Kestävyysjuoksijoiden Etelä-Afrikan vuoristoleiriltä hyviä kuulumisia

Lukulistalle
ClosePlease login

Iso joukko suomalaisia kestävyysjuoksijoita on harjoitellut perinteisellä sydäntalven vuoristoleirillä Etelä-Afrikan Dullstroomissa 2000 metrin korkeudella.

Tänä vuonna leirivahvuus oli 11 urheilijaa: Camilla Richardsson, Nathalie Blomqvist, Sofie Lövdahl, Katri Niemistö, Eemil Helander, Mika Kotiranta, Samuel Auvinen, Topi Raitanen, Joonas Rinne, Arttu Vattulainen ja Otto Kaario. Suomen joukkueen valmentajana leirillä oli Rami Virlander ja lihashuoltajana Heli Liimatta. Osa juoksijoista on jo kotiutunut takaisi Suomeen ja aloittanut hallikautensa, mutta esimerkiksi Topi Raitanen ahkeroi vuoristossa vielä täyttä häkää.

Soittelimme tammikuun lopulla Dullstroomiin ja kuulostelimme suomalaisten leiritunnelmia.

Rami Virlander: ”Onnistunut leiri menossa!”

– Hyvin on mennyt! Terveys ja jalat ovat kaikilla kunnossa, saattoi valmentaja Virlander todeta tyytyväisenä.

– Osalla juoksijoista on hallikisat mielessä, osa keskittyy puhtaasti peruskunnon hankintaan.

Dullstroom sijaitsee kolmen tunnin automatkan päässä Johannesburgista. Kaupunkia ympäröi avara maalaismaisema ja juoksijoille mainio hiekkateiden verkosto. Lähin juoksurata, nurmikenttä, sijaitsee 20 minuutin automatkan päässä Belfastin kaupungissa, jossa korkeutta on 1850 metriä. Jonkin verran kauempana on lähin kestopäällysterata Ermelossa, 1750 metrissä.

Tämän vuoden leiriä sävyttivät kaupunkiin muutaman kerran päivässä kohdistuneet sähkökatkot, jotka johtuivat paikallisen energiayhtiön huoltotöistä. Niistä tuli kuitenkin aina infoa etukäteen, joten käytännön elämän pystyi sopeuttamaan katkoksiin.

– Rauhoittaa elämää kummasti, Virlander naurahti sähkökatkoksista.

Nathalie Blomqvist (edessä) ja Camilla Richardsson vetivät yhteisiä mäki-intervalleja Dullstroomissa.

Oma fiilis on paras palaute Nathalie Blomqvistille

Nathalie Blomqvistille vuoristoharjoittelusta on kertynyt jo kokemusta, nyt on menossa kolmas leiri korkealla. Myös Pajulahden alppimajaa hän on hyödyntänyt.

Marraskuun Blomqvist vietti Portugalissa meren rannalla valmistautuessaan joulukuun alussa pidettyihin EM-maastoihin, joista tuli mukava kahdeksas sija alle 22-vuotisten 6 kilometrillä. Kuukautta aikaisemmin hän voitti PM-maastojen naisten 10 kilometriä.

– Vuoristoharjoittelusta on ollut minulle hyötyä, sen jälkeen on juoksu kulkenut aina tosi hyvin. Verikokeiden mukaan hemoglobiini on noussut, mutta oma fiilis on kuitenkin aina paras palaute, IK Falkenia edustava juoksija kertoo.

Dullstroomissa Blomqvist vietti peräti viisi viikkoa. Hän saapui paikalla jo joulukuun lopulla ja palasi Suomeen tammi-helmikuun vaihteessa. Edessä on hallikausi, eikä pääsy EM-halleihinkaan ole Blomqvistin mielestä täysin poissuljettu vaihtoehto.

– Leiri sujui hyvin. Sopeuduin yllättävän hyvin korkeaan ilmanalaan. Valmentajani Tom Andtbacka oli tehnyt minulle ohjelmat valmiiksi, joiden mukaan harjoittelin, Blomqvist kertoi tyytyväisenä.

Hän myös kehui isolla porukalla harjoittelua. Treeniseurana oli muun muassa luxemburgilainen keskimatkojen juoksija Vera Hoffmann.

Eemil Helander toipunut viime kesän nilkkavammastaan

Eemil Helanderille viime kausi oli murheellinen, kun keväällä vahvana orastanut kunto tuhoutui nilkan murtumiseen kesän ensimmäisessä estejuoksukilpailussa Belgiassa. Loppukesästä JKU:n juoksija pääsi jo kilpailemaan, mutta pitkän tauon jälkeen tuloskunto ei tietenkään ollut paras mahdollinen.

– Nyt tilanne nyt hyvä vaikean kesän jälkeen. Nilkka vaati kuntoutusta ja jumppaamista vielä syksyllä, mutta lokakuun alusta lähtien harjoittelu on sujunut hyvin, Helander kertoi.

