Kestävyysjuoksulla kulkee kovaa, mutta taso on kapea

kestävyysjuoksulla
Nathalie Blomqvist, Sara Lappalainen ja Kristiina Mäki Vaasan Kalevan kisojen 1500 metrillä. Kuva SUL tiedotus
Lukulistalle
ClosePlease login

Harvoin on kestävyysjuoksuihmisenä saanut nähdä niin monta nautinnollisen hyvää kilpailusuoritusta kuin tänä kesänä. Etenkin suomalaisnaiset ovat ilahduttaneet laajalla rintamalla. Käydäänpä läpi kaikki matkat laji lajilta.

800 metriä

Eveliina Määttänen on jo hätyytellyt Sara Lappalaisen SE-aikaa juoksemalla 1.59,59. Samaan aikaan Lappalainen on hieman salavihkaa noussut superkuntoon. Määttänen juoksi Kalevan kisoissa vain 400 metriä, joten superkaksikon kohtaamista ei nähty. Lappalaisen 2.00,33 omalla vedolla tuulisessa säässä oli todella kova juoksu. Kun sopiva juoksu tulee, painuu SE alle 1.59. Ja mikä ihaninta, sen voi tehdä kumpi tahansa. Molemmat nähdään Pariisin olympialaisissa.

Kärkikaksikon takana viime vuoden nousija oli Veera Mattila. Hän ei ole vielä päässyt viime kauden tasolleen, jolloin hän juoksi upeasti 2.01,12. Tämän kesän nousija on ollut Veera Perälä. Valmentaja Jan Petracin linja tuntuu sopivan hänelle. Ennätys on parantunut kolme sekuntia aikaan 2.03,38. Ilahduttavaa on ollut myös 17-vuotiaan Elle Cederin meno. Olli Pulkkasen valmennettava on juossut jo 2.06,22. Muutama vuosi sitten ei naisten kasilla edes haaveiltu tällaisesta tasosta. Kollektiivista kehitystä on todellakin tullut.

Miesten puolella myös Petracin ryhmään kuuluva 21-vuotias Benjamin Lee on pudottanut ennätyksestään reilun sekunnin, nyt se kirjoitetaan 1.47,83. Joonas Rinne on keskittynyt 1 500 metrille, mutta eiköhän loppukaudesta muutama mojova kasisatanenkin nähdä. Kalevan kisoissa hän oli ykkönen.

Kärjen takana on tukku lupaavia nuoria miehiä. 19-vuotias komearaaminen Oliver Asikainen on juossut 1.50,09, saman ikäinen Joona Heiskanen 1.51,14. Vuotta vanhempi Veikko Korpikallio oli ilahduttavasti Kalevan kisojen neljäs. Koko kolmikolla on hyvä mahdollisuus alittaa 1.50 jo tällä kaudella.

Mustafe Muuse ja Joonas Rinne pitivät vauhtia Kalevan kisojen 1500 Kolmantena seuraava Aleksi Kivelä oli kolmas myös podiumilla. Kuva SUL tiedotus

1 500 metriä

Joonas Rinne teki sen vihdoinkin eli laittoi Pekka Vasalan ikivanhan SE:n romukoppaan. 3.35,20 ei ole vielä Rinteen raja tällä kaudella. Sekunnin verran on mahdollista parantaa, jopa alle 3.34. Pariisin olympiapaikka on aivan kintaalla. 5 000 metrin mies Mustafe Muusekin napautti alle 3.40. Sen sijaan selkävaivoista kärsinyt Santtu Heikkinen ei ole vielä päässyt viime kauden tai hallikauden lentoon. Jos mies pysyy terveenä, loppukesästä voi hyvinkin taas kulkea.

Nathalie Blomqvist juoksi jo toukokuussa ennätyksensä 4.04,76, mutta jäi Kalevan kisoissa Sara Lappalaiselle selvästi. Tässäkin lajissa Lappalaisen SE 4.02,35 natisee vielä kesän aikana. Ilona Mononen on keskittynyt esteisiin, eikä ole vielä tätä matkaa juossut. Kärjen takana onkin valitettavan pitkä noin 20 sekunnin tyhjä aukko. Moni tuntuu pääsevän 4.25-30 haarukkaan, muttei siitä eteenpäin. Ero on valtava.

Nathalie Blomqvist ei pelkää vauhdinpitoa. Nina Chydenius on tehnyt hämmästyttävän tulosloikan tänä vuonna. Kuva SUL tiedotus

5 000 metriä

Nathalie Blomqvistin SE 14.44,72 ja viides sija Rooman EM-kilpailuissa olivat huikeaa katsottavaa. Kehitys laukkaa nyt huimaa vauhtia, eikä sen pysähtymisestä ole merkkejä. Ilahduttavaa on, että Blomqvist on sanonut suoraan, ettei tyydy Euroopan tasolle, vaan haluaa pärjätä myös globaaleissa arvokilpailuissa. Rohkean päättäväistä puhetta. Camilla Richardssonin keskittyessä maratoniin ja Monosen esteisiin, on Blomqvistin takana 40 sekunnin aukko konkari Nina Chydeniukseen. Hänen takanaan onkin jo minuutin reikä kaikkiin muihin. Kärki on terävä, mutta yleistaso perin heikko.

