Team Electrofit: Yhdessä työleirillä

Team Electrofit
Lukulistalle
ClosePlease login

Tutustumme juttusarjassa yksityisen Team Electrofit -kilpatallin toimintaan.

Team Electrofit matkusti kesän viimeisellä leirillään Ruotsiin Sollefteån maisemiin. Urheilijat kehuivat riittävän vaativia maastoja sekä rullaradalle pääsyä suoraan hotellilta. Kuten arvata saattaa, leirin runko koostui rullahiihdosta ja jalkalenkeistä. Ampumahiihtäjät harjoittelivat myös aseen kanssa. He arvostivat nousun päällä olevaa ampumapaikkaa.

Vaihtelun hauskuuta toi maastohiihtäjien mahdollisuus kokeilla ammuntaa ammattilaisten opastuksessa. Urheilijoille luonnollisena jatkumona hiihtäjät kisailivat ammunnassa pareittain.

HEINÄKUUN TREENIJAKSO painoi osalla urheilijoista leirin alussa. Toisaalta esimerkiksi Vilma Nissinen iloitsi, että keväällä välitavoitteeksi asetettu hyvä kunto Sollefteån leirille tuntui toteutuneen.

– Pystyin toteuttamaan treenit suunnitelman mukaan ja olin tosi tyytyväinen omaan suorittamiseen, Nissinen kertoi.

Hiihtäjät Tiia Olkkonen ja Olli-Pekka Laitila painivat leirin alussa aiempien treenien tuoman kuorman kanssa. Laitilalla auttoi yhden harjoituksen lepääminen. Olkkonen hyötyi tiimiläisten kirityksestä.

– Jos olisin yksin joutunut tekemään leirin ensimmäiset treenit, olisi ollut tosi vaikeaa. Kun olin tiimin kanssa, en vaipunut itsesääliin ja väsymykseen, vaan sain paremmin itsestäni irti. Onneksi toivuin leirin loppua kohden ja pääsin parempaan tilaan, joten loppuleirin treenit olivat onnistuneita, Olkkonen kertoi. Hänen mukaansa leirin ohjelma oli raju.

– Ihan rehellinen työleiri, tuli kuormitusta lihaksille paljon. Mutta niin pitää ollakin, kun tähdätään huipulle.

Team Electrofit
Valmentaja Jarmo Riski mittasi urheilijoilta laktaatteja vetojen välissä.

URHEILIJAT POHTIVAT LEIRILLÄ, mitä huippu-urheilijuus kullekin tarkoittaa ja mitä se vaatii. Lajiin ja urheiluun keskittyminen olivat vastausten kärjessä. Laitila pohti seuraavasti:

– Huippu-urheilijana oleminen tarkoittaa minulle elämän omistamista urheilulle ja kokonaiskuvan ymmärtämistä sen ympärillä. Vastaus on lopulta aika yksinkertainen, mutta kertoo kaiken olennaisen urheilun ytimestä, kun haluaa menestyä.

Urheilijat pitivät tärkeänä työskentelyä tavoitteita kohti sekä osuvien valintojen tekoa. Nissinen liitti mukaan taloudelliset realiteetit.

– Huippu-urheilijuus on sitä, että teen joka päivä valintoja, jotka vievät minua eteenpäin kohti tavoitteita. Tavoitteet on asetettu maailman huipulle. Sinne pääseminen vaatii oman työn lisäksi riittäviä resursseja, että voi panostaa täysillä ja täysipäiväisesti urheiluun.

Olkkonen lisäsi määrittelyyn menestymisen. – Huippu-urheilijuus on omistautumista, rohkeutta tehdä valintoja ja asioita omalla tavalla. Huippu-urheilijuus on osittain myös menestymistä ja menestyksen tavoittelua. Jos menestys ei ole tavoite, ei voi kutsua itseään huippu-urheilijaksi.

YKSITYISEEN RAHOITUKSEEN perustuva Team Electrofit tarjoaa urheilijoilleen leirityksen, valmennuksen sekä tukitoimia. Päävalmentajana on kokenut Jarmo Riski.

