Ravintorikkaat kasvimaidot

kasvimaidot
Lukulistalle
ClosePlease login

MAIDOSSA on paljon kalsiumia, proteiinia ja vitamiineja, mutta kaikki eivät halua käyttää tai pysty käyttämään eläinperäisiä maitotuotteita allergian, intoleranssin tai muun terveydellisen tai eettisen syyn vuoksi. Maidon tapaan käytettäviä kasvimaitojuomia on saatavilla runsaasti.

Kuten lehmänmaitoon, myös kasvijuomiin lisätään vitamiineja ja joihinkin myös esimerkiksi kalsiumia. Kasvijuomien maku ja paras käyttötarkoitus vaihtelevat melko paljon, kokeilemalla selviää mikä kasvimaitotuote on omaan suuhun ja käyttöön sopivin. Kasvimaitojuomia saa myös maustettuina.

KASVIMAITOJUOMISTA proteiinia on eniten soijajuomassa, saman verran kuin rasvattomassa lehmänmaidossa, eli reilut 3 g / 100 g. Hiilihydraatteja sokeroimattomassa soijamaidossa ei juuri ole, toisin kuin lehmänmaidossa.

Soijamaidossa on muun muassa terveellisiä isoflavonoideja, joiden on tutkittu suojaavan syöviltä. Soijamaito on usein maustettu vaniljalla, vaikka pakkauksessa lukisi ”natural” tai ”original”. Vaniljainen vivahde ei sovi kaikkiin ruokiin, mutta toisaalta se taittaa soijan joskus turhankin voimakasta ominaismakua mukavasti esim. jälkiruoissa, smoothieissa ja palautusjuomissa. Eri valmistajien soijamaidoissa on isojakin makueroja.

Kaurajuomassa on enemmän (6,7 g) hiilihydraatteja kuin soijamaidossa ja myös kaloreita hieman enemmän (46 kcal / 100 g, kun soijamaidossa on 32 kcal). Kestävyysurheilijalle kauramaito saattaa siis olla hiilihydraatin lähteenä toimivampi. Kauramaitoa voidaan valmistaa lähituotantona Suomessa. Kauramaito sopii erityisen hyvin ruuanlaittoon ja kahviin, koska se ei juoksetu kuumennettaessa.

Miedon makuisessa riisijuomassa on niin ikään reilusti hiilihydraatteja (9,6 g / 100 g). Proteiinia riisimaidossa on alle 1 % ja lähes kaikki sen rasva on terveellistä tyydyttymätöntä rasvaa. Riisimaidolla on korkea glykeeminen indeksi, eli se nostaa verensokeria melko nopeasti.

Mantelijuomassa on pehmeän pähkinäinen maku, joten se sopii moneen ruokaan. Mantelit ovat mineraaliensa, antioksidanttiensa ja rasvan laatunsa vuoksi yksi maailman terveellisimmiksi rankatuista elintarvikkeista. Toisaalta mantelimaidossa on mantelia varsin vähän, vain pari prosenttia, ja paljon vettä. Energiaa sokeroimattomassa mantelimaidossa on kasvimaidoista vähiten, vain 13 kcal / 100 g. Manteleiden kasvatus vaatii paljon vettä, joten se ei juuri ole ympäristöystävällisempää kuin lehmänmaidon tuotanto.

Resepti

Itse tehty mantelimaito

Voit tehdä samalla reseptillä myös pähkinämaitoa:

  • 150 g manteleita tai pähkinöitä
  • 1,2 l vettä
  • ripaus suolaa

Liota manteleita (tai pähkinöitä) yön yli vedessä. Valuta vesi pois.

Laita mantelit, raikas vesi ja suola tehosekoittimeen. Halutessasi voit maustaa ripauksella vaniljasokeria. 

Sekoita aineksia tehosekoittimessa 1–2 minuuttia, kunnes seos on kermaisen pehmeää ja tasaista. 

Suodata mantelimaito ohuen kankaan läpi kulhoon. Voit käyttää esimerkiksi harsokangasta tai ohutta keittiöliinaa ja siivilää, ellet omista pähkinämaitopussia. Purista massaa varovasti käsin.

Käytä jäljelle jäävä massa esimerkiksi leivontaan tai myslipatukoiden aineksiksi.

Kaada maito tiiviiseen säilytysastiaan. Maito säilyy jääkääpissa noin 5 päivää.

TEKSTI MARIKA HEILIMO KUVA SHUTTERSTOCK

Vastaa