Juuso Simpanen avaa UTMB-valmistautumisen ja tavoitteet

Juuso Simpanen UTMB 2022. Vierellä juoksee Simpasta sparrannut Kai Langel.
Juuso Simpanen juoksi tähän saakka kovimman UTMB:n suomalaisajan loppukesällä 2022. Chamonix'n kaduilla hän viimeisteli juoksunsa juuri alle 24 tunnin aikaan 23.58. Vierellä juoksee Kai Langel. Kuva Pasi Rinne
Lukulistalle
ClosePlease login

Vuonna 2022 Juuso Simpanen juoksi 171 kilometrin UTMB:n ensimmäisen kerran. Oppien avulla hän muutti valmistautumistaan ja tähtää kovempaan aikaan. Lue Juuson avaimet UTMB-onnistumiseen. 

Juoksin viime vuonna UTMB:n ensimmäistä kertaa. Loppuaikaan (23.58) ja sijoitukseen (31.) en ollut yhtään tyytyväinen, mutta sain erinomaista oppia tuleville vuosille. Pääsin itse paikan päällä näkemään, minkälainen kisa todellisuudessa on.

Viime vuoteen verrattuna olen harjoitellut nyt mielestäni paljon järkevämmin painottaen oikeita asioita nimenomaan UTMB:n haasteita silmällä pitäen. Isoimmat kehityskohteeni tälle vuodelle ovat olleet jyrkkien ylämäkien kehittäminen sekä suorituksen aikaisen energiatankkauksen optimointi.

UTMB tavoitteena: Harjoittelussa mäet ja energia

Huhtikuun Istrian satamailisen jälkeen fokus on ollut selkeästi nousu- eli verttitreeneissä. Mäkeä olen siis hinkannut melko paljon, välillä kovemmilla tehoilla, mutta pääosin peruskestävyyssykkeillä.

Olen myös pitänyt yllä voimatasoja ja ajoittain jopa hakenut talven treenejä isompia painoja erityisesti maastavedossa ja askelkyykyssä. Voimaharjoituksia tein kaksi kertaa viikossa elokuun alkuun saakka, minkä jälkeen siirryin voimatreenissä selkeästi ominaisuuksien ylläpitoon.

Yksi tärkeä fokus pitkillä lenkeillä on ollut isompaan energiamäärään totutteleminen. Olen viime vuosien ultrilla ottanut pääosin 60–70 grammaa hiilihydraatteja tunnissa, mutta viime vuoden UTMB:llä huomasin, että tuo määrä on liian pieni reipastehoiseen yli 20 tunnin suoritukseen vuorilla. Siksi olen totuttanut säännöllisesti vatsaani isompiin hiilihydraattimääriin ja tavoitteeni on saada UTMB:llä vähintään 90 grammaa hiilihydraatteja tunnissa.

Kesäkuun alussa meille syntyi vauva, mikä tottakai muutti arkeamme paljon. Unet ovat jääneet tänä kesänä aiempaa vähemmälle, mutta saimme mielestäni vauva-arjen nopeasti rullaamaan ja treenit olen saanut tehtyä pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta suunnitelmien mukaan. Iso kiitos kuuluu puolisolleni Liinalle, joka on uhrannut omaa unta ja aikaa, jotta jaksaisin treenata.

Harjoitusleiri Lapissa

Heinäkuun alussa lähdimme koko perheen voimin pohjoiseen treenilomalle. Päätavoite leirillä oli saada määrällisesti kovia viikkoja tuntureita kivuten. Heti leirin alkuun juoksin Nuts Ylläs-Pallas 66 kilometrin kisan Hetasta Pallakselle onnistuneesti uudella reittiennätyksellä 5.21.

Kisassa testasin UTMB:n kisavarusteita ja -energioita ja sain juostua vahvasti alusta loppuun. Palauduin lyhyestä ultrasta nopeasti, ja heti kisan jälkeen aloitin kovan määräjakson. Seuraaville kahdelle viikolle kertyi yhteensä lähes 500 kilometriä ja 22 000 nousumetriä.

Viisi viikkoa Alpeilla

Lapin leirin jälkeen kerkesin olla viikon kotona Helsingissä, minkä jälkeen otin suunnan kohti vuoria ja UTMB:n kisapolkuja. Viimeiset viisi viikkoa valmistaudunkin kisaan täällä Alpeilla. Fokuksena on valmistella kroppaa kisan pitkiin nousuihin ja laskuihin sekä tottua vuoriston matalan ilmanpaineen vaatimuksiin.

Heti ensimmäisellä vuoriviikolla elokuun alussa tein kahden päivän juoksuvaelluksen UTMB:n kisareittiä mukaillen. Ensimmäisenä päivänä juoksin 84 kilometriä ja 5 500 nousumetriä Les Contaminesista La Foulyyn. Yövyin alppimajassa Sveitsin puolella, ja seuraavana päivänä juoksin kisareitin viimeiset 61 kilometriä ja 3 200 nousumetriä Chamonix’n vuorikaupunkiin.

Juoksuvaellus toimi erinomaisena UTMB:lle valmistavana juoksuretkenä ja samalla huomasin jaksavani kulkea pitkiä matkoja vuorilla viime vuotta huomattavasti kevyemmin.

Juuso Simpanen: UTMB tuli reittinä tuoreeseen muistiin kahden päivän juoksuvaelluksella.

Ensimmäiset viikot Alpeilla olen tehnyt määräpainotuksella ja liikkumista vuorilla onkin kertynyt yli 30 tuntia viikossa. Viimeiset noin 20 päivää keskityn enemmän laatuun ja pyrin saamaan vähintään kaksi kovaa vauhtikestävyystreeniä viikkoon. Kisaviikon palauttelen ja pidän juoksuvirettä yllä lyhyillä peruskestävyyslenkeillä.

UTMB-kisataktiikka ja tavoitteet

Lähden tekemään täysin omaa järkevästi toteutettua juoksua. UTMB:llä todella moni kärkimenijä lähtee matkaan aivan liian kovaa ja hyytyy pahasti toisella puolikkaalla. Yritän pitää pään kylmänä ja olla lähtemättä muiden alkuvauhtien ja kisahurmoksen vietäväksi.

Suunnitelmanani on pitää vauhti oikeasti maltillisena ja tankata reilusti energiaa ensimmäisellä sadalla kilometrillä. Jos kaikki menee hyvin, tulen viimeisellä noin 70 kilometrillä napsimaan paljon selkiä.

Olen laatinut tarkan aikataulun juoksuun viime vuoden kisan omien ja edelläni menneiden onnistuneesti edenneiden juoksijoiden väliaikojen perusteella. Tavoiteajaksi olen suunnitellut 22.30 alitusta, jolla pitäisi viime vuosien loppuaikojen mukaan olla sijoilla 10–20.

Ainakin tähän asti valmistautuminen on sujunut niin hyvin kuin vain voi sujua ja kunto tuntuu olevan parempi kuin koskaan, joten elementit kovalle suoritukselle ovat olemassa.

UTMB-viikko kokoaa maailman parhaat vuori- ja polkujuoksijat Alppien korkeimman vuoren Mont Blancin ympärille 28. elokuuta – 3. syyskuuta. Kilpailuviikon päämatka on 171 kilometrin ja 10 000 nousumetrin UTMB. Suomen kärkijuoksijoista Johanna Antila valmistautuu sadan kilometrin CCC-kisaan ja Anna-Stiina Erkkilä 55 kilometrin OCC:lle.

Vastaa