Dynafit Blacklight 88 Ski Touring -sukset

Lyhyesti

Ensimmäisistä retkistä jyrkkiin kuruihin.

Kuvaus

Pyysimme testiin sukset, jotka ovat kepeät nousta ja silti aloittelevallekin laskijalle riittävän helpot luonnon lumessa laskemiseen. Suksien piti myös tarjota kasvunvaraa taitojen kertyessä. 

Hyväkuntoiselle ylämäet sujuvat alusta alkaen, mutta vaihtelevissa lumioloissa laskeminen kysyy taitoja. Siksi sukset kannattaa valita siten, että ne tukevat harrastamista nykyisestä osaamisesta alkaen. Kevyimmät sukset ovat kapeita ja vaativat laskiessa sekä hyvää suksella seisomista että tarkan kevennyksen käännösten välillä.

Dynafit Blacklight 88 yllättää kepeydellään leveyteensä nähden. Side on reilusti laskettelusidettä kevyempi ja vaatii monon kärkeen sekä kantaan kolot. Ylä- ja alamäkiin tarkoitetuissa monoissa liikelaajuus mahdollistaa sujuvan nousun.

Ylämäkiä varten suksen pohjaan kiinnitetään täysleveä ja -pitkä nousukarva. Skinnatessa eli nousukarvoilla hiihtäessä grammojen lisäksi vaikuttaa pinta-ala, joka vastustaa etenemistä. Mikäli lumen kantavuus riittää, kapea suksi etenee leveää vaivattomammin.

Varma valinta

Keskeltä pari senttiä kisa-skimoja leveämmät Dynafitit osoittautuivat oivaksi kompromissiksi vauhdikkaaseen etenemiseen jyrkkämuotoisilla tuntureilla.

Pöllyävässä puuterissa ja kevätauringon pehmentämässä lumessa Dynafitit toimivat kuten pitää. Huomionarvoisempaa oli laskettavuus luonnossa yleisemmille epätäydellisille laskualustoille. Leveys ja leppoisa sivuleikkaus varmistivat, että suksi ei yllättänyt käännöstä aloittaessa.

Hankalalla korppulumella kannen rikkominen vaati tosin tarkkoja liikkeitä kuten lähes kaikilla malleilla leveimpiä vapaalaskusuksia lukuun ottamatta. Luonnonlumessa Blacklight 88:n laskuominaisuudet riittävät taitavalla laskijalla vaikka vuorten jyrkkiin kuruihin. Suksista on myös keskeltä 74- ja 95-milliset versiot.

Hiilikuitulaminaatilla vahvistettu puuytiminen Blacklight on painoonsa nähden huomattavan pituusja kiertojäykkä. Leveä ja riittävästi nouseva kärki pysyi lumipakan pinnalla, mikä ei pituusjäykällä suksella ole itsestäänselvyys hankalissa lumioloissa.

Hissilaskussa kevätaamun betoninkovalla rinteellä suksi osoitti kestävänsä roimaa vauhtia. Jäykkyys toi vastetta pituussuuntaiseen painonsiirtoon, mutta Blacklight ei palauttanut energiaa käännöksen lopussa kuten rinteille suunnitellut taitavan laskijan sukset.

Yhdistettynä laajaan kääntösäteeseen rinnelaskusta tulee herkästi pystyllä keholla kruisailua. Urheilullisesti leikkaavaa ja kehon monipuolista liikettä vaativaa laskua tavoittelevan kannattaa pakata mukaan toinen suksipari hoidetuille rinteille.

Luotettavat nousukarvat

Omassa ympäristössään luonnon lumilla Dynafitit tarvitsevat kaverikseen nousukarvat. Merkin käyttämissä Pomoca-skineissä kärjen ja kannan kiinnitykset varmistavat liimauksen pysyvyyttä sekä auttavat karvan kiinnitystä laskun jälkeen.

Nousukarvoissa on valinnanvaraa, sillä materiaaleilla on ideaalit käyttöolonsa lumen laadun mukaan. Dynafit on valinnut Blacklight-sarjan esileikatuiksi nousukarvoiksi 70 prosenttia mohairia sisältävän materiaalin valikoiman yläpäästä.

Skineissä ei ollut huomautettavaa lumen pakkautumisesta eikä suksessa pysymisestä. Säät testissä vaihtelivat kuivista kohtuupakkasista uuden lumen nollakeliin ja toukokuun shortseissa skinnauksiin.

Laskuun lähtiessä nousukarvan saattoi taittaa kaksin kerroin, sillä liimapinta ei tarttunut itseensä liian ärhäkästi.

Kevyet siteet

Dynafitin kehittämät siteet ovat keränneet mainetta kevyinä ja varmatoimisina, joskaan käytettävyys ei ole yhtä suuripiirteistä kuin laskettelusuksien perussiteissä. Edestä kahdella tapilla ja takaa kahdella piikillä kiinnittyvä side vaatii hieman asettelua ja paakkuuntuvan lumen napauttamisen monosta.

Sidetyypin patentti umpeutui muutama vuosi sitten, joten nykyisin pin-siteitä myy moni muukin merkki. Dynafitilla on kuitenkin sidemallin mekanismien kehittämisestä pisin kokemus, mikä näkyy ja tuntuu yksityiskohdissa.

Blacklight-mallissa lasku- ja nousuasento vaihtuvat kääntämällä takakappaletta vaakatasossa 180 astetta. Napsautus vaatii toisinaan päättäväisyyttä lumen ja jään häiritessä liikettä. Ylämäessä kannalle on kolme korkeutta rinteen kulman mukaan. Laskiessa takaside laukeaa kääntyen, jäykkyytenä DIN-asteikolla on 5–12.

Siteet voi ostaa joko pelkillä karkuremmeillä tai stoppareiden kanssa laukeamistilanteita varten. Lisävarusteena myytävät jääraudat kiinnittyvät puolestaan etukappaleeseen. Testisuksissa takakappaleen alla oli erityisen laajan pitkittäissäädön mahdollistava vuokrakäyttöön tarkoitettu levy. Sen ansiosta suksien ja siteiden yhdistelmää voi käyttää monen kokoisilla monoilla.

Sukset Dynafit Blacklight 88

  • Leveysprofiili 123, 90, 112 mm
  • Kääntösäde 21,5 m N 151–172 cm, 970–1 120 g (*) ja M 158–184 cm, 1 030–1 300 g (*)
  • 800 € 

Siteet Dynafit Blacklight

  • 280 g kpl (*) DIN 5–12 | 510 €
  • Stopparilla varustettu versio 420 g (*) | 600 €

Nousukarvat

  • Dynafit Blacklight 88 | Pomoca, 70 % mohair | 210 g / kpl (184 cm)
  • 220 €

Sukset, siteet jarruilla ja nousukarvat pakettina

  • 1 550 €
  • Suksi, side ja pituussäädön levy yhteensä punnittuna 1 700 g / kpl (184 cm)

(*) Valmistajan ilmoittama

Lisätiedot
Käyttötarkoitus

Ski Touring

Merkki

Dynafit

Välineryhmä

Sukset