Vuorijuoksu

Vuorijuoksu yhdistää kestävyysliikunnan, upeat maisemat ja toisinaan jopa lähelle kiipeilyä ulottuvat tekniset haasteet.

Vuorijuoksu tarjoaa nousumetrien palkkioksi luontoelämyksiä ja vankan kunnon. Vuorijuoksu sisältää niin teknisesti vaativat skyrunning-kisat kuin päiväkausia kestävät polkujuoksu-ultrat.

Kilpailullisesti vuorijuoksu on nuorta, sillä tapahtumat ovat syntyneet enimmäkseen 2000-luvulla. Kehitys on kuitenkin ollut nopeaa. Vuorijuoksun tapahtumakokonaisuus saattaa kattaa raastavan vertikaalitonnin eli tuhannen korkeuserometrin nousun, polkupuolikkaan tai polkujuoksumaratonin sekä eri pituisia ultramatkoja.

Korkealla vuorijuoksu vaatii sopeutumista, sillä happi ei imeydy matalan ilmanpaineen takia samalla tavalla kuin merenpinnan tasolla. Kunnollinen sopeutuminen vajaan kahden tuhannen metrin korkeudella käytävään tärkeään kilpailuun vie helposti jopa kaksi viikkoa.

Toki vuorijuoksu tarjoaa elämyksiä, vaikka sopeutumiseen ei voisi käyttää aikaa. Silloin kannattaa kuitenkin hyväksyä tilanne ja edetä korostetusti omaan tahtiin vaikka rinnassa olisi numerolappu.

Vuorijuoksu ei tietenkään ole vain kisaamista vaan omat lenkit, päiväretket ja kenties usean päivän juoksuvaellukset vuoriluonnossa ovat hienoja kokemuksia.

Vuorijuoksu on oikestaan polkujuoksua vuorilla, joskin ympäristön takia vuoriluonnon erityispiirteiden tuntemus ja taito liikkua vuorilla ovat tärkeitä. Lähes kaikkialta löytyy kuitenkin myös helppoja reittejä, joilla normaalit luonnossa liikkumisen taidot riittävät.