5 vinkkiä tavoitteen asettamiseen

Lukulistalle
ClosePlease login

Tavoite on harjoittelun ydin. Pitkäjänteiseen treeniin on helpompi sitoutua, kun päämäärä on selkeänä ja kirkkaana mielessä. Tavoite auttaa yrittämään ja toistamaan harjoituksia säännöllisesti.

1. Kirjoita tavoite ylös

Tavoitteiden tulee olla sinulle merkityksellisiä ja tärkeitä. Kirjoita ne ylös selkeästi ja käytännönläheisesti niin, että tiedät, mitä kohti olet menossa. Kirjaa tavoitteet paperilapulle/kalenteriin/puhelimeen ja ”laita se takataskuun” tai muuhun vastaavaan paikkaan, jossa se muistuttaa sinua usein.
Esim. Osallistun maratonille tai parannan juoksun taloudellisuutta.

2. Positiivinen muoto

Kirjoita tavoite positiiviseen muotoon: Tavoittele sitä, mitä haluat saavuttaa – ei sitä, mitä haluat välttää. Myönteiseen muotoon asetetut tavoitteet liittyvät kiinteästi ja erottamattomasti motivoitumiseen ja ne lisäävät itseluottamusta ja hallinnan tunnetta omaa harjoittelua sekä mahdollista kilpailemista kohtaan.
Esim. Tavoitteeni on päästä maaliin tietyssä ajassa.

3. Saavuttamisen ajankohta

Tavoitteen tulee sisältää ajankohta, milloin haluat saavuttaa päämääräsi. Tässä kohtaa kannattaa huomioida tavoitteiden realistisuus: onko kirjaamasi tavoitteet varmasti mahdollista saavuttaa? Välitavoitteet voivat tuoda myös lisää motivaatiota harjoitteluun.
Esim. Tavoitteena on juosta alkukesällä puolimaraton. Sitä ennen juoksen keväällä 10 kilometrin kilpailun.

4. Suunnitelma

Laadi käytännönläheinen suunnitelma, jota noudattamalla saavutat tavoitteesi. Suunnitelman on hyvä olla mahdollisimman konkreettinen. Miten harjoittelet seuraavan kuukauden ajan, jotta tavoitteesi on mahdollista saavuttaa? Miten harjoittelet niitä ominaisuuksia ja taitoja, joita päämäärien saavuttaminen edellyttää?
Esim. Teen viikkokohtaisen suunnitelman tavoiteajan vaatiman vauhdin harjoittamiseksi.

5. Usko ja sitoutuminen

Mikä saa sinut uskomaan tavoitteen toteutumiseen? Mitä ihan pieniäkin tekoja voit tehdä jo tänään ja tällä viikolla, jotta päämääräsi on lähempänä toteutua? Pohdi myös miksi haluat saavuttaa tavoitteesi. Kun ymmärrät hyvin omaa ajatteluasi ja toimintaasi, voit harjoitella sekä mahdollisesti kilpailla laadukkaasti ja pitkäjänteisesti. Onnistumisen kokemus ja itseluottamus vahvistuvat, jos saavutettu asia on ollut tähtäimessä etukäteen ja sen eteen on tehty tietoista työtä. Haluamme nimittäin usein harjoitella erityisesti niitä asioita, joissa koemme onnistumisia.

Vinkit antoi urheilupsykologi ja psyykkinen valmentaja Tatja Holm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teksti Tatja Holm Kuvat Ari J. Hyytiäinen

Juttu julkaistu Juoksijassa 8/2019.

Vastaa