Saako olla kahvia vai teetä?

Kahvia vai teetä?
Lukulistalle
ClosePlease login

Suomalaiset kuluttavat tunnetusti maailman eniten kahvia, ja teenjuojiakin piisaa. Mutta tukeeko näiden juomien nauttiminen urheilijan tavoitteita?

Sekä kahvi että tee voivat edistää terveyttä ja treenitehoa, mutta juomissa on myös tärkeitä eroavaisuuksia.

Säännöllisesti nautittuina kahvi ja tee (teekasvin, Camellia sinensis, lehdistä uutettu juoma) voivat edistää ihmisen terveyttä monin tavoin. Terveysvaikutukset ovat kahvin ja teen monipuolisen, yli 2 000 erilaisesta yhdisteestä koostuvan fytokemikaalivalikoiman ansiota.

Kahvin ja teen fytokemikaalit voivat muun muassa vähentää oksidatiivista stressiä, vähentää näläntunnetta, tehostaa sokeriaineenvaihduntaa ja suurentaa lepoenergiankulutusta. Kahvin ja teen terveysvaikutukset ovat suurimmaksi osaksi muiden yhdisteiden kuin kofeiinin ansiota. Tutkimuksia kofeiinittomien laatujen terveysvaikutuksista on kuitenkin vain vähän, joten tavallisen kahvin ja kofeiinittoman kahvin vaikutuksia on vaikea verrata.

Kahvin juomista pidetään usein jonkinlaisena paheena, vaikka kahvi todellisuudessa ehkäisee monia kroonisia sairauksia, kuten syöpää ja metabolisia sairauksia. Esimerkiksi kahvin tyypin 2 diabetesta ja sydänsairauksia ehkäisevästä vaikutuksesta on tieteellistä näyttöä.

Hyöty on selkein, kun kahvia juodaan reilusti, jopa 3–6 kuppia päivässä. Suodatinkahvi on suositeltavin valinta, sillä suodattamaton kahvi sisältää myös yhdisteitä, jotka voivat suurentaa veren LDL-kolesteroli- ja triglyseridipitoisuutta. Vaikutus on suurin niillä, joiden kolesteroli on jo ennestään koholla.

Säännöllinen vihreän ja mustan teen juominen voi niin ikään vähentää veren LDL-kolesterolipitoisuutta ja muun muassa pienentää diabetesriskiä ja riskiä saada aivoinfarkti sekä madaltaa verenpainetta.

Erityisesti vihreä tee, joka valmistetaan oksidoimattomista teelehdistä saattaa edesauttaa painonlaskua ja rasvakudoksen vähenemistä. Teen laihduttava vaikutus on kuitenkin vähäinen, eikä sillä todennäköisesti ole juuri käytännön merkitystä.

Teestä voi olla erityistä hyötyä flunssakaudella

On jonkin verran tutkimusnäyttöä siitä, että fytokemikaaleihin kuuluvilla polyfenoleilla, erityisesti flavonoideilla, on flunssaa ehkäisevä vaikutus urheilijoilla. Flavonoidien selvästi suurin lähde on eurooppalaisilla tee, ja lisäksi flavonoideja saadaan runsaasti hedelmistä. Suomalaisilla marjat ovat kuitenkin teetä tärkeämpi flavonoidien lähde, sillä teetä juodaan Suomessa vähemmän kuin muualla Euroopassa. 

Kahvi ja esimerkiksi täysjyväruis puolestaan sisältävät runsaasti fenolihappoja, jotka eivät kuulu flavonoideihin. Suomalaiset ovat kahvi- ja ruisleipäkansaa, minkä vuoksi jopa 75 % polyfenolien kokonaissaannista muodostuu fenolihapoista.

Tee vaikuttaisi olevan immuunitoiminnalle kahvia parempi valinta.

Vielä ei tiedetä, mitkä polyfenolit ovat minkäkin terveysvaikutuksen kannalta hyödyllisimpiä, mutta suuri osa myönteisistä vaikutuksista immuniteettiin vaikuttaa liittyvän nimenomaan flavonoideihin, joten tee vaikuttaisi olevan kahviin verrattuna parempi valinta immuunitoiminnan kannalta.

