Gsieser Tal Lauf on lunastanut paikkansa Euroopan suurimpien maratonhiihtojen joukossa. Se on järjestetty Italiassa vuodesta 1984 lähtien ilman yhtäkään peruutusta.
TEKSTI JUHA BÄCK Kuva Newspower.it
Mikä ihmeen Gsieser Tal Lauf, ja vielä Italiassa? Näin saattaa kysyä moni Italian Marcialongan ja Itävallan Dolomitenlaufin sivakoinut suomalainen maratonhiihtäjä.
Euroloppet-sarjaan kuuluva Gsieser Tal Lauf on todellakin Italian toiseksi suurin massahiihto. Sen voittajaluettelo on komea: Ole Einar Björndalen, Silvio Fauner, Christian Zorzi, Michail Botvinov ja Giorgio di Centa, mutta pääkohderyhmän muodostavat tavalliset kuntohiihtäjät.
Kuntoilija voi valita oman matkansa useasta eri vaihtoehdosta. Helmikuun kolmantena viikonloppuna lauantaina hiihdetään aamupäivällä perinteisen 42 ja 30 kilometriä. Iltapäivällä järjestetään jo 22. kerran Mini Gsieser, jossa lapset ja juniorit voivat hiihtää oman 3 tai 5 kilometrin koitoksensa vapaalla tai perinteisellä.
Sunnuntaiaamupäivänä on vuorossa vapaan 42 ja 30 km. Tulevan talvena uutuutena on 3-hengen ja 90 kilometrin joukkuekisa, jossa kukin hiihtää 30 kilometriä.
Molempina päivinä on myös oma Just for fun -sarja, johon voi osallistua ilman ajanottoa rennolla meiningillä. Matka on 30 kilometriä, mutta tässä kategoriassa voit kääntyä halutessasi takaisin kohti maalia jo aiemminkin. Maalissa palkintona on myös tässä sarjassa mitali, diplomi ja maittava lounas. Kaikissa hiihdoissa matkan varrella on huoltopisteitä.
Peruuttamaton vuodesta 1984
Gsieser Tal Lauf on Italian toiseksi suurin ja EteläTirolin suurin hiihtotapahtuma, johon osallistuu vuosittain noin 2 300 hiihtäjää yli 30 eri maasta.
GTL kuuluu pitkien matkojen Euroloppethiihtosarjaan ja on tunnettu myös maailman huippujen keskuudessa. Aiempien vuosien voittajien nimilistasta löytyvät muun muassa alussa luetellut hiihtäjät, jotka kaikki ovat menestyneet hiihdon arvokisoissa. Silti Euroloppet-sarjan tärkein tavoite on lisätä hiihdon harrastusta tavallisten ihmisten keskuudessa.
Hiihto on Euroopan ainoa maratonhiihto, jota ei ole peruttu kertaakaan ensimmäisen järjestämisvuoden jälkeen. Ei edes viime talvena, jolloin luonnon lunta oli heikosti varsin monessa paikassa Euroopassa eikä Gsieser Tal Laufin maisemissakaan kuin hieman väriksi.
Kisajärjestäjät eivät pienestä lannistuneet, vaan koko 42 kilometrin kilpailu hiihdettiin keinolumella.
Reitti kiertää koko laakson
Kaikille matkoille startataan St. Martinin kylästä noin 1 275 metrin korkeudella merenpinnasta. Matka jatkuu pois päin laaksosta alamäkivoittoisesti.
Reitin alin kohta 1 183 metriä saavutetaan noin 14 kilometrin kohdalla.
Alamäkivoittoinen osuus loppuu 15 kilometrin kohdalla, jonka jälkeen käännytään takaisin kohti St. Martinin kylää ja matka jatkuu hitaasti nousten. Kovin suuresta noususta ei ole kyse, koska 15 kilometrin matkalla korkeuseroa on noin 100 metriä.
Matkalla ohitetaan Pichl-Colle-kylä, joka on 1 260 metrin korkeudella. Kun saavutaan uudelleen St. Martinin kylän kohdalle, kurvaavat lyhyemmälle 30 kilometrin matkalle osallistuvat tässä kohtaa jo maaliin, kun pidemmän matkan hiihtäjät käyvät vielä kiertämässä lisälenkin.
