Valitse juoksukengät eri lenkkien mukaan

Valitse juoksukengät eri lenkkien
Lukulistalle
ClosePlease login

Vähänkään enemmän ja erilaisilla vauhdeilla lenkkejä juoksevan kannattaa miettiä useiden kenkäparien käyttöä. Siten saat harjoituksista enemmän irti ja keho kehittyy monipuolisemmin – mikä ehkäisee rasitusvammoja.

Erilaisten kenkien hyödyt alkavat tulla esiin silloin, kun viikoittaisten lenkkien määrä kasvaa kolmesta ylöspäin ja ohjelmaan tulee eripituisia ja eri vauhdeilla tehtäviä lenkkejä.

Junnaamalla yhdellä ja samalla kenkäparilla lenkistä toiseen voi kehittyminen hidastua ja rasitusvammojen riski kasvaa – ja tätähän ei yksikään juoksija halua!

Myös välipohjien kimmoisuus häviää nopeammin, jos samaa kenkäparia käyttää jatkuvasti. Ja eron saattaa huomata jopa lenkkien välillä.

”Juostessa kengän välipohjasta pumpataan jatkuvasti ilmaa pois. Aukottomasti ei voida määritellä, meneekö kimmoisuuden palautumiseen neljä vai 24 tuntia”, ASICS Brand Trainer Matias Anthoni kertoo.

”Mutta eron kyllä huomaa, jos käyttää samoja juoksukenkiä koko ajan verrattuna siihen, että käyttää viikon aikana eri malleja rinnakkain.”

Matias Anthoni vastaa Suomessa ASICSin jälleenmyyjien koulutuksesta kenkien saloihin.

Vaihtoehdot pitkille, päivittäisille ja nopeille lenkeille

Otimme tätä juttua varten tarkasteluun kuusi ASICS-mallia ja rakensimme niistä kolmelle erilaiselle lenkille sopivan kenkäkierron sekä neutraaleille askeltajille että pronaatiotukea kaipaaville.

Lenkkityypit tarkastelussa ovat pitkät ja palauttavat lenkit, päivittäiset peruslenkit sekä vauhtilenkit.

Neutraalin askeltajan valinta pitkille ja palauttaville lenkeille on muhkeaa mukavuutta tarjoava GEL-Nim bus 26. Päivittäisiin peruslenkkeihin sopii hieman vähemmän vaimennettu toinen klassikkomalli GEL-Cumulus 26.

Pronaatiotukea kaipaavan juoksijan valinta pisimmille lenkeille on GEL-Kayano 31. Peruslenkeille puolestaan tukea tuo GT-2000 12. Vauhdikkaampien lenkkien osalta pronaatiotuen merkitys on vähäisempi, koska juoksu tapahtuu enemmän päkiöillä. Ja näitä lenkkejä tulee yleensä myös juostua harvemmin. ”Yksi lenkki ilman pronaatiotukea ei venettä kaada”, Anthoni kertoo.

Vauhdikkaan kengän valintakriteeriksi vertailussamme otetaan juoksijan oletettu nopeus. ”

Jos juoksuvauhti on 5.00–5.30 minuuttia/kilometri Novablast toimii hyvin. Jos vauhti on tätä nopeampi, esimerkiksi 4.30 minuuttia/kilometri, kannattaa harkita Superblastia vauhtikengäksi”, Anthoni vertailee.

Novablast 4 on menevä ja kimmoisa kenkä, joka on samalla erittäin mukava. Superblast 2 on edellisen vielä kimmoisampi versio, jonka välipohjassa on lisäksi myös FF Turbo materiaalia.

”Samaa välipohjaa käytetään myös kisakengässämme Metaspeedissä.”

Nyrkkisääntö kengän valitsemiseen on yksilöllinen tuntuma. Kenkiä sovitettaessa kannattaa niillä ottaa mahdollisuuksien mukaan muutama juoksuaskel jo kaupassa.

”Jos kokeilet kenkää ja se tuntuu hyvältä, ei valinta voi mennä väärin.” 

PITKIEN LENKKIEN KENGÄT

ASICS GEL-Nimbus 26

  • Maksimaalista vaimennusta ja mukavuutta pitkille ja palauttaville lenkeille. Neutraalille askeleelle.

 

ASICS GEL-Kayano 31

  • Mukavuutta ja maksimaalista vaimennusta kilometrikoneille pronaatiotuella

PERUSLENKKIEN KENGÄT

ASICS GEL-Cumulus 26

  • Monipuolinen juoksukenkä päivittäiseen harjoitteluun reilulla vaimennuksella. Hyvä lisä kenkäkiertoon GEL-Nimbuksen rinnalle.

 

ASICS GT-2000 12

  • Lievästi pronaatiotuettu jalkine päivittäisille lenkeille. Sopii GEL-Kayanon kaveriksi tukea tarvitseville.

VAUHDIKKAIDEN LENKKIEN KENGÄT

ASICS Novablast 4

  • Monipuolinen kenkä, joka ohjaa askelta voimakkaasti eteenpäin. Reilua vaimennusta ja kimmoisuutta samassa paketissa.

 

ASICS Superblast 2

  • Kevyempi ja kimmoisampi serkku Novablastille. Ominaisuudet tulevat parhaiten esiin kovemmilla vauhdeilla.

Pronaatio, ylipronaatio

JUOKSUKENKIIN tutustuessa törmää nopeasti termeihin pronaatio tai ylipronaatio. Niitä käytetään osin ristiin, vaikka merkitys on eri.

”Pronaatiolla tarkoitetaan nilkan sisään kiertoa, mikä on kehon tapa vaimentaa iskutusta”, ASICSin Anthoni kertoo.

”Kuitenkin jos pronaatiota on liikaa, jolloin kyse on ylipronaatiosta, saattaa se altistaa juoksijan rasitusvammoille.”

Pronaation yleisyys väestössä vaihtelee eri tutkimusten mukaan. Anthonin mukaan pronaatiotuettuja kenkiä myydään Suomessa ja Pohjoismaissa suhteellisesti vähemmän kuin vaikkapa Baltiassa. Voidaan siis valistuneesti arvioida, että Suomessa turhan harva luottaa tuettuihin kenkiin, vaikka tarve ehkä olisi.

”Moni turhaan yhdistää tuetut kengät takavuosien jäykkiin ja painaviin kenkiin, mutta esimerkiksi uudet GEL-Kayanot ovat täysin eri maata. Ne ovat muiden malliemme tapaan keveitä ja joustavia.”

Turhaa hätiköintiä vaihtamisen suhteen ei kannata kuitenkaan tehdä.

”Jos ei ole ollut huolia ja vammoja neutraalien kenkien kanssa, ne toimivat varmasti jatkossakin”, Anthoni muistuttaa. 

Vastaa