Canyonin uutuuden luonteva käsiteltävyys ja suorituskykyisyys houkuttelivat suunniteltua pidemmille testilenkeille.
CANYON LUX TRAIL täyttää aukon rennomman ajoasennon tarjoavan Neuronin ja kisakireämmän xc-pyörä Luxin välissä.
Vuodelle 2022 esitellyssä Lux Trailissa on sama takakolmio kuin Luxissa, mutta rungon etuosan Canyon mitoitti uusiksi. Tämä vähensi suunnittelutyötä sekä erilaisten osien määrää tuotannossa ja varastoinnissa kokonaan uuteen runkoon verrattuna.
Peräpään ratkaisun takia satulaputken kulma pysyi ennallaan. Etuosasta runko ja siten ajoasento pitenivät Luxiin verrattuna. Iskareiden joustomatka kasvoi hieman, ja keulan kulma loiveni.
Ajotuntumassa muutokset tarkoittavat rennompaa menoa laskuihin. Lux Trail ei todellakaan heitä herkästi keulan kautta ympäri. Mallin mitoituksesta johtuen pitkältä tuntuvaa asentoa voi korjata tuomalla satulaa eteenpäin. Tällöin vaikutus suhteessa polkimiin on vastaava kuin hieman jyrkemmällä satulaputken kulmalla.
Takarenkaan vetopito oli nousussa irtokivillä ja hiekalla hieman heikompi kuin aiemmin testaamassamme Canyon Neuronissa. Pääosin ero johtunee maltillisemman kuvion Schwalbe Racing Ralph -takarenkaasta, sillä alustaan kiinnittyviin kiviin perä tarrautui ongelmitta.
Edessä Schwalbe Wicked Willin pidossa ei ollut huomautettavaa, joskin kisakäyttöön löytyy vielä rullaavampia vaihtoehtoja.
Kuitukiekoilla varustetulla Lux Traililla pääsi herkästi flow-fiiliksiin, eikä ajoa olisi halunnut lopettaa.
HINTALUOKKAAN SOPIVASTI keveähköt DT Swiss -kuitukiekot toivat vaivattomuutta kiihdytyksiin. Kiekon 30 millimetrin sisäleveys riittää kuviteltavissa oleviin rengastuksiin.
120 millimetrin Fox 34 Stepcast Performance Elite -keula tarjosi juuri sopivasti vaimennusta monipuolisille testipoluille. Takana vaimennustuntuma ei ollut pehmein vaan pikemminkin vauhdikkaaseen ajoon sopivan napakka, mikä kertoo Lux Trailin xc-taustasta.
Iskarit saa lukittua xc-tyyliin tangon vivusta, joten energiaa ei kulu hukkaan sileällä ja alustaltaan helpoissa nousuissa.
Hissitolpan valinta ei miellytä kuskeja, jotka haluaisivat säätää satulan korkeutta aavistuksen maaston kohtien mukaan. Tolppa asettuu nimittäin vain ylä- tai ala-asentoon, mitä perustellaan painon säästöllä. Tolppa laskeutuu maltilliset 100 milliä.
Canyon Lux Trail sopii myös pienikokoisille kuskeille, jotka haluavat 29-tuumaisen pyörän. Neuronissa Canyon on valinnut S-kokoon pienemmät 27,5 tuuman renkaat.
Omassa kastissaan Lux Trailia voi luonnehtia L-koon 11,9 kilogramman punnituksella kevyeksi muttei keveimmäksi. Pyörä alitti noin kilolla vastaavan kokoisen kuitukiekkoisen Neuronin lukemat.
Lux Trailin runkokolmioon mahtuu kaksi kookasta juomapulloa. Maininnan arvoisia ovat myös pikkuinen ja silti toimiva ketjunohjuri sekä Canyonin maastureista tuttu tangon runkokosketukset ehkäisevä pysäytin.
Canyonille tuttuun tapaan hinta on pyörän osiin nähden houkutteleva. Nimenomaan testaamamme CF 7 -versio tuo kuitukiekoilla ja osillaan arvoa rahalle, mikäli haet pyörää vauhdikkaaseen kestävyysajoon suomalaisille poluille.
Canyon Lux Trail CF 7
- Hiilikuiturunko
- Fox 34 Stepcast Performance Elite
- Fox Float DPS Performance Elite
- Jarrut ja vaihteet Shimano XT
- Kuitukiekot DT Swiss XRC Spline 1700
- Schwalbe Racing Ralph SR TLE EVO 2.35 ja Wicked Will SR TLE 2.4
- Hissitolppa Fox Transfer SL Performance
- 11,9 kg L-koko ilman sisärenkaita
- 4 600 € + 60 € toimituskulut
TEKSTI JA KUVA TOMI SAVOLAINEN
Pyöräily+Triathlon 3/2022