Parsa ei ole vain kauden herkku, vaan myös ravinteikas valinta aktiiviliikkujalle. Runsaat vitamiinit, antioksidantit ja mineraalit auttavat ylläpitämään immuunipuolustusta, lihasten toimintaa ja kudosten palautumista. Näillä eväillä treeni kulkee ja keho kiittää.
Parsa on keväinen herkku, jonka satokausi Euroopassa jatkuu huhtikuusta kesäkuulle saakka. Parsassa olevat vitamiinit ja mineraalit tukevat urheilijan terveyttä ja hyvinvointia. Parsassa on runsaasti myös antioksidantteja ja ravintokuitua.
Parsa on hyvä A-, C-, E- ja K-vitamiinien sekä foolihapon lähde. Nämä vitamiinit tukevat energia-aineenvaihduntaa ja immuunitoimintaa sekä edistävät kollageenin tuotantoa, mikä on tärkeää nivelten terveydelle.
Lisäksi parsa sisältää tärkeitä mineraaleja, kuten kaliumia, joka tukee lihasten toimintaa ja auttaa ylläpitämään elektrolyyttitasapainoa, sekä mangaania, joka osallistuu sidekudosten vahvistamiseen.
Parsassa on runsaasti antioksidantteja, erityisesti glutationia ja flavonoideja. Ne voivat auttaa torjumaan intensiivisen liikunnan aiheuttamaa hapetusstressiä ja vähentämään tulehdusta edistäen palautumista.
Vaikka parsa ei ole erityisen proteiinirikasta, sille ominainen aminohappo asparagiinihappo osallistuu proteiinisynteesiin ja kudosten korjaukseen, ja tukee näin elimistön palautumisprosesseja yhdessä muiden ravinteiden kanssa.
Voit valmistaa parsan keittämällä, höyryttämällä, paistamalla tai grillaamalla. Hivenen ravintorikkaampi vihreä parsa tarvitsee vain kevyen kuumennuksen, kun taas valkoinen parsa kannattaa kuoria ja keittää pehmeäksi ennen tarjoilua.
Keitä parsanvarsia suolalla maustetussa vedessä noin 3–5 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä mutta napakoita. Paista sitten valmiit parsat voissa ja ripottele päälle suolaa, pippuria ja halutessasi parmesaaniraastetta. Tämä toimii erinomaisesti lisukkeena esimerkiksi kalan tai kanan kanssa.
Lue myös:
Mikrobiystävälliset polyfenolit – mustikkaisen kaakaomoussen resepti!
Teksti marika heilimo Kuvat shutterstock
Juoksija 4/2025