Partanen, Blomqvist ja Määttänen aloittavat olympiaurakkansa Pariisissa

Lukulistalle
ClosePlease login

Vielä kolme vuotta sitten Sapporossa kilpakävelijä Aku Partasen olympiamatka oli 50 kilometriä. Pariisissa varhain torstaina Partanen avaa suomalaisyleisurheilijoiden olympiaurakan yhtenä 20 kilometrin maailman valioista.

Lyhyempi matka ja puolisen minuuttia kilometrillä rivakampi matkavauhti on vaatinut Partasta kaivamaan itsestään esiin hieman toisenlaiset ominaisuudet kuin mitä aiemmin tarvittiin.

– Sellainen ketterä, tekniseltä tasoltaan taitava ja nopea. Se on se mitä 20 kilometrin kävelyssä tarvitaan, Partanen sanoo.

Partanen on omaksunut uuden roolin nopeasti. Tokion olympiakisojen 50 kilometrin yhdeksäs sija sai viime kesänä jatkokseen Budapestin MM-kisojen 20 kilometrin kuudennen sijan ja kesäkuussa Rooman EM-kisojen 20 kilometrin viidennen sijan.

”Neljän minuutin kilometrivauhti pitäisi olla ihan peruskauraa”

Pariisin 20 kilometriä kilpaillaan Eiffel-tornin kupeessa Pont d’Iénan sillalle ja rannalle vedetyllä reitillä. Kilpailu alkaa torstaiaamuna. Ilman lämpötila on silloin ennusteiden mukaan 20 asteen tuntumassa ja sää pilvinen, eli luvassa on kovavauhtinen kilpailu.

Siihen Partanen on varautunut.

– Siihen on tehty töitä, että neljän minuutin kilometrivauhti tuntuisi helpolta. Olen tällä kaudella päässyt kävelemään treeneissä enemmän sellaisia 3.40:n ja 3.50:n minuutin kilometrivauhteja, ja saanut vauhtireserviä kasvatettua sekä tekniikka istumaan paremmin siihen kovempaan vauhtiin, Partanen sanoo.

– Vauhtireservi syntyy siitä, että kovempia vauhteja pyritään ujuttamaan treeniohjelmaan sopivissa erissä ja määrissä mahdollisimman paljon, että se tulisi tutuksi. Tällä kaudella sitä on saatu sinne hiukan enemmän kuin viime kaudella.

Kuntoaan Partanen on hionut myös kaikkiaan yhdeksällä leiriviikolla Helsingin Urhean korkeanpaikanharjoittelutiloissa.

– Olen ollut siellä sellaisia kolmen viikon pätkiä kolme tällä kaudella. Olen saattanut tehdä niin, että olen ensin kotona alppiteltassa aloittanut leirin muutamalla päivällä ja sitten mennyt Urheaan ja ollut leirin sen jälkeen taas muutaman päivän teltassa, eli sellaiset neljä viikko niistä on tullut, Partanen sanoo.

– Se on aika kevyt tapa leireillä, kun voi olla lähellä kotia ja valmentaja ”Vallu” Kononen on päässyt katsomaan treenejä paljon enemmän, mikä toivottavasti näkyy positiivisesti tekniikassa. 

Partanen: Vire on vaan vahvistunut koko ajan

Pariisissa kilpailun suosikkeja ovat olympiatilaston kärkimies 1.16.51 kävellyt Japanin Koki Ikeda, tilaston kakkonen, Sapporon voittoa puolustava Italian Massimo Stano (1.17.26), hallitseva maailmanmestari Espanjan Álvaro Martín, joka tällä kaudella kävellyt 1.17.49 sekä nelinkertainen MM-mitalisti ja hallitseva Euroopan mestari Ruotsin Perseus Karlström, joka kesän paras on 1.18,22.

Urallaan kaikkiaan 11. eri arvokilpailussa kävelleen Partasen nimissä oleva Suomen ennätys on Budapestin MM-kisoissa kävelty 1.18.22.

Partasen mukaan kunto on kehittynyt odotusten mukaan olympiakisojen lähestyessä.

– Varsinkin viimeinen puolitoista viikkoa on tuntunut siltä, että vire on vaan vahvistunut koko ajan ja jokainen päivä edellistä paremmalta, Partanen sanoo.

Blomqvist kovalta harjoituskuurilta Pariisin 5000 metrille

Onnistunut ja paikoin raastavan kova neljän viikon vuoristoleiri Ranskan Font-Romeussa viimeisteli Nathalie Blomqvistin olympiakunnon. Blomqvist kilpailee perjantaina Pariisissa naisten 5000 metrin alkuerissä.

– Tein leirillä toissa viikolla ehkä urani kovimman treenin ja sen jälkeen vielä yhden kovemman treenin perjantaina, mistä jäi tosi vahva fiilis, Blomqvist kuvasi leirin viimeisten viikkojen pääharjoituksiaan Suomen joukkueen mediatilaisuudessa Pariisin urheilijakylässä.

Nuo harjoitukset Bloqmqvist teki paikalla olleen valmentajansa Tom Andtbackan kannustamana.