23-vuotias turkulainen Mustafe Muuse paineli Belgiassa kesäkuussa 13.30,04. Se on kovin suomalaisaika 26 vuoteen. Kuten tyttöystävällään Blomqvistilla, myös Muusella on terve asenne. Hän ei ujostele puhua Lasse Virénin SE-ajan lyömisestä. Ehkä se ei vielä tänä kesänä ole realismia, mutta ensi vuonna on kaiken osuessa nappiin. Tänä vuonna Janne Ukonmaanahon tiimiin siirtynyt Muuse on parantanut ennätystään jo 21 sekuntia. Samaan tiimiin kuuluva samanikäinen Eemil Helander juoksi viime vuonna 13.40. Nuoret hurjat lähtivät Kalevan kisojen tuulisessa kelissä painamaan vuorovedolla selvästi alle 13.30-vauhtia. Vauhti toki laantui, mutta oli hieno osoitus ennakkoluulottomasta rohkeudesta. Muuse oli kirissä vahvempi, mutta Helander on kuntoutumassa ennätystasolle, kunhan sopivia kisoja tulee kohdalle. 21-vuotiaan Mikko Kauppisen kehitystä on kiinnostavaa seurata. Nyt ennätys kirjoitetaan lukemin 14.12,32. Nuorempi polvi huolettaa. Vain kolme alle 23-vuotiasta kaveria on alittanut tänä vuonna 15 minuuttia.

10 000 metriä

Yksi Rooman EM-kilpailujen sykähdyttäviä hetkiä oli 34-vuotiaan Nina Chydeniuksen taistelu kympillä peräti kahdeksanneksi ajalla 32.16,85. Ennätys on parantunut vuodessa yli minuutin, eikä kehittymiselle ole tässäkään iässä vielä mitään esteitä. Upea venyminen. Myös Alisa Vainion ennätysparannus (32.35,87) oli ilahduttava. Sitten mennäänkin jo päälle 35 minuutin aikoihin, mistä on valitettavan pitkä (lue: noin kilometrin) matka arvokisatasolle.

Miesten puolella on jämähdetty 29 minuutin väärälle puolelle. Mika Kotiranta ja Leevi Keronen ovat vasta 24-vuotiaita, mutta kehitys pitäisi saada laukkaamaan kovalla vauhdilla. Vertailun vuoksi: Ruotsissa kolme miestä on tällä kaudella alittanut 28.30, kruununa Andreas Almgrenin huikea 26.52,87. Puolen tunnin alittajia on 16. Meillä vastaavat lukemat ovat nolla ja kolme. Viimeksi suomalaisjuoksija on alittanut 29 minuuttia vuonna 2018, kun Arttu Vattulainen juoksi 28.48. Sitä edellisen kerran Jussi Utriainen vuonna 2010. Koko 2000-luvulla 29 minuutin alittajia on vain kuusi. Korutonta kertomaa. Asetamme tälläkin matkalla toiveet Mustafe Muuseen.

3000 metrin esteet

Vasta 20-vuotias Ilona Mononen kokeili esteitä ensi kertaa viime kaudella. Nyt hän on lajin SE-nainen ja EM-kuutonen. Oma paras laji on löytynyt fantastisen nopeasti. Ja mikä parasta, Mikko Rajaniemen valmentamalla nuorella naisella on rutkasti varaa kehittyä. Pariisin olympiapaikka on siinä ja siinä. Mononen ei ole vielä tällä kaudella sileitä matkoja juossut, mukava nähdä loppukaudesta, miten ne kulkevat. Tuskin kovin hiljaa. 22-vuotiailla Janette Vänttisellä, Alisa Virtasella ja Katariina Kärkkäisellä on ainakin esimerkki lähellä. Vuosi sitten Mononen juoksi samaa vauhtia kuin he nyt.

Topi Raitanen teki mainion juoksun EM-alkuerissä. Sen jälkeen oli palautumisongelmia, eikä finaalista tullut yhtään mitään. Paavo Nurmi Games ja Kalevan kisat menivät nekin pieleen. Pariisin olympiapaikka jäi haaveeksi. Tämän kauden jälkeen on tiukan analyysin paikka.

Eemil Helander juoksi jo kolme vuotta sitten 8.39,75. Potentiaalia on hurjasti, kunhan jalat estejuoksun iskutusta kestäisivät. Muita yhdeksän minuutin alittajia ei ole tänä vuonna näkynyt. Nuorista 20-vuotias Oscar Nyholm on potentiaalinen tyyppi. Hän juoksi viime vuonna 9.13, mutta tänä vuonna ei ole vielä kulkenut samaan malliin.

Maraton

Alisa Vainio juoksi viime vuoden helmikuussa SE:n 2.27.26. Joulukuussa Camilla Richardsson paransi sitä aikaan 2.24.38. Jälkimmäinen lähtee Pariisin olympialasiin, mahdollisuuksia on erinomaiseen sijoitukseen. EM-Roomassa kaikki meni pieleen, kun hänen koko mukana ollut omaisuutensa urheiluvarusteita myöten varastettiin. Pariisissa nähdään taatusti sisuuntunut juoksija. Nina Chydenius juoksi pari vuotta sitten 2.32,

mutta keskittyy nyt ratamatkoille. Kolmikon takana on hiljaista. Kolmen tunnin alittajia löytyy 27, heistä vain seitsemän alle 30-vuotiaita.

Miehissä viime vuosien ykkösmaratoonarimme Arttu Vattulainen ripusti juoksukengät naulaan. 2.25 alittajia löytyy kausitilastosta neljä, 2.30 alittajia kuusi. Kunpa vielä joskus löytyisi joku yltiöpäinen nuori mies, joka haluaisi mitata itseään nimenomaan maratonilla. Rehellisesti sanottuna siihen on hiukan vaikea uskoa.

Lue myös:

Janne Holmén: Juoksun trendit

Teksti Lauri Hollo

Vastaa