Marraskuun Helander vietti Pajulahdessa alppimajaa hyödyntäen. Dullstroomissa hän on 3,5 viikkoa ja höysteeksi muutamia päiviä Pajulahdessa.

– Tämä on toinen leirini korkealla, joten tiesin mitä on odotettavissa. Se vaatii napsun pois juoksuvauhdeista täällä korkealla. Vuoristosta minulla on hyvät kokemukset viime kevään perusteella, kun olin huhtikuussa Flagstaffin leirillä Arizonassa. Sinne on aikomus mennä uudestaan keväällä.

Helanderille vuoristoleiri on pohjan rakentamista kesää varten, vaikka matkan jälkeen ohjelmassa onkin SM-hallikisat.

– Peruskestävyyden ja vauhtikestävyyden linjalla mennään. Täällä on hyviä hiekkateitä, joilla pystyn tekemään kaikki harjoitukseni, juoksija kehui Dullstroomin olosuhteita.

Mika Kotiranta (edessä oikealla) nautti Dullstroomin avarista lenkkimaisemista yhdessä Camilla Richardssonin, Nathalie Blomqvistin, Samuel Auvisen ja Joonas Rinteen kanssa. Valmentaja Rami Virlander opasti lenkkiä autollaan ja väliajoillaan.

Mika Kotiranta rakentaa ehjää harjoituskautta

Joensuun Katajan Mika Kotiranta teki viime kesänä kotikaupungissaan Kalevan kisoissa läpimurron voittamalla sekä 5000 että 10000 metrin mestaruudet. Valmistautuminen ensi kauteen on sujunut hyvin, ja Kotiranta on Etelä-Afrikassa neljä viikkoa.

– Tämä on minulle ensimmäinen vuoristoleiri. Pieni arvoitus uusi tilanne on, vaikka olen perehtynyt asiaan hyvin etukäteen. Leirin alun otin varovasti ja kuulostelin kuinka kroppa reagoi, mutta suunnitelmien mukaan on mennyt alusta lähtien, juoksija saattoi todeta.

Kotiranta kertoo porukalla harjoittelun olevan mukavaa, kun ei tarvitse treenata yksin. Avarat maisemat ja hyvät lenkkitiet saavat myös kiitosta.

– Leirin jälkeen juoksen SM-hallit, mahdollisesti myös PM-hallit ennen niitä, mutta ilman virittelyä perusharjoittelun lomassa.

Keväällä Kotirannalla on monen muun juoksijan tapaan ohjelmassa vuoristoleiri Flaggstaffissa. Kesään Tuomo Lehtisen valmennuksessa oleva juoksija katsoo luottavaisena, varsinkin kun nyt on rakentumassa toinen vuosi ehjää harjoittelua.

Team Finlandin Dullstroomin vuoristoleirin ensimmäinen ryhmä yhteiskuvassa: vasemmalta lukien Samuel Auvinen, Mika Kotiranta, valmentaja Rami Virlander, Joonas Rinne, Nathalie Blomqvist, Camilla Richardsson, Katri Niemistö, Sofie Lövdahl ja lihashuoltaja Heli Liimatta.

Punasolumassa kertoo parhaiten korkealla harjoittelun vaikutuksista

Vuoristoharjoittelu on ollut juoksijoille ja valmentajille mielenkiintoinen keskustelunaihe ja vuosikymmenet. Korkeassa ilmanalassa harjoittelu parantaa elimistön hapenkuljetuksen kapasiteettia selvästi. Tietoa aiheesta löytyy jo runsaasti, mutta myös uskomuksia puolesta ja vastaan.

Kestävyysurheilijat ovat päässeet nauttimaan Olympiakomitean kestävyyslajien yhteistyöhankkeesta, johon on kuulunut myös veren punasolumassan mittauksia. Sen hankaluutena on kallis hinta ja käytännön rajoitteet ja saatavuus. Suomessa mittausta on pystytty tekemään toistaiseksi vain Hulassa, Helsingin Urheilulääkäriasemalla.

– Olemme pystyneet hyödyntämään yhteistyötä 4–5 vuoden ajan. Punasolumassa on paras mittaus vuoristoharjoittelun hyödyn seurantaa, mutta toki hyödyt näkyvät muidenkin veriarvojen avulla, Virlander kertoo.

Varsinkin pohjoismaisten urheilijoiden suosiossa olevan Dullstroomin keksi aikoinaan seudulla asunut Olli-Pekka Kärkkäinen. Paikkaa hyödynsivät aikoinaan jo Janne Holmén ja Jukka Keskisalo. Esimerkiksi norjalaiset Ingebrigtsenin veljekset ovat olleet vakiokävijöitä kaupungissa, vaikka tänä vuonna kansainvälisten juoksijoiden trafiikki on ollut hiljaisempaa.

Teksti: Ari Paunonen

Artikkeli Kestävyysjuoksijoiden Etelä-Afrikan vuoristoleiriltä hyviä kuulumisia julkaistu alunperin sivulla Yleisurheilu.fi

Mainos