Eroon ikuisista kemikaaleista

Lukulistalle
ClosePlease login

Miksi fluorin puolesta puhutaan edelleen niin voimakkaasti huippuhiihdossa, vaikka luonnossa hajoamattomien PFAS-fluoriyhdisteiden haitoista saadaan jatkuvasi uutta tietoa ja niitä löytyy yhä enemmän elintarvikkeista ja sadevedestä? 

Fluoria käytetään suksivoiteissa, koska se hylkii tehokkaasti vettä ja likaa. Voiteiden fluoriyhdisteet eivät kuitenkaan ole vaarattomia, kuten vaikkapa hammastahnojen fluori, jonka pitoisuuksia säädellään tarkasti.

EU kielsi kaksi vuotta sitten pitkäketjuisia fluoriyhdisteitä ja asetti suksivoiteiden sisältämille PFOA-yhdisteille raja-arvot. Uusien tutkimustulosten myötä Euroopan kemikaaliviraston ECHAn kanta mm. tekstiileissä, jalkineissa, palonestoaineissa, monissa arkisissa kohteissa ja suksivoiteissa käytettäviin fluoriyhdisteisiin on tiukentunut entisestään.

Enää ei puhuta vain fluoriyhdisteiden PFOA-raja-arvoista (perfluorioktaanihappo eli ”teflonkemikaali”) ja suksivoiteiden fluoriketjujen pituuksista (esim. C8 ja C6), vaan laajemmin kaikista PFAS-yhdisteistä. Näistä kemikaalivirasto on alkanut käyttää tiedotteissaan yleistermiä ikuiset kemikaalit.

Rikastuvat ravintoketjussa

PFAS-yhdisteillä tarkoitetaan perfluorattuja yhdisteitä, joissa hiilivetyketjujen kaikki vetyatomit on korvattu fluoriatomilla. Siksi ne ovat luonnossa lähes hajoamattomia.

Ensimmäiset tutkimukset PFAS-yhdisteiden vaikutuksista terveyteen valmistuivat 2010-luvulla. Yhdisteet rikastuvat ravintoketjussa ja kertyvät elimistössä veren proteiineihin, munuaisiin ja maksaan, koska ne eivät helposti erity virtsan tai ulosteiden mukana.

Yhdisteet heikentävät immuunijärjestelmää, saattavat nostaa veren kolesteroliarvoja ja lisäävät mahdollisesti maksa ja kivessyövän riskiä.

PFAS-yhdisteitä sadevedessä

Näitä fluoriyhdisteitä on ollut käytössä 1940-luvulta lähtien, ja niitä käytetään edelleen fluorivoiteiden lisäksi tekstiilien ja jalkineiden kyllästeissä, palonestoaineissa, kosmetiikassa ja joissakin kuoriasuissa.

– Fluoria sisältävät suksivoiteet ovat hyvin pieni osa tätä ongelmaa, mutta esimerkkinsä kautta symbolisesti paljon suurempi tekijä. Jos olemme tekemisissä ihmisten hyvinvoinnin ja terveellisten harrastusten kanssa, miksi toimimme yhdellä hiihdon osa-alueella perimmäistä tavoitetta vastaan, sanoo Swixin maajohtaja Aki Tuovinen.

Euroopan komissio asetti vuoden alussa rajat elintarvikkeiden PFAS-yhdisteille, sillä näitä ravintoketjussa rikastuvia yhdisteitä on esimerkiksi kalassa ja kananmunissa.

Myös sadevedestä on mitattu PFAS-pitoisuuksia. Viime syyskuussa Zürichin teknillisen korkeakoulun ja Tukholman yliopiston tutkimuksessa havaittiin, ettei maapallolla ole enää paikkaa, jossa sadevesi täyttäisi kaikki hyvälle juomavedelle asetetut kriteerit, koska taivaalta satavassa vedessä on kaikkialla PFAS-yhdisteitä. Asia on vakava, sillä sadevesi on kehittyvissä maissa miljardeille ihmisille ainoa juomaveden lähde.

