Maurten Drink Mix

Lyhyesti

Ratkaiseeko Maurten vatsaongelmat?

Kuvaus

Göteborgilainen Maurten lupaa, että yhtiön energiageeli ja -juoma imeytyvät ilman vatsaja suolisto-ongelmia todennäköisemmin kuin vastaavat tuotteet aiemmin. Kysyin urheiluravitsemuksen asiantuntija Olli Ilanderilta, pitääkö väite paikkaansa.

Hän vastasi katkelmalla ensi syksyllä ilmestyvästä liikuntaravitsemuskirjastaan: ”Viime aikoina markkinoille ilmestyneissä hydrogeelijuomissa hiilihydraatit on kapseloitu pektiiniin ja alginaattiin, jotka muodostavat geelin juoman saapuessa mahaan. Hydrogeelijuoma näyttäisi tyhjenevän mahasta hieman nopeammin kuin tavanomainen urheilujuoma. Hydrogeelijuoma ei kuitenkaan näyttäisi tuovan etuja siedettävyyden tai suorituskyvyn kannalta perinteisiin urheilujuomiin verrattuna.”

Ilander arvioi, että tuotteet ovat kokeilemisen arvoisia heille, joille perinteiset urheilujuomat ja -geelit aiheuttavat mahan täysinäisyydentunnetta. Maurtenin geeleissä on hiilihydraattien imeytymismekanismien kannalta hyvä sekoitussuhde 0,8:1 fruktoosille ja glukoosille.

Hiilarisekoituksen sekä sen kapseloinnin takia Maurten suosittelee tujumman urheilujuomansa vahvuudeksi peräti 14 prosenttia eli tuplat tyypilliseen urheilujuomaan verrattuna. Tällöin jo puolesta litrasta kertyy 79 grammaa hiilihydraattia, mikä on lähellä tunnin imeytymisen maksimia kovan suorituksen aikana. Kuumiin oloihin eli suureen nesteen tarpeeseen on tarjolla myös versio, jossa urheilujuoman vahvuudeksi tulee seitsemän prosenttia. Hiilihydraattien kapseloinnin takia Maurten suosittelee, että urheilujuomat sekoitetaan nimenomaan määritellyillä sekoitussuhteilla.

Maurten on karsinut tuotteistaan väri- ja säilöntäaineet sekä makua tuovat esanssit. Geeli sisältää vain vettä, glukoosia, fruktoosia, kalsiumkarbonaattia, glukonihappoa, natriumalginaattia sekä kofeiiniversio nimensä mukaista piristettä. Urheilujuomajauheen kaava on vastaavasti maltodekstriini, fruktoosi, pektiini, natriumalginaatti sekä natriumkloridi.

Kofeiinia on geeliannoksessa peräti 100 mg. Se aikaansaa selkeän piristymistuntemuksen, mutta vaatii etenkin pitkissä kisoissa suunnittelua, jotta kofeiiniannos pysyy tolkullisena. Urheilujuoman kofeiiniversiossa suositeltu sekoitussuhde tuo 100 mg puoleen litraan.

Energiageeli on hyytelömäistä, ja 40 gramman annos sisältää 25 grammaa hiilihydraatteja. Yleensä vastaava hiilarimäärä mahtuu hieman kevyempään ja etenkin tilavuudeltaan pienempään pakkaukseen.

Geelipakkaus aukeaa helposti kosteillakin sormilla röpyläisestä otepinnasta. Hyytelömäinen geeli on helppo niellä suussa pyörittelemättä, mikä saattaa pienentää geeleihin liittyvää hampaiden reikiintymisriskiä. Maultaan geeli on neutraali – oikeastaan hyvällä tavalla lähes mauton. Edes kofeiini ei puske mausta läpi.

Ruotsalaisyhtiön kasvuaikeista kertoo globaali kumppanuus Ironmanin kanssa. Triathlonbrändi tuo Maurtenille näkyvyyttä, mutta on luultavasti vaatinut tuotteiden lisäksi reilusti markkinointirahaa.

  • 18 annosta | Drink Mix 160, 39 €
  • 14 annosta | Drink Mix 320, 46 €
  • 14 annosta | Drink Mix 320 Caf 100, 54 €
  • 12 annosta | Gel 100, 40 € | Gel 100 Caf, 47 €

 

TEKSTI TOMI SAVOLAINEN KUVAT MAURTEN

Pyöräily+Triathlon 2/2021

Lisätiedot
Käyttötarkoitus

Energiageeli

Välineryhmä

Pyöräily, Triathlon