Lisäksi reilu teen käyttö saattaa vähentää kovan harjoittelun aiheuttamaa oksidatiivista stressiä ja rasituksen aiheuttamia lihasvaurioita, tulehdusta sekä lihasten kipeytymistä (DOMS) ja nopeuttaa palautumista.

Säännölliseen ja runsaaseen flavonoidiensaantiin on mahdollista yltää esimerkiksi juomalla päivittäin muutama kupillinen teetä ja lasillinen appelsiinitäysmehua, käyttää paljon (yli 100 g päivässä) kotimaisia mustaherukoita, mustikoita tai aroniamarjoja esimerkiksi smoothiessa ja syödä päivittäin muutama hedelmä sekä reilusti vihanneksia. 

Kofeiini tehostaa treeniä ja parantaa kilpailusuoritusta

Kofeiinista on hyötyä urheilijoille treenitehon lisäämisessä. Teen kofeiinipitoisuus on keskimäärin vain kolmas- tai neljäsosa kahvin kofeiinimäärästä. Yrttijuomat, kuten rooibos ja kamomilla, eivät sisällä kofeiinia lainkaan.

Tutkimuksissa kofeiinin on todettu parantavan suorituskykyä kestoltaan yli 5 minuutin kilpailunomaisissa suorituksissa keskimäärin noin 2–3 %. Kofeiinin teho tosin vaihtelee yksilöittäin, ja osa urheilijoista vaikuttaa olevan kokonaan immuuneja kofeiinin hyötyvaikutuksille. Kofeiinin hyöty näyttäisi olevan suurin niillä henkilöillä, jotka eivät säännöllisesti nauti kofeiinia.

Kofeiinista on hyötyä urheilijoille treenitehon lisäämisessä.

Kofeiinin vaikutusmekanismeihin kuuluu muun muassa keskushermostoa stimuloiva vaikutus, joka voi esimerkiksi parantaa lihasten ja liikehermojen yhteistyötä. Kofeiini vaikuttaa myös hermovälittäjäaineisiin ja lykkää uupumusta vähentämällä koettua kipu-, rasitus- ja väsymysaistimusta kovatehoisen liikunnan aikana.

Kofeiinin adrenaliinineritystä lisäävä ominaisuus puolestaan  lisää rasvan käyttöä energianlähteenä, nostaa sykettä ja verenpainetta, ohjaa verenkiertoa työskenteleville lihaksille ja parantaa lihasten polttoaineensyöttöä. Adrenaliininerityksen lisääntyminen voi parantaa suorituskykyä myös laajentamalla keuhkoputkia ja tehostamalla keuhkojen hengityskapasiteettia.

Useimmissa kofeiinitutkimuksissa on käytetty suuria annoksia selkeiden tulosten toivossa. Muutamissa tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että suorituskykyä voidaan parantaa tehokkaasti hyvin pienilläkin kofeiiniannoksilla, jopa vain yhtä kahvikupillista vastaavalla määrällä kofeiinia. Optimaalisten hyötyvaikutusten aikaansaamiseksi kofeiini nautitaan kerta-annoksena 0,5–1 tuntia ennen suoritusta. Tehokas ja turvallinen annos on 3 mg/kg, eli 70 kg:n painoisella urheilijalla noin 200 mg, mikä vastaa isoa kahvimukillista.

Kofeiinin nauttiminen ennen treeniä voi joidenkin kohdalla aiheuttaa ruoansulatuskanavan oireita. Kofeiini lisää paksusuolen liikehdintää, ja kofeiinin nauttiminen voi ainakin joillakin yksilöillä altistaa laksatiiviselle vaikutukselle ja ripulille suorituksen aikana. Myös närästystä voi esiintyä.

Hyvin suurten kofeiiniannosten aiheuttama adrenaliininerityksen nousu voi puolestaan aiheuttaa sivuvaikutuksena pahoinvointia herkille yksilöille. Kofeiini on pieninä annoksina (alle 3 mg/kg kerta-annoksena ennen suoritusta tai alle 1,5 mg/kg/h suorituksen aikana) useimmiten kuitenkin hyvin siedetty. Pienten kofeiiniannosten nauttiminen ei myöskään hidasta samanaikaisesti juodun urheilujuoman tyhjenemistä mahasta eikä heikennä juoman imeytymistä.