PFAS-kieltoa valmistellaan

Tutkimusta fluoriyhdisteistä tehdään jatkuvasti erityisesti tekstiilien ja palontorjuntavaahtojen osalta. Kaikki PFOA-yhdisteet on asetettu tarkkailulistalle, jota EU ja kemikaalivirasto seuraavat. Tavoitteena on ohjata teollisuutta etsimään turvallisempia vaihtoehtoja.

Tammikuussa EU:n kemikaaliviraston järjestämässä kokouksessa käsiteltiin kaikkia PFAS-yhdisteitä ja valmisteltiin niille asetettavaa kieltoa. Helmikuussa kieltoehdotus esitellään. Jos se hyväksytään, PFAS-kielto voi olla voimassa vuoden 2025 lopussa tai 2026 aikana.

Kielto koskettaa myös maastohiihtoa, mutta ennen kaikkea suuria teollisuuden aloja. Huippuhiihdon osalta viranomaisten asettama kielto ei kuitenkaan yksin ratkaise ongelmaa, jos luotettavaa testausjärjestelmää ei pystytä kehittämään.

Huippuhiihto konservatiivista

Huipputasolla suhtautuminen fluorivoiteisiin on ollut yllättävän konservatiivista, ja keskustelu on keskittynyt liikaa vain FIS:n fluorikieltoon ja fluorin haittavaikutukset on sivuutettu.

Valitettavasti huippu-urheilun maailma on niin raaka, että kieltoja rikotaan varmasti, jos valvontaa ei voi toteuttaa aukottomasti. Vaihtoehtoja fluorille ei ole etsitty innokkaasti, ja uusiin voidevalmistajien esittelemiin fluorittomiin ratkaisuihin on suhtauduttu nihkeästi.

USA:ssa ajatusmaailma on kaikkein pisimällä. Fluorivoiteet ovat olleet kiellettyjä kansallisissa kisoissa jo useamman vuoden ajan, ja osa kisaladuista kulkee luonnonpuistoissa, joissa fluorin käyttö on ehdottomasti kielletty.

Ruotsalaiset kilpahiihtopiirit ovat Norjaa ja Suomea aavistuksen edellä. Norjassa tosin rajoitukset esimerkiksi tekstiilipuolella ovat olleet pidempään voimassa. Norja kielsi PFOA-yhdisteet tekstiileissä ja oli EU:ta edellä.

Jotkin voidevalmistajat, kuten norjalainen Swix, ovat lopettaneet fluorivoiteiden valmistamisen kokonaan.

– Swix lopetti fluorin käytön voiteiden valmistuksessa jo marraskuussa 2020. Aiempia, EU-säännökset täyttäviä, Swix-fluorivoiteitakaan ei ole enää kaudella 2022–23 edes maajoukkueiden saatavilla.

– Aluksi saimme maajoukkueilta hyvin paljon kritiikkiä. Uusilla fluorittomilla voiteilla on kuitenkin jo voitettu olympiamitaleita ja maailmancupin kisoja, Tuovinen kertoo.

Miksi fluori luistaa?

Fluori on kaikkein elektronegatiivisin alkuaine, joten se hylkii alkuaineista parhaiten likaa ja vettä. Huipputasolla on ollut helppo ratkaisu hioa suksen pohja aina ennen kisaa ja käyttää likaa ja kosteutta hylkivää fluoripulveria.

Hurjimmissa fluorin puolustuspuheissa on kuitenkin sorruttu rajuihin ylilyönteihin. On jopa väitetty, että fluorin kieltäminen vähentää kuntohiihdon suosiota, kun suksia ei saada luistamaan tarpeeksi hyvin. Tällä väitteellä ei ole mitään todellisuuspohjaa.

Fluorittomat nestevoiteet ja pohjien ahkera puhdistaminen pitävät kuntoilijan sukset liukkaina.

