Unohda vanhat luentopäivät ja irralliset teoriat – Juoksuvalmentajakoulutus 2.0 vie valmennusosaamisen uudelle tasolle. Vauhtisammakon uuden ajan koulutus yhdistää käytännön, vertaistuen ja ajankohtaisen tiedon kokonaisuudeksi, joka kehittää aidosti ja antaa työkalut, jotka jäävät käyttöön pitkään koulutuksen jälkeenkin.
Vauhtisammakon Juoksuvalmentajakoulutus 2.0 tuo raikkaan tuulahduksen suomalaisen valmennuskoulutuksen kentälle. Kyseessä on kokonaisvaltainen uudelleenarviointi siitä, miten valmentajia tulisi kouluttaa 2020-luvulla.
Passiivisesta kuuntelijasta aktiiviseksi kehittäjäksi
Perinteisissä valmentajakoulutuksissa on tyypillisesti aina sama haaste: tietoa kaadetaan luentosalissa passiiviselle kuulijalle, ja parhaimmillaankin koulutus huipentuu yksittäiseen harjoitustyöhön. Teoriat jäävät helposti irralliseksi, eikä koulutus linkity käytännön valmennustyöhön.
Juoksuvalmentajakoulutus 2.0:ssa asetelma muuttuu: Tässä koulutuksessa toteutetaan sellainen kokonaisuus, jota pidämme itse täydellisenä – ja joka nostaa valmennuskoulutuksen uudelle tasolle.
Teoria kohtaa käytännön – ja valmentaja kasvaa
Koulutus rakentuu kolmen lähijakson, kahden webinaarin ja käytännönläheisten tehtävien ympärille. Teoreettinen viitekehys ei jää abstraktiksi, vaan se viedään konkreettisiin tilanteisiin: käytännön demot, ryhmätyöt ja todellisiin tilanteisiin perustuvat harjoitustyöt muodostavat koulutuksen ytimen.
Harjoitustyö ei ole irrallinen pakollinen suoritus, vaan osa koulutettavan omaa valmennustyötä. Työtä ohjataan mentoroinnin keinoin – aivan kuten korkeakoulujen opinnäytetöitä, mutta yhdistämällä oikeaan valmennustyöhön.
Harjoitustyötä työstetään ryhmässä, jossa jaetaan kokemuksia, ratkaisuja ja näkökulmia. Tämä vertaistuki rikastuttaa oppimista ja laajentaa osallistujien ajattelua.
Koulutuksessa haastetaan valmentajia siitä, millainen valmentaja itse on, mikä on oma valmennusfilosofia ja miten varmistaa oma kehittyminen.
Työkaluja, jotka jäävät käyttöön
Koulutuksen tavoitteena ei ole vain tiedon jakaminen, vaan valmentajan kokonaisvaltainen kehittäminen. Osallistujat saavat mukaansa konkreettisia työkaluja, joita voi hyödyntää omassa valmennuksessa vielä pitkään koulutuksen päättymisen jälkeen.
Yksinkertaisena esimerkkinä teoreettismallisesta koulutuksesta ilman käytännön kytkentää on, että käydään tarkalla tasolla vaikkapa kestävyyden lajit. Mutta ei käytännössä anneta työkaluja, miten lasketaan vauhdit erilaisiin harjoituksiin eritaustaisille urheilijoille.
Tai miten erilaisia harjoituksia voidaan seurata saamalla ne vertailukelpoisiksi indeksoimalla harjoitusdata.

Juoksuvalmennuksesta laaja sisältö, jota tarvitaan menestykselliseen valmentamiseen
Koulutuksessa lähdetään liikkeelle lajianalyysistä, kuten kuormittamisen periaatteet, kestävyyden lajeista ja biomekaniikasta sekä eri ominaisuuksien harjoittelusta ja käytännön toteutuksesta. Harjoittelun suunnitteluun paneudutaan samoin kuin harjoittelun toteutukseen, seurantaan ja testaukseen.
Voima- ja liikkuvuusharjoittelun periaatteisiin ja käytännön toteutukseen perehdytään yksityiskohtaisesti.
Koulutuksessa pureudutaan tarkasti myös kestävyyslajien erityiskysymyksiin, kuten esimerkiksi:
- Lämpötilan vaikutukset ja valmistautuminen siihen
- Vuoristoharjoittelu
- Naisurheilun erityiskysymykset
- Nuoren harjoittelu
- Ikääntymisen vaikutukset
- Kilpaileminen: kilpailuun valmistautuminen, kilpailusuunnitelma (mm. ravinto, nesteytys, taktiikat, vauhdinjako), kilpailusta palautuminen
- Eri kestävyyslajien käyttäminen harjoittelussa
Koulutus, joka jättää jäljen
Vauhtisammakon Juoksuvalmentajakoulutus 2.0 on suunnattu kaikille, jotka haluavat kehittyä valmentajina – olipa sitten taustalla urheiluseura, liikuntaryhmä tai yksilövalmennus.
Vauhtisammakon Juoksuvalmentajakoulutus 2.0:n kouluttajat
Jani Lehtinen
Juoksuvalmentajakoulutus 2.0:n päävalmentaja. Jani Lehtinen on olympiatason kilpakävelijä ja kokenut valmentaja, joka on kouluttanut mm. Suomen Urheiluliiton ja Team Finlandin ohjelmissa. Erikoistunut kestävyyslajien fysiologiaan, testaukseen ja monipuolisen harjoittelun yhdistämiseen lajiharjoitteluun. Hän on tunnettu selkeästä ja käytännönläheisestä opetustyylistään.
Mikko Liukka
Mikko Liukka on toinen kouluttajista ja Vauhtisammakon perustaja. Hän on pitkän linjan juoksuvalmentaja ja juoksuun erikoistunut PT, jonka vastuulla on erityisesti juoksua tukeva voima- ja liikkuvuusharjoittelu ja juoksutekniikan suoraviivainen kehittäminen ennennäkemättömän tehokkaasti.
Mikä Vauhtisammakko?
Vauhtisammakko on vuonna 2003 perustettu liikuntapalveluyritys, joka tarjoaa laajasti valmennusta ja palveluita kaiken kuntoisille juoksijoille ja kuntoilijoille sekä kaikille liikunnallisista elämäntavoista kiinnostuneille. Lue lisää palveluistamme osoitteesta: vauhtisammakko.com
Teksti jani lehtinen Kuvat vauhtisammakko