Hintojen nousu ei ole säästänyt maastohiihtoakaan. Kustannukset alkavat jo rajoittaa lajin pariin hakeutuvien nuorten määrää. Huippuhiihdossa mietityttää menestyksen kasautuminen harvoille maille.
Suomen suurimpiin hiihtoseuroihin kuuluva Vantaan Hiihtoseura on vahva junioreiden kasvattaja. VHS:ssa pyritään aktiivisesti pitämään harrastuksen kustannukset kurissa monilla käytännön keinoilla.
– Olen huomannut, että inflaatio nostaa hintoja ja se vaatii vastatoimia, sanoo seuran puheenjohtaja Jussi Eronen.
– Onnistunut seuratoiminta pienentää kustannuksia, ja hyvä yhteishenki säästää rahaa. Sen avulla saadaan ihmisiä mukaan talkootoimintaan, kertoo Eronen, jonka mukaan parhaat keinot ovat yksinkertaisia.
– Säästöjä voi hakea kauden aikaisesta majoituksesta, niin kisamatkoilla kuin leireillä. Kilpailu- ja leirimajoituksen ei välttämättä tarvitse olla hotellitasoa. Mökkimajoitus säästää kustannuksia ja yhteiskuljetukset myös luontoa.
Yhteisellä suksipakalla kulut kuriin
– Välineiden kilpavarustelu on yksi kilpahiihdon harvoja huonoja puolia, Jussi Eronen sanoo.
– Meillä näitä kustannuksia on pyritty aktiivisesti taklaamaan. Teemme yhteistyötä Salomonin kanssa ja saamme seuralle yhteiskäyttöön suksia. Ajatus on, että kilpailuissa lapset saavat käyttöönsä vertailusuksia ja jos päätyvät hiihtämään yhteisillä suksilla, omat sukset voi antaa muille käyttöön.
Vantaan Hiihtoseura nousi viime syksynä uutisiin, kun sen suksia ja muita välineitä varastettiin yli 20 000 euron arvosta. Uutta suksipakkaa on saatu rakennettua lahjoitusten avulla ja keräämällä välineitä.
– Malli tukee myös urheilullisia tavoitteita, kun sukset voi kisoissa valita isommasta valikoimasta. Ei aina tarvitse omistaa itse kaikkia suksia. Viime vuonna Taivalkoskella Hopeasompa-finaaleissa moni valitsi seuran sukset ja menestyimme siellä hyvin, Eronen kertoo.
Parkkipaikkaindeksi kertoo harrastajista
Suomen Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen myöntää, että kustannusten nousu on jo vaikuttanut siihen, ketkä voivat Suomessa harrastaa kilpahiihtoa.
– Parkkipaikkaindeksi on aika hyvä kertomaan, mihin sosiaaliluokkiin hiihtoharrastus painottuu. Kisapaikoilla näkyy kalliimpia autoja kuin vielä muutama vuosi sitten, Hämäläinen naurahtaa kuivasti.
– Resurssien ero niin perheiden kuin seurojen välillä näkyi selvästi, kun katseli Hakunilan Suomen Cupissa parkkipaikalle. Siellä oli täysin varusteltuja voitelurekkoja ja kuorma-autoja, mutta myös urheilijoita, jotka nostivat auton peräkontista voitelutelineen ja alkoivat voidella aggregaatin avulla tai jopa ilman sitä.
– Harrastamisen kasvavat kustannukset tulevat välineistä, voiteista ja matkustamisesta. Sen sijaan hiihdon harrastusmaksut ovat hyvin maltillisia, Ismo Hämäläinen luettelee.
– Meidän pitäisi liiton puolesta pystyä jakamaan tietoa siitä, mikä on riittävä taso niin välineissä kuin voiteissa kilpahiihdossa. Sillä voisi hillitä kehitystä.
Myös kamapörssi säästää rahaa
Vantaan Hiihtoseuran Erosen mielestä hiihdon kustannusten nousu heittää varjon maastohiihdon tulevaisuuden ylle.
– Seurojen on mietittävä, mitä kilpahiihto maksaa junioreille. Lajin kannalta olisi hyvä päästä pudottamaan kustannuksia, Eronen miettii.
– Kustannuksia voi vähentää yhteistyökumppaneita hankkimalla. Se onnistuu hyvin monella pienemmällä paikkakunnalla, miksei se voisi onnistua myös isommissa kaupungeissa, jos seura onnistuu rakentamaan ympärilleen yhteisöllisyyttä.
Vantaan Hiihtoseura pyrkii laskemaan hintoja selkeillä käytännön toimilla.
– Kilpailupuolella seura esimerkiksi maksaa Hopeasompa-kisoihin majoitukset lapsille, Jussi Eronen kertoo.
– Seuran sisäinen kamapörssi on tehokas keino säästää rahaa. Varsinkin lasten ja nuorten kohdalla käytettyjen suksien ostaminen on järkevää, etenkin jos tietää, että saa kohtuuhinnalla hyväksi todetun suksiparin.
Hiihdon tulevaisuus on valoisa
– Toisin kuin usein puhutaan, kilpahiihto ei ole näivettymisen tiellä. Tammikuun puolivälissä Etelä-Suomen aluemestaruuskisoihin osallistui yli 100 viestijoukkuetta ja yli 350 hiihtäjää, Jussi Eronen kertoo.
– Näen, että hiihdolla on lajina mahdollisuuksia nousuun.Kun katsoo harrastajamääriä yhtään laajemmin, myös seuratoiminnan ulkopuolella, niin lajin piiriin on tullut paljon uusia ihmisiä. Korona-aika nosti ulkoliikunnan suosiota, ja moni löysi maastohiihdon.
Toisin kuin usein puhutaan, kilpahiihto ei ole näivettymisen tiellä. – VANTAAN HIIHTOSEURAN PUHEENJOHTAJA JUSSI ERONEN
Ismo Hämäläinen on samoilla linjoilla.
– Korona-aika toi liikunnan keskiöön, ja maastohiihto oli yksi suuria voittajia. Nyt on ratkaistava, millä harrastehiihdon suosio saadaan käännettyä kilpahiihtoon.
– Käytännön toiminnassa iso kysymys on, mistä löytyy halukkaita kisajärjestäjiä ja vaadittavat olosuhteet. Samaan aikaan on käynnissä yhteiskunnallinen muutos ja ilmastonmuutos. Ihmiset valuvat etelään ja lumi siirtyy pohjoiseen.
– Jos suurissa kaupungeissa tehdään järkeviä olosuhdesatsauksia, ennen kaikkea säilölumeen, näen, että maastohiihdon ja kilpahiihdon tulevaisuus näyttää hyvältä.
Kulut kuriin rajoituksilla?
Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot ja treeniohjelmat.
9,90 € / kk
Haluatko lukea koko artikkelin?
Juoksija.fi digi
Kirjaudu
Rekisteröidy