Kuntohiihdossa suksen pohjia ei ole mahdollista hioa usein. Jos pohja ei ole tiivis ja hyväkuntoinen, fluorilla voideltu suksi on liukas 5 kilometriä, mutta sen jälkeen voitelu alkaa kerätä likaa ja luisto hiipuu enemmän kuin erittäin tiivis, hyvin tehty fluoriton luistovoitelu.

Fluorittomat nestevoiteet ja pohjien ahkera puhdistaminen pitävät sukset liukkaina. Kun sukset vie esim. kuukauden välein kuumavoideltaviksi suksihuoltoon, kuntoilijalla on aina luistavat sivakat alla.

Fluorille löydetty vaihtoehtoja

Voidevalmistajat ovat kehitelleet jo vuosia uusia ratkaisuja, ja suksen luistoa on lähestytty uudella tavalla. Jos pysytään yhdistämään eri raaka-aineita niin, että pinnasta saadaan entistä kovempi, suksi luistaa myös märillä ongelmakeleillä. Yksi fluorin haittavaikutus on, että se pehmentää pohjaa.

– Hyvin tiivis ja kova voide toimii myös kosteilla keleillä. Vuokatin Suomen Cupin märissä oloissa pohja tehtiin kovettajapulverilla kovimmalla parafiinilla ja sen päälle fluoriton pinnoite. Tämä fluoriton voitelu keräsi kaikkein vähiten likaa ja luisto säilyi hyvänä, Aki Tuovinen kertoo.

– Vesipisaran hylkiminen on tärkeä tekijä luistossa. Mitä vähemmän imua pohjan ja lumen väliin muodostuu, sitä parempi luisto. Lumen morfologia, kiteiden muoto, terävyys ja kovuus saattavat vaikuttaa luistoon enemmän kuin aiemmin on ajateltu.

Huipputasolla on helppo hiotuttaa sukset muutaman pulverointikerran jälkeen aina keleille sopivaan kuvioon. Näin pulverivoitelu voidaan tehdä aina mahdollisimman tiiviiseen pohjaan.

Juniorihiihdossa, puhumattakaan kuntoilusta, voitelu on tehtävä toista kautta, jotta pohja pysyy tiiviinä. Pohja pitää saada voitelun kautta tiiviiksi ja sen päälle levitetään parhaiten likaa ja kosteutta hylkivä fluoriton pinnoite.

Hiihto on osa fluoriongelmaa

Fluorin puolustajat rinnastavat usein vaarattomat fluorituotteet, kuten hammastahnat, ja hajoamattomia fluoriyhdisteitä sisältävät suksivoiteet. Fluori on ihmiselle pieninä määrinä hammastahnassa jopa hyödyllistä, mutta ihmisen luomat uudet hajoamattomat fluoriyhdisteet ovat luonnossa vaarallisia. Tästä ei enää ole mitään epäselvyyttä.

Suksivoiteidenkin osalta olisikin parempi puhua ikuisista kemikaaleista kuin tuijottaa EU:n säätämiä PFOA-raja-arvoja.

– Olemme vedenjakajalla. Jos nyt lopetamme PFAS-yhdisteiden käytön, haitat jäävät alle vaarallisen rajan. Jos jatkamme niiden käyttöä entiseen mallin seuraavat 60 vuotta, tulevat sukupolvet kohtaavat huomattavan paljon suurempia ongelmia, Tuovinen sanoo.

Suksivoiteiden osuus fluorivirroista on pieni, mutta se on suhteellisesti kasvussa, koska fluoriyhdisteitä käytetään muualla entistä vähemmän.

Hiihdossa on pakko ruveta tekemään rajoituksia. On mietittävä, millaisen planeetan jätämme tuleville sukupolville. 

 

TEKSTI SEPPO ANTTILA KUVAT SHUTTERSTOCK

Hiihto 1/2023

Mainos
Vastaa