Hörppää kahvit ennen treeniä

Kahvia normaalistikin paljon juovat henkilöt voivat ennen suoritusta nauttia kofeiiniannoksensa kahvin muodossa. Kahvissa on kuitenkin kofeiinin lisäksi yhdisteitä, jotka joidenkin urheilijoiden kohdalla saattavat altistaa vatsavaivoille. Kahviin tottumattomien kannattaa harkita kofeiinin käyttöä puristeena, jotta vatsavaivojen riski pienenee. Tabletin etuna on myös se, että tarkka kofeiinipitoisuus on tiedossa, toisin kun itsevalmistettujen juomien kohdalla.

Kofeiininlähteenä voi käyttää myös vahvaa teetä, jossa on käytetty useampi teepussillinen kuppia kohti. Jos kuuma juoma ei maistu, voi vaihtoehtona olla kotitekoinen vahva jäätee tai -kahvi. Kofeiininlähteenä voidaan käyttää myös mate-juomaa (kylmää tai kuumaa) tai energiajuomaa.

Pitkissä suorituksissa kofeiinia voi lisäksi nauttia pieninä osa-annoksina (0,5–1 mg/ kg) 30–60 minuutin välein suorituksen aikana. Tällöin on järkevintä käyttää lähteenä kofeiinipitoista energiageeliä tai urheilujuomaa, josta saadaan samalla tarpeellinen määrä hiilihydraatteja.

Mikäli haluaa kofeiinista parhaan mahdollisen hyödyn esimerkiksi urheilukilpailuissa, tulisi kofeiinin nauttimisessa pitää taukoa noin viikon ajan ennen kisoja. Kofeiinin käytön perusteellinen kokeileminen harjoittelun yhteydessä on tärkeää, jotta kofeiinin hyötyjä ei menetettäisi kilpailutilanteessa vatsavaivojen vuoksi. 

Mikä mate?

Mate on mateepuun (Ilex paraguariensis) lehdistä, ns. yerba matesta, hauduttamalla valmistettava teen kaltainen juoma. Mate on suosittu juoma erityisesti Etelä-Amerikassa ja sitä juovat säännöllisesti mm. monet tunnetut huippujalkapalloilijat. Juomaa nautitaan perinteisesti erityisestä matekupista suodatinpillillä.

Matessa on korkea polyfenolipitoisuus, ja kofeiinia matessa on suurin piirtein saman verran kuin kahvissa. Jos matekuppiin lisäillään vettä ja juodaan kerralla reilu määrä, voi nautittu kofeiinimäärä kuitenkin olla jopa korkeampi kuin kahvissa.

Maten juominen on yhdistetty hyödyllisiin terveysvaikutuksiin, kuten tulehduksen vähenemiseen ja parempaan verensokerin hallintaan. Urheilijoilla maten juominen ennen suoritusta saattaa edistää suorituskykyä tehostamalla rasva-aineenvaihduntaa ja toimimalla antioksidanttina.

Kahvin käyttöön voi liittyä myös haittavaikutuksia

Säännölliseen kahvin juomiseen voi liittyä myös haittoja. Teen juomiseen liittyvät haitat ovat harvinaisempia muun muassa siksi, että tee sisältää huomattavasti vähemmän kofeiinia kuin kahvi.

Yksi riski, joka liittyy sekä kahviin että teehen on raudan imeytymistä heikentävä vaikutus. Raudanpuutos ei ole yleisempää kahvin kuin teen juojilla, mutta naisurheilijoiden kohdalla on havaittu, että kahvia tai teetä säännöllisesti juovilla on pienemmät rautavarastot eli matalampi ferritiini kuin niillä, jotka eivät juo kahvia tai teetä. 

Naisurheilijoiden sekä muiden raudanpuutoksen riskiryhmään kuuluvien tulisi aterioiden jälkeen odottaa ainakin tunti ennen kofeiinipitoisen juoman juomista, jotta raudan imeytyminen ei häiriintyisi.

