Peres Jepchirchiriä. Hänen ennätyksensä on 2:17.16, meriittilistalta löytyy myös kaksi puolimaratonin maailmanmestaruutta.
1500 metrin ME-nainen Genzebe Dibaba on myös mukana. Hän on siirtynyt koko ajan pidemmille matkoille, maratonennätys 2:18.05 on juostu viime syksynä Amsterdamissa.
Kaksi mielenkiintoista debytanttia pistää silmään. Ensimmäiseksi Hollannin Sifan Hassan, joka voitti kaksi vuotta sitten 5000 ja 10 000 metrin olympiakultatuplan. Kolmekymppinen hollantilainen juoksi jo viisi vuotta sitten puolimaratonin hurjasti 1:05.11. Vuoden 2019 jälkeen hän ei ole maantiellä kilpaillut.
”Siirtyminen maratonille on aina ollut suunnitelmissani. Joko minä tapan tämän matkan tai sitten tämä matka tappaa minut”, Hassan sanoi The Guardianille.
Lausunnosta voi päätellä, että hän ei ainakaan ole lähdössä kyttäilemään.
Mielenkiintoista brittiväriä tuo 32-vuotias debytantti Eilish McColgan. Hän on elämänsä kunnossa. Maaliskuussa 10 000 metrillä syntyi maan ennätys 30.00,86, kolme viikkoa sitten Berliinin puolimaratonilla myös maan ennätys 1:05.43. Miten hän kestää täyden matkan? Tuleeko jälleen Iso-Britannian ennätys?
Kuka heistä sitten voittaa? Tästä tulee kyllä äärimmäisen tiukka ja tasainen kamppailu. Tekisi mieli sanoa, että debytantti Hassan täräyttää ison jytkyn ja vie potin. Nuori Yehualaw on kyllä huikeassa kunnossa, eikä Kosgeita tai Assefaakaan voi unohtaa. Erittäin mielenkiintoista.
Millaisia aikoja voimme odottaa? Kovaa mennään alusta asti. Radcliffen kaksi vuosikymmentä vanha reittiennätysvanhus natisee takuulla liitoksissaan. Uskon sen siirtyvän historian lehdille. Jopa kahden juoksijan voimin.
Juoksija seuraa Lontoon kilpailua silmä kovana ja raportoi varmasti kiinnostavista käänteistä tuoreeltaan heti kilpailun jälkeen. Naisten eliittiryhmä starttaa Suomen aikaa klo 11, miesten 11:40.
Lue myös:
Maraton alle 2 tunnin – tunteita ja huippuvauhtia
Teksti Lauri Hollo Kuvat MArk Shearman