Fischer Speedmax Helium Skate Plus X-stiff

Lyhyesti

Vitikelin luistelusukset testissä.

Kuvaus

Fischer sijoittui sekapareina hiihdettäessä kuivalla pakkaslumella kolmoseksi hieman Salomonin jälkeen. Hiihdettävyydeltään Speedmax Helium oli juuri sopivan vakaa ja lähti silti riittävän herkästi erilaisiin potkuihin.

Fischer oli puristettaessa loivamuotoinen ja matala, mutta painealueiden pituus vaikutti pikemminkin pikkupakkasen kuin vitikelin sukselta. Suksi kantoi potkun moitteetta.

Speedmax Helium tuli testiin plus-pohjalla ja tehtaan perushionnalla, joka oli liian karkea vitikeliin. Plus-pohjat ovat toimineet urheilijoilla kylmissä ja kuivissakin keleissä fluoripulvereilla hyvin. Testissä emme käyttäneet pulvereita.

Testihiihtojen jälkeen tarkistimme suksiparin valinnan Fischerin maahantuojalta. He perustelivat, että Suomessakin Speedmax Helium -luistelusuksista vain pieni osa myydään cold- eli kylmälle kelille nimetyllä pohjalla. Nimenomaan vitikelille he suosittelivat sukselle hienompaa kuviota.

Värityksellään erottuva ja tunnistettava Fischer ehti testiin muita myöhemmin, minkä takia hiihdot osuivat lähes pelkästään kylmiin keleihin. Yhden lenkin perusteella suksi kulki lumen kertyessä ladulle pikkupakkasella.

Turnamic-siteen Worldcup-versio on varmatoiminen, joskin vaatii sulkemiseen ja avaamiseen napakan otteen. Pituussäätö toimii lämpimässä ilman työkalua hyvin.

Fischer Speedmax Helium Skate Plus X-stiff

  • Testipari 191 cm, 1 190 g 
  • Kuvio P5-1
  • 880 € + siteet

Lue myös:

Suksitesti: Vitikelin nopeimmat luistelusukset

Näin testasimme

Teimme suksille yhtenäiset voitelut. Imeytimme suksiin reilusti sinistä perusvoidetta ja pinnan teimme vihreällä matalafluorisella voiteella. Hiontoja emme yhdenmukaistaneet tai käyttäneet käsikuviointeja. Siksi testin havaintoja selittivät osaltaan erot kuvioinneissa. Siteet laitoimme asentoon -1, mikäli sidettä pystyi siirtämään.

Yhdenmukaisten voiteluiden jälkeen testaaja kiinnitti monoihin eri merkin sukset. Ne vaihtuivat jalasta toiseen yleensä muutaman kilometrin välein, koska keho tottui nopeasti puolieroihin. Ristipareilla hiihdettiin reippaalla vauhdilla suksen toiminnan varmistamiseksi.

Selkeimmin erot tulivat esiin heti vaihdon jälkeen, kun liukkaampaan sukseen tottunut puoli saikin hieman nihkeämmän luiston. Joskus ensimmäisten potkujen joukossa heikompi luisto toi yläkehoon selkeän kierron kyseisen suksen suuntaan, mikä kertoo muutoksesta.

Suksien toimivuus erilaisilla kuivan lumen alustoilla selvisi lenkeillä, joissa yhdistyi kovempia ja pehmeämpiä sekä paljon hiihdettyjä että vähän hiihdettyjä latuja.

Testihavainnot koskevat yksittäistä paria ja rajattua keliä

Testin hiihtoihin piisasi Saariselän ja Ylläksen laduilla tammikuun alkupuolella pakkasia, joten suksien mielekkään luiston rajaa oli helppo hakea. Suksien monipuolisuuden koettelu pikkupakkasissa jäi kuitenkin vähäiseksi etenkin viimeisinä testiin saapuneilla pareilla.

Saman suksimallin yksittäiset suksiparit ovat keskenään erilaisia, ja erot vaikuttavat suksen toimivuuteen hiihtohetken lumella. Tulokset on tärkeä lukea testipareja ja vitikelejä koskevina. Vain osa havainnoista pätee testattuun malliin yksittäistä paria laajemmin tai muille keleille.

Testipyyntö oli kuitenkin tarkka, joten oletimme testiparin edustavan merkin tarjonnasta vitikeliin sopivaa paria. Mikäli epäilimme valinnan osuvuutta, pyysimme merkin edustajalta tarkennuksia suksenvalinnasta.

Lisätiedot
Käyttötarkoitus

Luistelusukset

Välineryhmä

Sukset

Merkki

Fischer