Trailmap kokoaa eri polkutietokannat, karttapohjat ja kätevät toiminnot yhteen palveluun. Reittejä voi suunnitella ja halutessaan siirtää muihin ympäristöihin. Karttapohjiakin voi pikku kikkailulla viedä Garminin laitteisiin.
Suomalainen Trailmap yhdistää Maanmittauslaitoksen (MML) ja OpenStreetMapin (OSM) polkutietokannat samalle kartalle, tiettävästi ainoana palveluna tällä hetkellä. Harrastajat ovat tuoneet OSM-kartalle hyviksi kokemiaan polkuja, joita MML ei tunne. Siten mukaan on päässyt myös pikkuisia polkuja, jotka kuitenkin sopivat polkujuoksijalle tai maastopyöräilijälle.
Samaan karttapohjaan voi vielä tuoda lämpökartat Strava-palvelun käyttäjien liikkeistä. Näin myös kartoittamattomista – mutta oikeasti käytetyistä – reiteistä pääsee jyvälle. Käytössä on sangen kattava aineisto polkulenkkireitin suunnitteluun. Karttapohjissakin on valinnan varaa, ja ne ovat mukavasti yhdisteltävissä. Oletuspohja ”3D MTB” sisältää MML:n maastokartan ja OSM-kartan ryyditettynä rinnevarjostuksella, joka auttaa maallikkoa havaitsemaan ja ymmärtämään korkeus eroja. Karttatasoja voi lisäillä – tai poistaa – melko vapaasti mieltymystensä mukaan. Tarjolla on myös muun muassa suunnistuskartta ja MML:n ilmakuva.
Reitit jakoon linkillä tai tiedostona
Palvelun laajaa polkuverkostoa hyödyntävän reitin voi halutessaan suunnitella ja piirtää etukäteen ennen lenkkiä. Älykäs piirtotyökalu noudattelee polku- ja tieverkoston muotoja mukavasti, joskin MML:n aineiston päällä tämä ei onnistu. Pikku puutteen voi onneksi tarvittaessa kiertää siirtymällä suorien viivojen piirtotyökaluun. Suurin osa poluista ja muista aineistoista tulee OSM:n puolelta ja on siten reititettävissä automaattisesti.
Piirtely onnistuu mukavasti jopa kännykän näytöltä. Tehdyn reitin voi jakaa linkillä, jonka voi lähettää eteenpäin sähköpostilla tai millä tahansa pikaviestimellä. Trailmapilla tehdyt reitit ovat myös siirrettävissä gpx-muodossa mihin tahansa tätä yleistä tiedostomuotoa ymmärtävään palveluun, sovellukseen, urheilukelloon tai muuhun laitteeseen.
Trailmapin mobiiliversio toimii Androidja Apple-laitteiden selaimissa. Sitä voi siis käyttää ilman erillistä asentamista, ja sitä ei edes löydy sovelluskaupoista. Trailmapin voi toki asentaa selaimella laitteen kotinäytölle, josta sen saa nopeasti avattua. Mobiiliversiota voi käyttää lenkin aikana, jos vain nappaa kännykän tai tabletin mukaan matkaan. Se paikantaa käyttäjänkarttapohjalle, joten polkunäkymiä voi hyödyntää piirtämättä reittiä etukäteen. Trailmapin karttapohjat ovat siirrettävissä Garminin laitteisiin, mutta tämä vaatii pienehköä kikkailua. Palvelu opastaa operaation suorittamiseen trailmap.fi/garmin-kartta/.
Fillarilähtöisyys ei haittaa
Trailmap on syntynyt ensisijaisesti maastopyöräilijöiden tarpeista. Polkujuoksijan ei kuitenkaan tarvitse tästä välittää. Fillarilähtöisyys näkyy käytännössä vain siinä, että Trailmap esittää värikoodatun tiedon polkujen vaativuudesta maastopyöräilijän näkökulmasta.
Tieto väylän vaikeusasteesta eli teknisyydestä tulee OSM:n tietokannan poluista – joskaan ei aivan jokaisesta, sillä kyseinen tägi ei ole pakollinen – ja se on laadittu nimenomaan maastopyöräilijän näkökulmasta. OSM:ssä ei itse asiassa ole lainkaan tägiä, jolla vaativuutta voisi kuvata polkujuoksijan kannalta. Tämä ei kuitenkaan ole polkujuoksijalle ongelma.
Trailmap tuntee pieniäkin polkuja
Jalkaisin eteneminen vaikeassakin maastossa kun on lähtökohtaisesti helpompaa kuin fillarilla kikkailu. Juoksija voi tulkita vaativuusluokitusta karkeasti ottaen niin, että vaikeimmatkin, punaiseksi merkityt MTB-reitit ovat polkujuoksijalle vielä aivan käyttökelpoisia uria, toki toisinaan raskaammanpuoleisia tai hitaahkoja. Vastaavasti helpot vihreät ja keskivaikeat keltaiset ovat polkujuoksijalle enemmän tai vähemmän ripeitä reittejä.
Vahva suositus
Monet Trailmapin ominaisuuksista löytyvät muistakin liikuntasovelluksista, mutta ne voivat olla kuukausimaksun takana tai hajallaan eri palveluissa. Varsinkin ilmaisuuteensa nähden Trailmap on erittäin näppärä ja monipuolinen apu uusien polkujen etsijälle. Myös ohjeita on hyvin tarjolla, ja palvelun blogista löytää uusia vinkkejä Trailmapin hyödyntämiseen. Trailmap toimii osoitteessa trailmap.fi sekä pöytätietokoneilla että mobiililaitteilla.
OMAT POLUT MAAILMANKARTALLE
Trailmapin kehittäjä Markus Suomi kertoo, että Trailmapin yksi tavoite on ollut innostaa harrastajia lisäämään OpenStreetMapiin polkuja, jotka sieltä vielä puuttuvat.
Liekö kunnia Trailmapin vai koronaviruksen aiheuttaman ulkoilubuumin – vai molempien – mutta juuri viime vuonna palveluun kirjattujen polkukilometrien määrä lähti jyrkkään kasvuun. Tämä jos mikä on vapaaehtoistyötä, jolla on merkitystä. OSM:n polkuaineistoa hyödyntävät lukuisat muutkin liikuntasovellukset ja -palvelut, joten polkutiedoilla on laaja yleisö.
Työ ei kuitenkaan ole vielä valmis. Osassa kaupunkialueista verkosto on jo varsin kattava, mutta tekemistä riittää sekä asutuskeskusten lähellä, kansallispuistoissa että miljoonien polkukilometrien erämaissa.
Trailmapin blogissa on hyvä ohjeistus polkujen lisäämiseen OSM:n kartalle. Mukana on myös video, josta näkee näppärästi, miten touhu onnistuu Trailmapin kautta, OSM:n omaa iDeditoria hyödyntäen.
Piirtämisen tueksi voi ensin avata Trailmapin puolella lisäyksen sisältävän gpx-jäljen, ja sitten kutsua iD-editoria Trailmapin karttanäkymän vasemman laidan info-painikkeen kautta. Näin editori aukeaa kätevästi juuri oikeasta kohdasta niin, että myös gpx-jälki on näkyvillä.
Lue myös Rogaining opettaa maastotaitoja ja pitkiä matkoja
Teksti Kari Ahokas
Polkujuoksija 2021