Osa kahviin ja kofeiiniin yleisesti liitetyistä haittavaikutuksista näyttäisi tutkimusten perusteella olevan pelkkiä uskomuksia. Kohtuullinen kahvin tai kofeiinin nauttiminen (alle 6 kuppia päivässä) ei esimerkiksi suurenna nestevajeen muodostumisen riskiä levossa tai liikunnan aikana. Kahvin (tai kofeiinin) nauttiminen ei myöskään altista sydämen rytmihäiriöille, vaikka se voikin väliaikaisesti hiukan kiihdyttää leposykettä eli aiheuttaa ”sydämentykytystä”.

Säännöllinen kahvin tai muiden kofeiininlähteiden käyttö voi kuitenkin häiritä yöunta ja aiheuttaa väsymystä sekä uneliaisuutta päiväsaikaan. Satunnaista univajetta, väsymystä ja heikentynyttä suorituskykyä voi aivan hyvin korjata kofeiinilla. Sitä vastoin kroonista univajetta ja jatkuvaa huonoa jaksamista ei pidä hoitaa kofeiinilla, vaan päinvastoin kofeiininsaantia vähentämällä tai välttämällä kofeiinia kokonaan.

Kaikki ihmiset eivät myöskään koe kofeiinin piristävän, vaan joillekin kofeiiniherkille yksilöille kofeiinin nauttiminen saattaa päinvastoin aiheuttaa väsymystä, heikotusta ja huonovointisuutta. Huonovointisuuden riski kasvaa, jos aamiaisen tai välipalan syömisen sijaan juo pelkkää kahvia. Ruokaa voi tulla korvanneeksi kahvilla, sillä kahvi vähentää näläntunnetta.

Monet ihmiset kokevat, että kahvi tai kofeiini aiheuttaa riippuvuutta. Kahvinhimo voi aiheuttaa huonotuulisuutta ja ärtyneisyyttä sekä tarkkaavaisuuden heikkenemistä ja päänsärkyä. Kahvin juominen puolestaan saattaa piristää vain lyhyen ajan, jonka jälkeen olo voi olla entistä huonompi. Jos kofeiinin nauttimista vähentää, voi jaksaminen olla tasaisempaa ja olo parempi vieroitusoireiden hellitettyä.

Toistuva päänsärky aamulla voi olla merkki yön aikana syntyneistä kofeiinin vieroitusoireista. Tällöin kofeiininsaantia olisi hyvä vähentää ja nauttia päivän viimeinen annos aikaisemmin, sillä kofeiinin poistuminen elimistöstä kokonaan voi kestää jopa yli puoli vuorokautta. Poistumisnopeus on yksilöllistä ja toiset ovat selvästi herkempiä kofeiinin haittavaikutuksille kuin toiset. 

Erilaisten lähteiden kofeiinipitoisuus

Kahvia vai teetä?

LajiMääräKofeiinipitoisuus
Suodatinkahvi2,5 dl170 mg
Energiajuomat 5 dl 170 mg
Mate2,5 dl130 mg
Kofeiinitabletti1 kpl100 mg
Musta tee2,5 dl 80 mg
Espresso0,25 dl70 mg
Vihreä tee2,5 dl40 mg
Kolajuomat 3,3 dl40 mg
Kofeiinipitoiset geelit30 g40 mg
Yrttitee2,5 dl0 mg

Määrät ovat suuntaa antavia, todellinen kofeiinipitoisuus riippuu annoskoon ohella mm. valmistusmenetelmästä, hautumisajasta sekä paahto- ja jauhamisasteesta.

Kofeiinin vaikutus suorituskykyyn

  • Kofeiini voi parantaa urheilijoiden valppautta ja tarkkaavaisuutta pitkien raskaiden suoritusten aikana sekä univajeen aikana.
  • Kofeiini parantaa suorituskykyä pitkissä maksimaalisissa kestävyyssuorituksissa, ja se on erittäin tehokas apu aikaa vastaan tehdyissä kilpailunomaisissa suorituksissa.
  • Kofeiini on hyödyksi kokonaiskestoltaan pitkissä kovatehoisissa inter­vallisuorituksissa
  • Kofeiinin hyöty voima- ja tehosuorituksissa on epäselvä.

Lähde: Kansainvälisen urheiluravitsemusyhteisön konsensuslausunto (ISSN 2021) 

TEKSTI OLLI ILANDER KUVAT SHUTTERSTOCK 

Juoksija 7/2023

Vastaa