– Kolmannen leiriviikon harjoituksessa oli vauhtikestävyyttä alla. Siihen päälle juostiin mäkivetoja ja 5 x 1000 metriä lämpimissä oloissa ja 1800 metrin korkeudessa merenpinnasta vauhdeilla, jotka olivat samaa luokkaa kuin merenpinnan tasolla, eli alkaen 3 minuutista sinne lähemmäksi 2.55 minuutta, Andtbacka kertoi.

– Tuossa neljännen viikon pääharjoituksessa, joka oli perjantaina, juostiin ensin vauhtikestävyyttä ja sitten radalla 1 x 1000 hieman alle 3 minuutin ja päälle 5 x 500 metriä 1.25–1.23:een ja lopuksi loppukiriä simuloiva 3 x 200 metriä.

Andtbackan suunnittelema viiden blokin kausi huipentuu Pariisissa

Kahden viimeisen harjoitusviikon kovia pääharjoituksia Blomqvist pohjusti ensimmäisen leiriviikon pitkillä, 400 metrin mäkivedoilla.

– Toisella viikolla juostiin pitkiä ja lyhyitä mäkivetoja, eli kestoa ja vauhtia, Antbacka sanoi.

Neljä viikon vuoristoleiri on Andtbackan suunnitelmissa kauden viides harjoitusblokki. Ensimmäinen päättyi viime talven 22-vuotiaiden EM-maastojen pronssiin. Toinen, Etelä-Afrikan leirin ryydittämä, blokki päättyi SM-halleissa ylipitkien halliratojen 3000 metrin SE-aikaan 8.49,25. Kolmas blokki huipentui Yhdysvalloissa silloiseen 5000 metrin ennätykseen 14.59,70 ja neljäs Rooman EM-kisojen 5000 metrin viidenteen sijaan SE-ajalla 14.44,72.

– EM-kisojen ja Kalevan kisojen väli vedettiin henkeä, ja nyt tämä viides blokki on ollut näistä kaikkein paras. Katsotaan miten kisoissa menee.

Blomqvist: Odotan kovaa vauhtia

Blomqvist on valmentajansa kanssa samoilla linjoilla.

– Kaikki on mennyt hyvin ja suunnitelmien mukaan. 5000 metrille valmistautumiseen tuollainen suunnitelma on hyvä, eli aika paljon määrää ja kovia harjoituksia, Blomqvist viittasi Font-Romeun leiriinsä.

Pariisissa 5000 metrin alkueriä on kaksi, joista molemmista kahdeksan parasta jatkaa finaaliin, joka on myöhään maanantaina 5. elokuuta.

– Koko ajan pitää olla iskupaikassa ja katsoa, ettei jää liian paljon taakse. Pitää myös ottaa opiksi EM-kisoista, ettei juokse liikaa kakkosrataa ja tuhlaa energiaa. Taso on täällä kovempi, ja jatkoon pääsy vaatii parempaa tekemistä kuin EM-kisoissa, Blomqvist linjasi.

– Odotan kovaa vauhtia. Aikaisempina vuosina jatkoon on vaadittu alle 15 minuutin aika. Varmaan tulee sellainen kiihtyvä kisa, joka sopii minulle. Olen juossut kovaa myös 1500 metriä, joten minulla juoksun loppu on vahva.

Määttänen: Kolmen parhaan joukossa pitää maalissa olla

Eveliina Määttänen laskeutui St. Moritzin vuoristoleiriltä Pariisin ja merenpinnan tasolle tiistaina. Olympiaurakka alkaa perjantaina illalla 800 metrin alkuerissä. Kuudesta alkuerästä kustakin kolme parasta menee suoraan välieriin ja loput kisaavat lauantaina keräilyerissä.

– Tarkoittaa sitä, että erän kolmen parhaan joukossa pitää maalissa olla. Pidän keräilyerät mielessä, jos sattuu jotakin kummallista, kompurointia tai jotakin, ja jos realisoituu kesken matkan, että kolmen joukkoon ei ole mitään mahdollisuuksia. Silloin ei ehkä kannata vetää itseään ihan piippuun vaan säästellä seuraavalle aamupäivälle, Määttänen sanoi.

Rooman EM-kisoissa kesäkuussa Määttänen juoksi välieriin. Kesän aikana hän on rikkonut 800 metrillä kahden minuutin rajan kolme kertaa. Oma ennätys 1.59,59 syntyi kesäkuun alussa Tukholmassa ja viimeinen startti ennen Pariisia sujui sekin Hengelossa hyvin ajassa 1.59,85.

– Läksin Kalevan kisojen jälkeen vuoristoon St. Moritziin ja kävin sieltä viikon oleilun jälkeen Hengelossa kisailemassa. Se oli tuntumaltaan hyvä juoksu, ja tuli se kahden minuutin alitus, joten päätettiin siinä pidentää vuoristoleiriä vielä viikolla, Määttänen sanoi.

– Kaikki on mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Uskon, että alkuerissä pitää juosta kahden minuutin pintaan, jos erä ei ihan supertaktiseksi mene.

Livetulokset, starttilistat ja aikataulu:

https://worldathletics.org/competitions/olympic-games/paris24