Tiimissä on sekä hiihtäjiä että ampumahiihtäjiä. Leirit on suunniteltu siten, että molemmat voivat tehdä hiihtoharjoitukset soveltuvin osin yhdessä.

Alkavalla kaudella urheilijat eivät voi kuulua sekä Hiihtoliiton maajoukkueryhmiin että Electrofitin tiimiin. Viime kaudesta poikkeavalla ratkaisulla haettiin selkeyttä ja sitoutumista osaksi valmennusryhmää.

Maajoukkueiden ja perinteisten seurojen ulkopuolisten tallien merkityksen nousua on uumoiltu kilpahiihdon sisällä ja Hiihto-lehdessäkin. Tämä palsta tarjoaa kauden mittaan näkymän Electrofitin kilpatallin toimintaan. 

Kevennykset

& kommellukset

”Olen tosi tyytyväinen siihen, kuinka hyvin Vilma Nissinen osasi ampua, kun Vilma paikkasi hyvällä suorittamisella tiimin ampumaparikisassa omia suorituksiani. Vähän hävettää, että itse olin selkeästi heikompi lenkki tiimissä, vaikka on ampumakokemusta.” – OLLI-PEKKA LAITILA

”Neljän tunnin jalkalenkillä painettiin joen varrella mäkisessä maastossa joen kumpaakin puolta. Paluumatkalla oli paljon nokkosia ja siellä kiroiltiin kimpassa polttelua jaloissa. Lenkin jälkeen jalat oli ihan rakoilla muutaman päivän, ja kaksi yötä meni niitä raapiessa. Kylmägeeli auttoi paljon.” – VILMA NISSINEN

”Sytyin ammuntakisasta tosi paljon, kun ampumahiihtäjät saivat päsmäröidä ja opettaa meitä maastohiihtäjiä. — Ammuin taulun narun poikki, vaikka piti osua tauluihin. Kiva ja hyvä lepopäivän irtiotto hiihtokuplasta.” – TIIA OLKKONEN

”Lepopäivän aktiviteettina oli maastohiihtäjille ammuntakisa ja siihen sattui järkyttävä tuuli, jolloin ampumahiihtäjillekin olisi ollut vaikeaa osua tauluihin, mutta hyvin kaikki tsemppasivat. Erityismaininnan haluan antaa Wiljam Mattilalle, oli taitava ampuja.” – AMPUMAHIIHTÄJÄ HEIKKI LAITINEN

Team Electrofit
Sauvaloikat toivat nopeusärsykkeen puolentoista tunnin sauvarinteen perään.
Liikkuvuus- ja voimatreenejä urheilijat tekivät yhdessä valmentajan vetämänä.

Leirin avainharjoitukset

Ke 7.8.

Rullahiihto vapaalla, sprinttiharjoitus + verryttelyt juosten.

Aika-ajo + 30 min pk + 4 × 4 min sprinttierät, joiden välit 10 min pk.

Pe 9.8.

Rullahiihto perinteisellä ja tasatyöntäen yhteensä 2 tuntia + verryttely juosten. Sisältää vauhtitekniikkaa TT 45–60 min, jolloin 30–60 sekuntia TT kovaa, palautukset 3 min rento pk+.

La 10.8.

Rullahiihto vapaalla nousuun + verryttelyt juosten. 4–6 × 8–10 min vauhtikestävyyttä kohti anaerobista kynnystä, palautukset 5 min. Ampumahiihtäjillä mäkivetojen perään ammunnat.

Juoksu ylämäkeen Hallstabergtest-reitillä 3–4 × 10 min ylämäkijuoksu anaerobisella kynnyksellä, palautukset hölkäten alas. Testireitti 1 800 m, keskijyrkkyys 12 astetta.

Teksti Sanna Valkeejärvi ja Tomi Savolainen Kuvat Roni Lukkarinen

Hiihto 4/2024

Vastaa