Mononen kohensi SE:tä ja taisteli finaalipaikasta – Raitanen luottavaisena alkueriin

Lukulistalle
ClosePlease login

Rohkeus, kuulut joukkoon ja tämä on kivaa olivat Ilona Monosen teemat Pariisin 3000 metrin esteiden alkuerässä, jossa hän kohensi kaikin puoli onnistuneella juoksullaan Suomen ennätyksen lukemiin 9,22,77.

– Se tuntui sanoinkuvailemattoman hienolta, Mononen eritteli tuntemuksiaan juoksusta täpötäydellä Stade de France -stadionilla.

Monosen erän voitti Kenian ME-nainen Beatrice Chepkoech ajalla  9.13,56. Chepkoech karkasi heti alussa kärkeen ja Mononen tuli pääosin sisärataa pääjoukon mukana ja taisteli paikasta viiden joukossa, joka olisi vienyt finaaliin, aina viimeistä edelliselle kierrokselle. Maalissa hän oli kuudes.

– Juoksu tuntui tosi hyvältä. Sain hyvän paikan siitä saksalaisen Lea Meyerin takaa. Siinä oli helppo juosta siihen asti, kunnes oli 800 metriä jäljellä. Sitten alkoi tulla happoa jalkaan ja kärkiviisikko vähän karkasi, Mononen kertaili.

– Tunsin silti, että sain pidettyä juoksun vahvana, vaikka hapot jylläsivät jaloissa. Koetin tulla loppuun asti niin kovaa kuin jaloista pääsin.

Erässä viides sija meni Espanjan Irene Sánchez-Escribanolle ajalla 9.17,39.

Hyvä kausi ja onnistunut valmistautuminen loivat itsevarmuuden

Tälle kaudella estejuoksun pariin siirtyneelle Monoselle juoksu oli kesän kuudes estekisa. Niistä viidessä hän on parantanut ennätystä ja kahdessa myös yleisen sarjan Suomen ennätystä. Monosen nimissä ollut edellinen SE oli Rooman EM-kisoissa kesäkuussa kuudennen sijan tuonut 9.23,28.

Pariisin SE-aikaan ei Monosen mukaan jäänyt jossiteltavaa. Hän oli tyytyväinen siihen, että uskalsi lähteä heti alusta pitäen omaan ennätysvauhtiin ja teki niin koska koki, että tuntee omat rajansa ja kykenee pitämään ”pienen kontrollin päällä koko ajan”.

– Vauhti tuntui hyvältä. Ajattelin, ettei ole hävittävää, ja on se hyvä lähteä joskus ylikovaakin, Mononen sanoi.

Monosen radalla huokunutta itsevarmuutta kasvattivat hyvin mennyt kausi ja onnistunut kisoihin valmistava harjoittelu, joka alkoi Urhean vuoristoharjoittelutiloissa Helsingissä ja jatkui Ranskan Reimsissä.

– Heräsin tosi hyvillä fiiliksillä tähän päivään. Minulla oli rauha. Tiedän mitä teen ja kuulun tänne, Mononen muisteli.

– Tein omaa rutiinia koko aamun ja koko ajan oli itsevarma olo. Läksin nauttimaan juoksusta ja tekemään omaa vahvaa suoritustani. Ja kun astuttiin stadionille, tuli kylmät väreet.

Monosen väliajat olivat 1000 m 3.04,8, 2000 m 6.12,9 ja 3000 m 9.22,77.

– Minulla sopii, että juoksen 2-3 kisaa pariin viikkoon, teen sitten treenipätkän, ja tulen uudestaan kilpailemaan, Topi Raitanen sanoo. Kuva: Jesse Väänänen

Topi Raitanen: Uusi juoksu on aina mahdollisuus

Topi Raitanen on takkuisen alkukauden jälkeen valmis juoksemaan paikasta viiden parhaan joukkoon Pariisin olympiakisojen 3000 metrin esteiden alkuerässään maanantai-iltana. Se toisi paikan keskiviikkona juostavaan olympiafinaaliin.

Kalevan kisojen jälkeen tehty kuukauden mittainen harjoitusjakso rakensi juoksijan luottamusta omiin mahdollisuuksiin olympialaisissa.

