Samsungin uusi älykello Galaxy Watch Ultra yrittää haastaa perinteiset urheilukellovalmistajat niiden omassa pelissä – ja osittain myös onnistuu siinä.
Kellon runko (47 mm) on tuhtia tekoa ja jämäkkä ranneke pitää painavan kellon tukevasti ranteessa. Ronskisti muotoiltu kello on näyttävä ilmestys. Puhelinvalmistajien älykelloille tyypillisesti valikoissa ja sovelluksissa sompaillaan lähinnä kosketusnäyttöä pyyhkimällä.
Varsinaisen hommansa eli harjoittelun mittaamisen se hoiti testissämme varsin hyvin. Syke, matka, keskivauhti ja muut tärkeimmät treenitiedot se hoitaa ilman poukkoiluja. Saman kategorian kelloista usein puuttuva kierrosaikatoimintokin onneksi löytyi. Kello vihjasi käyttäjälle, että väliajan saa alapainikkeen tuplanapautuksella. Väliajat kuuluvat myös äänellä kellon omasta kaiuttimesta.
Kirkasnäyttöisten älykellojen ikuisuusongelma, eli sattumanvarainen reagointi ranteenheilautukseen, jolla näytön saa kesken lenkin heräämään, on myös tämän kellon pulma. Toki näytön saa säädettyä olemaan päällä jatkuvasti, mutta ominaisuus kuluttaa akkua.
Akunkesto on Galaxy Watch Ultran kysymysmerkki. Ensikokeilulla akku tyhjeni täydestä varauksestaan jo 2,5 tunnin treenien jälkeen, mutta parin latailun jälkeen tilanne parani. Valmistaja viittaa tiedotteissaan hyvään akunkestoon toistuvasti sanan virransäästötila kanssa. Tällöin gps:n tarkkuus heikkenee ja näyttö pysyttelee suorituksen aikana entistä pimeämpänä. Akunkestoa parhaalla gps:n tarkkuudella Samsung ei ilmoita lainkaan.
On huomattava, että oikeiden urheilukellojen (Garmin, Polar, Suunto) akunkesto on tätä nykyä jo niin hyvä, että ne kestävät kaksinumeroisia tuntimääriä suoraan laatikosta käyttöön otettuna. Samsungilla vastaava vaatii erityissäätöjä ja perusominaisuuksista tinkimistä. Virransäästötilan vaikutusta gps:n tarkkuuteen kokeilimme muutamalla lyhyehköllä lenkillä, ja ainakaan niiden perusteella gps:n tarkkuus ei heikentynyt. Käytettävyys sen sijaan heikentyi, kun pimeänä pysyttelevä näyttö syttyy vasta sormen tökkäisystä. Hieman rasittavaa on myös se, että harjoitusta startatessa kello pyytää hyväksymään virransäästön käytön joka kerta erikseen.
Samsung on ladannut kelloonsa paljon terveyteen liittyviä toimintoja ja tekoälyä hyödyntäviä sovelluksia. Kellossa on muun muassa verenpaineen mittaus, EKG ja energiapisteet-analyysi. Pyöräilijälle valmistaja lupaa, että tekoäly laskee sykkeen perusteella 10 minuutissa toiminnallisen kynnystehoarvon (FTP, functional threshold power).
Galaxy Watch Ultran käyttö vaatii totuttelua, ja käytettävyys on hieman hankala suoraviivaisesti painikkeilla toimiviin urheilukelloihin tottuneille. Harjoittelumoodeissa eri näyttönäkymiä voi muokata mieleisekseen. Omien säätöjen löytäminen ja eri toimintoihin liittyvien käyttöoikeuksien hallinta vaativat kuitenkin vaivannäköä.
Yksi myönteinen yksityiskohta on se, että asetuksista näytön saa halutessaan käännettyä ylösalaisin, jolloin oikeassa kädessä kelloaan pitävä saa halutessaan nappulat kellon rungon vasempaan reunaan. Rannekkeiden paikkaa voi vaihtaa helposti pikalukituksen ansiosta. Vastaava kääntyvä näyttö oli myös aiemmin testaamassamme Coros Pace 3 -mallissa.
Arkea helpottavia sovelluksia siinä on kuten älypuhelimissa, esimerkiksi lähimaksu, ääninauhuri, sähköpostisovellus ja laskin.
Jos arvostat uusimpia puettavien älylaitteiden ominaisuuksia, eivätkä akunkeston rajoitukset haittaa, niin Galaxy Watch Ultra voi olla oikea valinta. Hieman koukeroisen käytettävyyden ja hieman epäselväksi jäävän akunkeston takia tämä uutuus ei ole mikään täysosuma, mutta ominaisuuksiinsa ja ulkoasuunsa suhteutettuna Galaxy Watch Ultran hinta on kilpailukykyinen.
Samsung Galaxy Watch Ultra
- Rungon halkaisija 47 mm
- Paino 94 g (rannekkeen kanssa)
- Vedenkestävyys IP68
- Hinta 699 €
+
- jämerä ja uskottava ulkomuoto
- kirkas näyttö
- treenitietojen mittaus kunnossa
- kierrosaikatoiminto vihdoin älykellossa
–
- hyvä akunkesto vaatii virransäästöä
- ohuessa ranteessa jopa liiankin painava