Hengitys haisee – lue lääkärin neuvot

Hengitys haisee ja saattaa samalla vihjata hoidettavasta vaivasta.
Lukulistalle
ClosePlease login

Ystävän, työkaverin tai puolison suusta leijaileva epämiellyttävä haju saa nyrpistämään nenää ja ottamaan puoli askelta taaksepäin. Jos hengitys haisee, miten siihen pitäisi reagoida?

Terveystalon johtava ylilääkäri, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Veli-Pekka Joki-Erkkilä sanoo, että pahanhajuisesta hengityksestä kärsivä ei yleensä itse tiedosta ongelmaansa.

– Ihminen ei haista oman hengityksensä hajua, oli se sitten hyvä tai paha. Hajuaisti tottuu nopeasti kaikenlaisiin hajuihin, mikä on pahanhajuisesta hengityksestä kärsivän kannalta harmillinen asia.

Intiimin ja kiusallisen vaivan puheeksi ottaminen on Joki-Erkkilän mukaan lähipiirin tehtävä.

– Hajusta tulisi huomauttaa kaikella rakkaudella, jotta henkilö voi tehdä asialle jotakin. Yleensä hengityksen epämiellyttävän hajun taustalla on jokin helposti korjattavissa oleva syy. Suuontelon bakteeritulehdus tai huolimaton hampaiden hoito aiheuttavat 80 prosenttia hengityksen hajuongelmista.

Joki-Erkkilä muistuttaa, että pelkkä hampaiden harjaus ei riitä.

– Myös hammasvälit ja kieli tulisi puhdistaa hammaspesun yhteydessä, etenkin jos kielen pinnalle kertyy vaaleaa bakteeripeitettä.

Bakteerit muhivat kuivassa suussa

Jäljelle jäävien 20 prosentin osalle Veli-Pekka Joki-Erkkilä listaa muun muassa kuivan suun ja tietyt lääkkeet, jotka voivat kuivattaa suuta ja vaikuttaa siten hengityksen hajuun.

– Suussa on aina jonkin verran bakteereja, jotka alkavat suun kuivuessa haista.  Purkan pureskelu ja veden juominen ovat hyviä tapoja huolehtia suun kosteudesta ja syljen erityksestä. Sylki on suun luonnollista pesuainetta, jonka eritystä kannattaa ylläpitää.

Myös nielurisojen krooninen tulehdus ja nielusta erittyvät proput voivat aiheuttaa suuhun pahaa makua ja hajua.

– Proppuja voi poistaa nielurisoista varovaisesti itse ja nielua voi huuhdella antimikrobisella suuvedellä. Nielurisaleikkausta suosittelen vasta, jos proppujen eritys on erittäin runsasta ja jatkuvaa.

Närästys polttelee nielua

Refluksitauti, jota tuttavallisesti myös närästykseksi kutsutaan, voi nostattaa vatsalaukun sisältöä ruokatorvessa ylöspäin ja aiheuttaa puoliksi sulaneen ruoan hajua hengitykseen asti. Yleensä vaiva hoituu poistamalla ruokavaliosta raskaat, rasvaiset ja mausteiset ruoat sekä käyttämällä tarvittaessa vatsahappojen eritykseen vaikuttavia happosalpaajalääkkeitä.

Joskus, mutta onneksi vain ani harvoin, pahanhajuinen hengitys on oire jostakin vakavammasta, kuten ruokatorven kasvaimesta, diabeteksesta tai maksa- ja munuaisvaivoista.

– Jos on käynyt hammaslääkärissä ja tehnyt kaikkensa raikastaakseen hengityksensä eikä tilanne muutu, kannattaa mennä lääkäriin, Veli-Pekka Joki-Erkkilä ohjeistaa.

Hengitys haisee, apua kotikonstein

Jos huolellinenkaan hampaiden harjaus ei poista hengityksen pahaa hajua, siitä voi pyrkiä eroon kotikonstein.

– Teen juonti sekä kardemumman tai persiljan pureskelu poistaa pahaa hajua.  Musta ja vihreä tee sisältävät polyfenoleja, jotka vähentävät hajun muodostusta. Persilja sisältää klorofylliä, joka toimii luonnollisena hengityksen raikastimena ja kardemumma antibakteerisia, hajua torjuvia ainesosia, Veli-Pekka Joki-Erkkilä kertoo.

Ksylitolia sisältävät purukumit, pastillit ja suusuihkeet sekä alkoholittomat suuvedet ovat hyviä hengityksen pikaraikastajia.

– Purkan jauhaminen lisää myös syljen eritystä. Sylki on suun luonnollista pesuainetta, jonka eritystä kannattaa ylläpitää. Kuivassa suussa bakteerit alkavat haista.

Mainos