Lisälenkillä vaativa nousu
Raskaan lisälenkin myötä 42 kilometriä on aivan erityppinen kuin lyhyempi matka. Kolmenkymmenen kilometrin kohdalla, hieman alle 1 300 metrin korkeudella merenpinnasta alkaa varsin vaativa nousuosuus, jonka puolivälissä saavutat St. Magdalenan kylän.
Noin kuuden kilometrin matkalla noustaan 240 metriä. Mäen päällä olet jo yli 1 500 metrissä, jolloin korkea ilmanala alkaa jo tuntua hengityksessä.
Tämä nousun selvitettyäsi olet voiton puolella. Reitin loppuosa lasketellaan maalin asti sama neljänneskilometri.
Mikä ihmeen Gsieser Tal?
Gsies on pieni, noin 2 000 asukkaan kylä ja laakso, joka sijaitsee Etelä-Tirolissa Bolzanon provinssissa Trentinon alueella Italiassa. Gsiesin kunta kylineen muodostaa Gsieser Talin (englanniksi Val Casies) alueen, josta hiihdon nimikin tulee.
Itävallan raja on lähellä vuorten toisella puolella, mutta matkaa lähimmälle rajalle tulee noin 35 kilometriä. Val Casiesissa on monipuolisia matkailupalveluita niin hiihtäjille kuin alppivaeltajille. Kesällä on tarjolla myös mm. ratsastusta, kalastusta, riippuliitoa, maastopyöräilyä ja vaativampaakin vuoristovaellusta.
Yhdyslatuja pitktinToblachiin
Hiihtolatuja alueella on 42 kilometriä. Laakson maisemat ovat kauniin metsäisiä, eivätkä ladut ole kuntoilijalle liian vaativia.
Tämän lisäksi hyvinä lumitalvina on mahdollista hiihtää lähikyliin ja pidemmällekin, esimerkiksi Toblachiin yhdyslatuja pitkin.
Gsieser Talissa on yksi pieni laskettelukeskus St. Magdalenassa. Keskuksen rinteet ovat pituudeltaan 1 500 metriä. Rinteitä löytyy lisää Kronplatzin alueelta reilun 30 kilometrin päässä
Gsieser Tal on rauhallinen paikka ilman suurta hälinää ja hulinaa. Siellä on mahdollisuus rentoutua ulkoillen raikkaassa alppi-ilmassa ja ihaillen samalla vierellä kohoavia vuorten huippuja, jotka kuuluvat Dolomiitteihin.
Gsieser Tal Laufin järjestäjillä on joitakin sopimushotelleja, mutta alueella on runsaasti muitakin hotelleja ja loma-asuntoja sekä myös yksityistä majoitustarjontaa. Majapaikkoja on vaatimattomista hotelleista vaativankin asiakkaan vaatimukset täyttäviin 4-tähden hotelleihin.
Niiden palveluihin kuuluu mm. kuntosaleja ja hienoja kylpyläosastoja, joiden spa-hoidoissa, saunoissa ja altaissa on mukava rentouttaa päivän aikana laduilla rasittuneita lihaksia. //
Gsieser Tal Lauf
- Kaksipäiväinen massahiihtotapahtuma järjestetään Italiassa, EteläTirolissa.
- Euroloppet-hiihtosarjaan kuuluvan Gsieser Tal Laufin ajankohdaksi on vakiintunut helmikuun kolmas viikonloppu.
- Miten sinne pääsee? Kansainvälisistä lentokentistä lähimpiä ovat Innsbruckin ja Venetsian
lentokentät. Talviaikaan ja vikkelimmin pääsee perille lentämällä Münchenin
lentokentälle, josta matka jatkuu parhaiten vuokra-autolla. Matkaa
perille Gsieser Taliin on noin 300 kilometriä. - www.valcasies.com/en
- Tietoa Gsieser Talin alueen matkailu- ja majoituspalveluista: www.gsieser-tal.eu
Julkaistu alunperin Hiihdossa 6/2015