– Tiedän, millaisia harjoituksia on tullut tehtyä. On aidosti mahdollisuus onnistua, Raitanen totesi joukkueen mediatilaisuudessa Pariisissa lauantaina.

Raitanen juoksi kesäkuun alussa Roomassa alkuerissä 8.22,42, mutta jäi finaalissa 15:nneksi ajalla 8.32,37. Siinä vaiheessa Raitanen tiesi, miten pitäisi toimia olympialaisia ajatellen, mutta kun tulosrajaa eikä riittäviä rankingpisteitä olympiakisoihin ollut, pisteiden keruu vaatii tekemään toisin ja jatkamaan kilpailemista.

– EM-kisojen jälkeen tiedettiin, että tässä pitäisi tehdä harjoitusjakso ja lopettaa kilpaileminen siihen, Raitanen sanoo.

Aluksi piti saada kroppa tasapainoon

Raitanen oli valmentajansa Janne Ukonmaanahon kanssa räknännyt, että jos EM-kisoihin mennessä ei ole olympiakisojen tulosrajaa, Top 8 -sijoitus ja kohtalainen aika Roomassa käytännössä sinetöisi olympiapaikan.

– Kun siinä epäonnistuttiin, piti lähteä juoksemaan Paavo Nurmi Gamesissa, ja kun juoksin siellä huonosti, piti juosta Kalevan kisoissa uudestaan. Se oli suunnitelma, joka ei itselleni ole koskaan toiminut, Raitanen viittaa pitkään kilpailuputkeen.

– Minulla sopii, että juoksen 2-3 kisaa pariin viikkoon, teen sitten treenipätkän, ja tulen uudestaan kilpailemaan.

Raitaselle aukeni paikka olympialaisiin, kun muun muassa Ruotsi ei valintakelpoisia estejuoksijoita joukkueeseen valinneet. Samalla Raitanen käynnisti kuukauden mittaisen harjoitusjakson, jolla olympiakunto viriteltiin.

– Aluksi piti saada kroppa tasapainoon. Mentiin levon kautta. Sen jälkeen olen saanut tehtyä muutamia perusharjoitusviikkoja ja pari onnistunutta rataharjoitusta.

Kykyä tuollaisiin vauhteihin on olemassa

Raitanen arvioi, että Pariisissa juostaan viime vuosien arvokisojen tapaan 8 minuutin ja 20 sekunnin tuntumassa olevia aikoja ja todennäköisimmin kiihtyvävauhtisissa juoksussa.

– Yleensä on juostu sinne 8.20:n tietämille, joka sopii meıkäläiselle. Siinä pitää olla vahva loppu, että voi sitten ottaa sen Top 5 -sijoituksen, Raitanen sanoo.

Raitasen mukaan harjoitusjakson kovemmat rataharjoitukset, kuten 5 x 800 metriä aitojen kanssa, ovat kertoneet, että kykyä tuollaisiin vauhteihin on olemassa.

– Jos en olisi tehnyt yhtään hyvää treeniä tässä välissä, en varmaan olisi täällä. Olen luottavaisin mielin. Kaikki on mahdollista. On mahdollista onnistua, Raitanen kuvaa tuntojaan.

Naiset,

3000 m ej, alkuerät. Erä 3: 1) Beatrice Chepkoech Kenia 9.13,56, 2) Alice Finot Ranska 9.14,78, 3) Lea Meyer Saksa 9.14,85, 4) Alicja Konieczek Puola 9.16,51 (NR), 5) Irene Sánchez-Escribano Espanja 9.17,39, 6) Ilona Mononen Suomi 9.22,77 (NR), 7) Marisa Howard Yhdysvallat 9.24,78, 8) Stella Rutto Romania 9.31,23, 9) Amy Cashin Australia 9.32,93, 10) Tatiane Raquel Da Silva Brasilia 9.33,96 Sb, 11) Belén Casetta Argentiina 9.34,78, 12) Shuangshuang Xu Kiina 9.43,50.

Artikkeli Mononen kohensi SE:tä loistojuoksulla ja taisteli finaalipaikasta: Se tuntui sanoinkuvailemattoman hienolta julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi